Acil serviste değerlendirilen travmalı kadın hastaların gebelik durumlarına göre yönetim farklılıklarının retrospektif analizi
Retrospective analysis of management differences based on pregnancy status among female trauma patients presenting to the emergency department
- Tez No: 995100
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİHAT RANA DİŞEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Travma, Gebelik, Acil Servis, Doğurganlık Çağındaki Kadın Hastalar, Radyolojik Görüntüleme, Klinik Yönetim, Radyasyon Maruziyeti, Trauma, Pregnancy, Emergency Department, Women of Reproductive Age, Radiological Imaging, Clinical Management, Radiation Exposure
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışma, travma nedeniyle acil servise başvuran kadın hastalarda gebelik durumunun klinik yönetim üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemeyi; özellikle radyolojik görüntüleme, konsültasyon, cerrahi kararlar, acil servis ve hastane takip süreleri ile yatış–taburculuk süreçlerindeki farklılıkları ortaya koymayı amaçlamaktadır Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kesitsel çalışmada, 2019–2024 yılları arasında acil servise travma nedeniyle başvuran travmalı gebe hastalar kontrol grubu olarak seçilerek akran benzer travmalı kadın hastaların yönetimleri irdelenmiştir. Her iki gruptaki olgular klinik yönetim süreçleri açısından karşılaştırılmıştır. Radyolojik görüntüleme, konsültasyonlar, cerrahi kararlar, takip süreleri ve sonlanımlar geriye dönük olarak analiz edilmiş; veriler uygun istatistiksel yöntemlerle değerlendirilerek p<0,05 anlamlılık sınırı kabul edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmaya travma nedeniyle acil servise başvuran 193 gebe hasta, 248 gebe olmayan hasta alınmıştır. Travma nedeniyle acil servise başvuran gebe olmayan kadın hastalarda radyolojik görüntüleme, özellikle bilgisayarlı tomografi ve radyografi, daha sık kullanılmış ve buna paralel olarak toplam radyasyon maruziyeti belirgin düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Toplam radyasyon miktarı medyan değeri gebe olan grupta 0,00 mSv , gebe olmayan grupta 8,00 mSv olarak bulundu(p<0,001). Gebe olmayan hastalarda acil servisten taburculuk oranları daha yüksek ve hastane yatış süreleri daha kısa saptanmıştır. Taburculuk oranları gebe olan grupta %36,3, gebe olmayan grupta %65,3 idi(p<0,001). İzinsiz terk oranlar gebe olan grupta %4,1, gebe olmayan grupta %0,4 bulunmuştur. Kendi rızasıyla taburculuk ornları gebe olan grupta %39,9, gebe olmayan grupta %1,6 bulunmuştur(p<0,001). Hastanede yatış süresi medyan değeri gebe olanlarda 3 saat, gebe olmayanlarda 0 saat olarak bulunmuştur(p<0,001). Buna karşılık gebelerde radyasyondan kaçınılması ve uzayan takip süreçleri, travma yönetiminin gebelik durumuna göre belirgin biçimde farklılaştığını ortaya koymaktadır. Sonuç: Bu çalışma, travmalı kadın hastalarda gebelik olmasının ve olmamasının farklı açılardan tanısal ve yönetsel süreçleri belirgin biçimde etkilediğini göstermektedir. Gebe olmayan hastalarda daha sık ve kapsamlı radyolojik görüntüleme kullanımı, acil servis kalış süresini ve maliyeti artırırken; gebelerde radyasyondan kaçınılması ve multidisipliner izlem ön plandadır. Bulgular, özellikle gebe olmayan ve doğurganlık çağındaki kadın hastalarda, görüntüleme kararlarının daha seçici ve klinik gereklilik temelli verilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Travma yönetiminde hasta güvenliğini esas alan, bireyselleştirilmiş ve rasyonel yaklaşımların benimsenmesi, hem klinik sonuçlar hem de sağlık sistemi yükü açısından kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: This study aims to comparatively evaluate the effects of pregnancy status on clinical management in female patients presenting to the emergency department due to trauma, with particular emphasis on differences in radiological imaging, consultation practices, surgical decision-making, emergency department and in-hospital length of stay, as well as hospitalization and discharge processes. Materials and Methods: This retrospective cross-sectional study included pregnant trauma patients who presented to the emergency department between 2019 and 2024. A control group consisting of age-matched, non-pregnant female patients with comparable trauma characteristics was selected, and the management approaches of both groups were examined. Cases were compared in terms of clinical management processes. Radiological imaging modalities, consultations, surgical decisions, follow-up durations, and clinical outcomes were retrospectively analyzed. Data were evaluated using appropriate statistical methods, and a p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: A total of 193 pregnant and 248 non-pregnant female patients presenting to the emergency department due to trauma were included in the study. Radiological imaging—particularly computed tomography and radiography—was used more frequently in non-pregnant patients, resulting in significantly higher total radiation exposure. The median total radiation dose was 0.00 mSv in the pregnant group and 8.00 mSv in the non-pregnant group (p<0.001). Discharge rates from the emergency department were higher and hospital length of stay was shorter in non-pregnant patients. Discharge rates were 36.3% in the pregnant group and 65.3% in the non-pregnant group (p<0.001). Rates of leaving without permission were 4.1% in pregnant patients and 0.4% in non-pregnant patients. Discharge against medical advice occurred in 39.9% of pregnant patients compared to 1.6% of non-pregnant patients (p<0.001). The median hospital length of stay was 3 hours in pregnant patients and 0 hours in non-pregnant patients (p<0.001). Conversely, the avoidance of radiation exposure and prolonged observation periods in pregnant patients demonstrate that trauma management differs substantially according to pregnancy status. Conclusion: This study demonstrates that the presence or absence of pregnancy in female trauma patients significantly influences diagnostic and management processes across multiple dimensions. While more frequent and extensive use of radiological imaging in non-pregnant patients increases emergency department length of stay and healthcare costs, avoidance of radiation exposure and multidisciplinary follow-up are prioritized in pregnant patients. The findings suggest that imaging decisions—particularly in non-pregnant women of reproductive age—should be made more selectively and based on strict clinical necessity. Adopting patient-centered, individualized, and rational approaches to trauma management is critical for optimizing clinical outcomes and reducing the burden on healthcare systems.