Total diz artroplastisinde profilaktik antibiyotik kullanımında intraosseöz yöntem: Etkinlik ve güvenlik değerlendirmesi
Evaluation of efficacy and safety of the intraosseous method in prophylactic antibiotic use in total knee arthroplasty
  1. Tez No: 995101
  2. Yazar: NURETTİN PİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA AKTI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Sefazolin, Vankomisin, Cefazoline, Vancomycin
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, primer total diz artroplastisi (TDA) sonrası enfeksiyonların önlenmesinde intraosseöz antibiyotik uygulamasının etkinliği ve güvenliği değerlendirilmiş; geleneksel intravenöz antibiyotik uygulaması ile klinik ve farmakolojik açılardan karşılaştırılması yapılmıştır. Ocak 2023 ile Aralık 2024 tarihleri arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde primer TDA geçiren hastalardan profilaksi amacıyla; intraosseöz vankomisin uygulananlarla, intravenöz sefazolin uygulananlar retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmaya toplam 111 hasta (122 diz) dahil edilmiş olup, intraosseöz vankomisin alan 47 hasta çalışma grubunu, intravenöz sefazolin alan 64 hasta ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Bir aylık sonuçlarda her iki grupta da hiçbir hastada enfeksiyona bağlı komplikasyon saptanmamış olup, üç aylık sonuçlarda çalışma grubunda yalnızca bir hastada (%1,9) yüzeyel yara yeri enfeksiyonu gelişirken, kontrol grubunda bir (%1,5) yüzeyel yara yeri enfeksiyonu ve iki (%2,9) periprostetik eklem enfeksiyonu saptanmıştır. Her iki grupta yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi ve komorbidite profilleri benzer bulunmuş, ayrıca intraosseöz vankomisin uygulamasına bağlı herhangi bir yan etki gözlenmemiştir. Bulgular değerlendirildiğinde, hasta sayısının sınırlı olması nedeniyle gruplar arasında PPEE insidansı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. Ancak sayısal veriler, intraosseöz antibiyotik uygulamasının PPEE oranlarını azaltma açısından intravenöz uygulamaya göre benzer ya da daha avantajlı bir eğilim gösterdiğini düşündürmektedir. İntraosseöz yolla uygulanan vankomisinin, daha düşük dozlarla daha az yan etki riski ile en az intravenöz uygulama kadar etkili olabileceği, böylece sistemik yan etkilerden de kaçınılabileceği görülmektedir. Bu sonuçların doğrulanabilmesi ve yöntemin klinik uygulamalardaki yerinin netleşmesi için daha geniş seri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study, the efficacy and safety of intraosseous antibiotic administration in preventing infections following primary total knee arthroplasty (TKA) were evaluated, and it was compared with conventional intravenous antibiotic administration from both clinical and pharmacological perspectives. Between January 2023 and December 2024, patients who underwent primary TKA at the Department of Orthopedics and Traumatology, Sivas Cumhuriyet University Hospital, and received prophylactic intraosseous vancomycin or intravenous cefazolin were retrospectively analyzed. A total of 111 patients (122 knees) were included in the study; 47 patients who received intraosseous vancomycin constituted the study group, while 64 patients who received intravenous cefazolin formed the control group. At the one-month follow-up, no infection-related complications were detected in any patient in either group. At the three-month follow-up, only one patient (1.9%) in the study group developed a superficial wound infection, whereas one (1.5%) superficial wound infection and two (2.9%) periprosthetic joint infections were observed in the control group. Both groups were similar in terms of age, sex, body mass index, and comorbidity profiles, and no adverse effects related to intraosseous vancomycin administration were observed. When the findings were evaluated, no statistically significant difference was found between the groups in terms of infection incidence due to the limited number of patients. However, numerical data suggested that intraosseous antibiotic administration showed a similar or even more favorable trend compared to intravenous administration in reducing infection rates. Intraosseous administration of vancomycin appears to be at least as effective as intravenous administration, with lower doses and a lower risk of adverse effects, thereby avoiding systemic side effects. Further large-scale studies are needed to confirm these results and to clarify the role of this method in clinical practice.