Türkiye'de hemşirelerin altruizm düzeyleri ve etkileyen faktörlerin bir meta-analiz çalışmasıyla incelenmesi
An investigation of altruism levels and influencing factors among nurses in Türkiye using the meta-analysis method
  1. Tez No: 995099
  2. Yazar: ZEYNEP UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKAY BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: altruizm, hemşirelik, hemşirelik öğrencileri, meta-analiz, altruism, nursing, nursing students, meta-analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, hemşirelikte altruizmi meta-analiz yöntemiyle değerlendirerek ülkemizdeki hemşirelerin altruizm düzeyine ilişkin kapsamlı bir görünüm sunmayı amaçlamaktadır. Altruizmi etkileyen değişkenlerin belirlenmesiyle, elde edilen bulguların ulusal ve uluslararası literatüre özgün katkılar sağlaması hedeflenmiştir. Yöntem: Çalışma meta-analiz yöntemiyle yürütülmüş olup, ulusal ve uluslararası veri tabanlarında yapılan kapsamlı literatür taramaları sonucunda dâhil edilme kriterlerini karşılayan çalışmalar analize alınmıştır. Dâhil edilen çalışmalar Joanna Briggs Institute kriterleri doğrultusunda değerlendirilmiş; veriler Microsoft Excel programında düzenlendikten sonra Comprehensive Meta-Analysis yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Etki büyüklükleri Hedges's g ile hesaplanmış, heterojenlik Cochran'ın Q ve I² istatistikleriyle değerlendirilmiş ve yayın yanlılığı çeşitli grafiksel ve istatistiksel yöntemlerle incelenmiştir. Heterojenlik ve yayın yanlılığı testlerinin ardından analizlerde rastgele etkiler modeli uygulanmıştır. Bulgular: Hemşirelerin altruizm düzeyini belirlemek amacıyla araştırmaya dâhil edilen 12 çalışmadan elde edilen verilere göre, hemşirelerin altruizm düzeyi 68.25 puan olarak bulunmuş olup bu değer orta-yüksek düzeyde bir altruizm düzeyini göstermektedir. Alt boyutlar incelendiğinde; aile (16.41) ve sorumluluk (15.75) boyutlarının en yüksek puanlara sahip olduğu, buna karşılık yardımseverlik (14.59) ve sosyallik (13.08) boyutlarının daha düşük düzeylerde seyrettiği belirlenmiştir. Ayrıca çalışmalar arasında yüksek düzeyde heterojenlik (I²=%97; p<0.001) saptanmış olup moderatör analizinde hemşireler ile hemşirelik öğrencileri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç: Meta-analiz, ülkemizde hemşirelerin altruizm düzeylerinin genel olarak orta-yüksek olduğunu göstermektedir. Alt boyutlar incelendiğinde, aile ve sorumluluk boyutlarının diğer boyutlara göre daha yüksek, sosyallik ve yardımseverlik boyutlarının ise görece daha düşük olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to provide a comprehensive overview of altruism levels among nurses in Türkiye by evaluating altruism in nursing through a meta-analysis. By identifying the variables influencing altruism, it also sought to make original contributions to national and international literature. Method: This study was conducted using a meta-analysis design. Studies meeting the inclusion criteria were identified through comprehensive literature searches of national and international databases. The included studies were assessed according to the Joanna Briggs Institute criteria. Data was organized using Microsoft Excel and analyzed using the Comprehensive Meta-Analysis software. Effect sizes were calculated using Hedges's g, heterogeneity was assessed using Cochran's Q and I² statistics, and publication bias was examined through various graphical and statistical methods. Following heterogeneity and publication bias assessments, a random-effects model was applied in the analyses. Results: Based on the data obtained from 12 studies included in the research to determine nurses' altruism levels, the mean altruism score of nurses was found to be 68.25, indicating a moderate-to-high level of altruism. Examination of the subscales revealed that family (16.41) and responsibility (15.75) domains had the highest scores, whereas helpfulness (14.59) and sociability (13.08) showed lower levels. Additionally, a high level of heterogeneity was detected among the studies (I² = 97%; p < 0.001), and moderator analysis showed no statistically significant difference between nurses and nursing students (p > 0.05). Conclusion: The meta-analysis shows that nurses' altruism levels in our country are generally moderate to high, and the subdimension analysis indicates that family and responsibility scores were higher than the other subdimensions, while sociability and benevolence scores were comparatively lower.