Mukâtil bin Süleymân'ın Tefsîr-i Kebîr'inde meseller
The parables in Mukātil ibn Sulaymān's Tafsīr al-Kabīr
  1. Tez No: 995183
  2. Yazar: İZZET ÇAYIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Mesel, Mukâtil b. Süleyman, Tefsîrü'l-Kebîr, Dil Sanatı, Tafsīr, Parable, Mukātil b. Sulaymān, Tafsīr al-Kabīr, Rhetorical Device
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tefsir Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Kur'ân'da yer alan mesellerin Mukâtil b. Süleyman'ın Tefsîrü'l-Kebîr adlı eserinde nasıl yorumlandığını incelemektedir. Mesel, sözlükte örnek ve benzetme anlamına gelmekte olup soyut kavramların somut örneklerle açıklanmasını sağlayan bir anlatım biçimidir. Kur'ân'da meseller, ilahi hakikatlerin insan zihninde daha etkili ve kalıcı şekilde yer etmesi için önemli bir dil aracıdır. Araştırmamızda, Tefsîrü'l-Kebîr baştan sona taranarak mesel içeren ayetler tespit edilmiş, bununla birlikte çalışmamızın sistematiği gereği kronolojik olarak Mushaf sırasına göre yirmi iki sure içerisinde belirlemiş olduğumuz temsil içeren ayetler ve Mukâtil'in bu ayetleri tefsir ederken kullandığı yöntem, yaklaşım ve yorum biçimleri analiz edilmiştir. Bu süreçte mesellerin hangi bağlamlarda kullanıldığı, Mukâtil'in bu meselleri nasıl anlamlandırdığı ve yorumlarının dönemin düşünce yapısıyla ilişkisi incelenmiştir. Çalışmamızın ilk bölümünde Mukâtil b. Süleyman'ın hayatı, ilmî kişiliği ve eserleri hakkında genel bilgiler verilmiş; mevcut eserleri ve kaynaklarda zikredilen fakat günümüze ulaşmayan çalışmaları değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise araştırmanın temelini oluşturan“mesel–darb-ı mesel”kavramı ele alınarak kavramsal çerçevesi belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, Mukâtil'in meselleri çoğunlukla temsili, ahlaki ve itikadî anlamlar çerçevesinde yorumladığını; meselleri hem öğretici bir araç hem de inanç esaslarını pekiştirici bir unsur olarak değerlendirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines how the parables (amthāl) found in the Qur'an are interpreted in Mukātil b. Sulaymān's Tafsīr al-Kabīr. A parable, in its lexical sense, denotes an example or comparison and serves as a narrative device that explains abstract concepts through concrete illustrations. In the Qur'an, parables function as an important linguistic tool that enables divine truths to be conveyed to the human mind in a more impactful and memorable way. In this research, Tafsīr al-Kabīr was thoroughly reviewed and the verses containing parables were identified; additionally, in accordance with the systematic framework of the study, twenty-two sūrahs containing such examples—determined according to the chronological order of the Muṣḥaf—were analyzed. The methods, approaches, and interpretive strategies employed by Mukātil in explaining these verses were examined. This analysis also explored the contexts in which the parables appear, how Mukātil understood them, and how his interpretations relate to the intellectual milieu of his time. The first section of the study provides an overview of Mukātil b. Sulaymān's life, scholarly persona, and works, including both his extant writings and those mentioned in the sources but not preserved. The second section addresses the key concepts of“parable–proverb”(mathal–darb al-mathal), establishing the conceptual framework of the research. The findings indicate that Mukātil generally interprets the parables within representational, ethical, and theological dimensions, treating them both as pedagogical tools and as elements that reinforce fundamental beliefs.