İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nın basındaki yeri ve bölge ülkeleri ilişkileri (Türkiye-Azerbaycan-Ermenistan)
The plave of the Second Nagorno-Karabakh War in the press and relations among regional countries (Türkiye-Azerbaijan-Armenia)
  1. Tez No: 995205
  2. Yazar: RÜŞEYDANUR SAPAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dağlık Karabağ Savaşı, Güney Kafkasya, Nagorno-Karabakh War, South Caucaus
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Dağlık Karabağ sorunu, Güney Kafkasya'daki kalıcı istikrarın önündeki başlıca engellerden biri olmuştur. 19. yüzyılın başlarına uzanan sorun, Sovyetler Birliği'nin çözülme sürecinde silahlı bir çatışma halini almıştır. 1991 yılında başlayan Birinci Karabağ Savaşı'ndan itibaren çözüme yönelik pek çok uluslararası arabuluculuk girişimi, bölgede Ermenistan lehine oluşan statükoyu değiştirecek nitelikte olmamıştır. 2020 yılında gerçekleşen İkinci Karabağ Savaşı, donmuş çatışma düzenini sona erdirerek dengelerin değişiminde bir kırılma noktası yaratmıştır. Savaş sürecinde sahadaki askeri gelişmeler kadar, taraf devletlerin ve uluslararası aktörlerin medya aracılığıyla inşa ettikleri söylemler de kamuoyu algısının istenilen noktada oluşturulmasında belirleyici olmuştur. Çatışmanın sona ermesiyle Güney Kafkasya'daki güç dengeleri yeniden şekillenmiştir. Buna göre, Azerbaycan'ın uluslararası sistemdeki ağırlığı artmış, Türkiye'nin bölgesel etkinliği güçlenmiş, Rusya'nın barış garantörü rolü zayıflamış ve Ermenistan dış politika yaklaşımını yeniden tanımlamıştır. Bu bağlamda çalışma, İkinci Karabağ Savaşı'nı Azerbaycan-Ermenistan arasında yaşanan bir toprak sorununun çözüme kavuşmasının ötesinde, bölgesel ve küresel dengeleri etkileyen çok boyutlu bir süreç olarak değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
The Nagorno-Karabakh issue has been one of the main obstacles to lasting stability in the South Caucasus. Dating back to the early nineteenth century, the problem turned into an armed conflict during the dissolution of the Soviet Union. Despite numerous international mediation initiatives aimed at resolving the conflict since the First Karabakh War, which began in 1991, the status quo formed in favor of Armenia could not be altered. The Second Karabakh War, which took place in 2020, created a turning point by bringing the frozen conflict structure to an end and causing a shift in the balance of power. During the war process, not only the military developments on the ground but also the discourses conveyed to the public through the media by the parties involved and international actors played a decisive role in shaping the desired perception at a critical juncture. With the end of the conflict, the balance of power in the South Caucasus was reshaped. Accordingly, Azerbaijan's weight in the international system increased, Türkiye's regional influence was strengthened, Russia's role as a peace guarantor weakened, and Armenia's foreign policy approach was redefined. In this context, the study evaluates the Second Karabakh War not merely as a process of resolving a territorial dispute between Azerbaijan and Armenia, but as a multidimensional process affecting regional and global balances.