A machine learning framework for high-frequency midprice prediction: feature engineering, hyperparameter space exploration, and profit-loss evaluation
Yüksek frekanslı orta fiyat tahmini için bir makine öğrenmesi çerçevesi: özellik mühendisliği, hiperparametre uzayı keşfi ve kâr-zarar değerlendirmesi
  1. Tez No: 995255
  2. Yazar: BARIŞ TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAN ECE SCHMİDT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fiyat tahmini, Yüksek frekanslı ticaret, Price ferecasting, High-frequency trading
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Borsa İstanbul'a ait limit emir defteri (Limit Order Book, LOB) verileri kullanılarak yüksek frekanslı alım satımda kısa vadeli orta fiyat yönü tahminini incelemektedir. Orta fiyatın kısa bir zaman ufku içinde yukarı, sabit ya da aşağı yönde hareket edip etmeyeceğini tahmin etmek amacıyla XGBoost tabanlı bir makine öğrenmesi çerçevesi önerilmektedir. Piyasa likiditesini daha iyi temsil edebilmek için, tez kapsamında Effective Q-Price (EQP) adı verilen yeni bir öznitelik tanımlanmaktadır. EQP, birden fazla derinlik seviyesindeki fiyat ve miktar bilgilerini birleştiren ve standart orta fiyatın likiditeyi dikkate alan bir uzantısı olarak değerlendirilebilecek bir ölçüdür. Ayrıca, tek bir sürekli çıktının üç işlem sinyaline eşlendiği regresyon tabanlı bir sınıflandırma yaklaşımı önerilmektedir. Modeller, LOB verilerinden elde edilen zengin öznitelik temsilleri kullanılarak eğitilmekte ve temel hiperparametrelerin etkileri sistematik bir değerlendirme düzeni içerisinde analiz edilmektedir. Dengesiz sınıf etiketleri problemi, sınıf ağırlıklandırma ve karar eşiği ayarlama yöntemleriyle ele alınmaktadır. Tahmin başarımı ve model karmaşıklığı değerlendirilmektedir. Bu kapsamda, tezdeki ek bir katkı olarak, tahminlerin işlem pozisyonlarına dönüştürüldüğü ve işlem maliyetlerinin dikkate alındığı bir kâr ve zarar (P&L) geriye dönük test (backtest) çalışması sunulmaktadır. Elde edilen sonuçlar, EQP'nin tutarlı biçimde en bilgilendirici öznitelikler arasında yer aldığını ve öznitelik sayısının azaltılmasına rağmen tahmin başarımı veya P&L açısından belirgin bir kayıp oluşmadığını göstermektedir. Regresyon tabanlı yaklaşımın ise, daha küçük ve daha basit modeller kullanmasına rağmen doğrudan sınıflandırma ile benzer performans sağladığı gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis studies short-horizon mid-price direction prediction in high-frequency trading using limit order book (LOB) data from Borsa Istanbul. A machine learning framework based on XGBoost is proposed to predict whether the mid-price will move up, stay the same, or move down over a short time horizon. A new feature called Effective Q-Price (EQP) is introduced in the scope of the thesis to better represent market liquidity. EQP combines price and quantity information across multiple depth levels and can be seen as a liquidity-aware extension of the standard mid-price. In addition, a regression-based classification approach is proposed, where a single continuous output is mapped to three trading signals. The models are trained using feature-rich representations extracted from the LOB, and the effects of key hyperparameters are analyzed in a systematic evaluation setup. The imbalanced class labels are addressed with class weighting and decision-threshold tuning. The predictive performance and the complexity of the model are evaluated. To this end, a further contribution of the thesis is a profit and loss (P&L) backtest that converts predictions into trading positions while accounting for transaction costs. The results show that EQP is consistently among the most informative features and allows feature reduction without a clear loss in predictive performance or P&L. The regression-based approach achieves performance similar to direct classification while using smaller and simpler models.