Edinilmiş dil bozukluğu olan ve olmayan ileri yaştaki bireylerin dil becerisinin telefonla konuşma üzerine etkisi
The effect of language skills on telephone conversation in older adults with and without acquired language impairment
- Tez No: 995316
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AŞENA KARAMETE GÜDÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
- Anahtar Kelimeler: Edinilmiş Dil Bozukluğu, Yaşlılık, Telefonla İletişim, Bilişsel Durum, Yaşam Kalitesi, Acquired Language Disorders, Aphasia, Geriatrics, Phone Communication, Cognitive Status, Quality of Life
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
Özet
Dündar Divarci, A. (2026). Edinilmiş Dil Bozukluğu Olan ve Olmayan İleri Yaştaki Bireylerin Dil Becerisinin Telefonla Konuşma Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Atlas Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Dil ve Konuşma Terapisi Anabilim Dalı, İstanbul. Amaç: Bu çalışma, edinilmiş dil bozukluğu olan ve olmayan 65 yaş ve üzeri bireylerin telefonla konuşma becerilerini ve dijital teknoloji kullanımlarını karşılaştırmalı olarak incelemeyi; ayrıca bu becerilerin dil performansı, bilişsel durum ve yaşam kalitesi ile olan ilişkilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırmaya, edinilmiş dil bozukluğu olan 25 ve sağlıklı 25 olmak üzere toplam 50 kişi katılmıştır. Veriler;“Telefonla Konuşma Anketi”, dil ve bilişsel tarama testleri (YDT, MMDT, T-HAT) ve“Yaşam Kalitesi Ölçeği (WHOQOL)”kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Analiz sonucunda, edinilmiş dil bozukluğu olan grubun telefonla konuşma zorluğu ve telefona yönelik olumsuz tutum puanlarının sağlıklı gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek; günlük telefonla konuşma miktarının ise anlamlı düzeyde düşük olduğu saptanmıştır. Buna karşın, her iki grubun dijital teknoloji kullanım sıklığı açısından benzerlik gösterdiği ve kullanımın düşük seviyede olduğu görülmüştür. İlişki analizlerinde, telefonla konuşma zorluğunun bireylerin bilişsel durumları ve dil becerileri ile negatif yönlü güçlü bir ilişki gösterdiği belirlenmiştir. Telefona yönelik olumsuz tutum ve baskı hissinin ise yaşam kalitesi ile negatif yönlü ve anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu tespit edilmiştir Sonuç: Görsel ipuçlarının bulunmadığı telefon görüşmeleri, edinilmiş dil bozukluğu olan yaşlılar için zorlayıcı ve baskı yaratan bir süreçtir. Bu zorluklar sadece dilsel değil, bilişsel sınırlılıklarla da yakından ilişkilidir ve bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Rehabilitasyon programlarında bu çok yönlü ilişkinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Dündar Divarci, A. (2026) The Effect of Language Skills on Telephone Conversation in Older Adults with and without Acquired Language Impairment. Master's Thesis, Istanbul Atlas University Graduate Education Institute, Department of Speech and Language Therapy, Istanbul. Aim: This study aims to comparatively examine the phone communication skills and digital technology usage of individuals aged 65 and over with and without acquired language disorders, and to determine the relationships of these skills with language performance, cognitive status, and quality of life. Method: A total of 50 participants, 25 with acquired language disorders and 25 healthy individuals, were included. Data were collected using a“Phone Communication Survey,”language/cognitive screening tests, and the Quality of Life Scale. Results: Analyses revealed that the group with acquired language disorders had significantly higher scores for phone communication difficulty and negative attitudes toward phone use, and significantly lower daily phone usage amounts compared to the healthy group. Conversely, digital technology usage frequency was found to be similar and low in both groups. Correlation analyses determined that phone communication difficulty showed a strong negative correlation with the individuals' cognitive status and language skills. Furthermore, negative attitudes and feelings of pressure toward phone use were found to have a significant negative correlation with quality of life. Conclusion: Phone conversations lacking visual cues are a challenging process that creates pressure for elderly individuals with acquired language disorders. These difficulties are closely related not only to linguistic but also to cognitive limitations and negatively impact the individuals' quality of life. This multifaceted relationship (language-cognition-communication) should be considered in rehabilitation programs.