Optimization of plasma surface treatments for enhanced adhesive bonding process aluminum/fiber reinforced polymer composites
Alüminyum/fiber takviyeli polimer kompozitlerin geliştirilmiş adeziv yapıştırma prosesi için plazma yüzey işlemlerinin optimizasyonu
  1. Tez No: 995318
  2. Yazar: MEHMET ÇAĞAN SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atmosferik basınç plazma, FRP malzemeler, Polimer kompozitler, Serbest yüzey, Soğuk plazma, Atmospheric pressure plasma, FRP materials, Polymer composites, Free surface, Cold plasma
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, atmosferik basınçlı plazma yüzey işlemi ve kontrol edilen nem koşullarının, Al5754 alüminyum alaşımı ile PA6/BFRP kompozit malzemelerin siyanoakrilat yapıştırma performansı üzerindeki etkilerini incelemektedir. Plazma işleminde frekans, güç ve işlem süresi değişkenleri kullanılmış; bu parametrelerin yüzey ıslatma davranışı, kimyasal bileşim, morfoloji ve mekanik dayanım üzerindeki etkileri temas açısı ölçümleri, XPS, SEM, FTIR, tek-lap kayma testleri ve ANOVA tabanlı istatistiksel analizler ile değerlendirilmiştir. AA5754 yüzeyinde plazma aktivasyonu temas açısını 16.6° seviyesine kadar düşürmüş ve kesme dayanımında %35–400 arasında artış sağlamıştır; en yüksek dayanım (9.345 MPa), 1250 Hz, 200 W ve 60 s'lik optimal parametrelerde elde edilmiştir. Kırılma modunun adeziften kohezyonel davranışa dönüşmesi arayüzey bağının güçlendiğini göstermiştir. PA6/BFRP kompozitlerde ise plazma işlemi temas açısını 67°'den 23.9°'a düşürmüş, yüzeye –OH, –COOH, C=O ve N–H gibi oksijen ve azot içeren fonksiyonel gruplar kazandırmış ve kontrollü mikro-pürüzlenme oluşturarak mekanik kilitlenmeyi artırmıştır. Bu değişimler, optimal parametrelerde (%690'a varan) kayma dayanımı artışına yol açmıştır. Ayrıca PA6'nın nem içeriğinin %0.2–0.4 seviyelerine düşürülmesi, plastifikasyonun azalması ve arayüzey etkileşimlerinin güçlenmesi sayesinde kayma dayanımını yaklaşık %8–10 artırmıştır. Özetle çalışma nem kontrollü plazma aktivasyonunun higroskopik polimerlerin metalik ve kompozit yüzeylerdeki yapışma performansını önemli ölçüde artırdığını göstermekte ve ileri seviye yapısal birleştirme teknolojileri için değerli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates how atmospheric-pressure plasma treatment and controlled moisture affect the cyanoacrylate bonding performance of Al5754 aluminum and PA6/BFRP composite materials. Plasma treatments were applied using varying combinations of frequency, power, and exposure time, and their effects on surface wettability, chemistry, morphology, and mechanical performance were analyzed through contact-angle measurements, XPS, SEM, FTIR, lap-shear testing, and ANOVA-based statistical evaluation. For Al5754 substrates, plasma activation significantly reduced the contact angle to as low as 16.6° and increased shear strength by 35–400%, with optimal parameters (1250 Hz, 200 W, 60 s) yielding a maximum strength of 9.345 MPa. Failure modes shifted from adhesive to cohesive dominance, confirming improved interfacial integrity. In PA6/BFRP composites, plasma treatment reduced the contact angle from 67° to 23.9°, introduced oxygen- and nitrogen-containing functional groups (–OH, –COOH, C=O, N–H), and produced controlled micro-roughening that enhanced mechanical interlocking. These changes resulted in up to a 690% increase in shear strength under optimal conditions (1250 Hz, 100 W, 30 s). Additionally, reducing the intrinsic moisture content of PA6 to 0.2–0.4% improved adhesion by approximately 8–10%, primarily due to reduced plasticization and enhanced interfacial interactions. In summary, the study indicates that humidity-regulated plasma activation greatly boosts the adhesion performance of hygroscopic polymers on metallic and composite surfaces, delivering valuable knowledge for advanced structural joining technologies.