Carl Norac'ın çocuk kitaplarının çocuk kitaplarında bulunması gereken ilkeler açısından incelenmesi
An analysis of Carl Norac's children's books in terms of the principles that children's books should contain
  1. Tez No: 995351
  2. Yazar: ZAHRAA FAREEQ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NUR TUĞLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Carl Norac, çocuk edebiyatı, resimli çocuk kitapları, çocuğa görelik, erken çocukluk eğitimi, duygu eğitimi, Carl Norac, children's literature, picturebooks, child-orientation, early childhood education, emotional education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Carl Norac'ın Türkçeye çevrilmiş yedi resimli çocuk kitabını (Seni Çok Seviyorum, Babam Bir Dev, Büyük Ayı Küçük Kardeş, Eğer Gidersen, Kirpiye Sarılmak Yok, Kurt Tarafta Yokken Haydi Ormanda Oynayalım, Annem Sihirlidir) çocuk edebiyatında kabul gören temel ölçütler olan çocuğa görelik, gerçeklik, eğitsellik ve estetik ilkeleri açısından incelemek ve bu inceleme doğrultusunda erken çocukluk eğitimine yönelik öneriler geliştirmektir. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımıyla desenlenmiş olup doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın çalışma nesnesini, erken çocukluk dönemine (yaklaşık 3–8 yaş) hitap eden, duygusal yoğunluk, aile ilişkileri, kardeşlik, korku, sevgi ve sınır farkındalığı gibi gelişimsel açıdan kritik temaları işleyen yedi resimli kitap oluşturmaktadır. Veriler, her bir kitap için hazırlanan ve fiziksel özellikler (kapak, kâğıt, boyut, sayfa düzeni, harf ve cilt), metinsel ve içerik özellikleri (dil ve anlatım, tema, konu, karakterler, olay örgüsü, iletiler) ile görsel özellikleri (renk, kompozisyon, mimik ve beden dili, resim–metin uyumu) içeren inceleme formları aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ve betimsel analiz teknikleriyle çözümlenmiştir. Bulgular, Norac'ın eserlerinin genel olarak çocuğa görelik, gerçeklik, eğitsellik ve estetik ilkeleriyle uyumlu olduğunu; özellikle duygusal gelişim, empati, bağlanma, aile içi ilişkiler, korku ve kaygı yönetimi ile beden sınırları farkındalığı açısından zengin öğrenme olanakları sunduğunu göstermektedir. Metinlerde şiirsel dil, metaforlar ve tekrarlara dayalı ritmik yapı dikkat çekmekte; değer aktarımının doğrudan öğüt vermek yerine örtük biçimde gerçekleştirildiği görülmektedir. Çalışma, Norac'ın resimli kitaplarının duygu eğitimi, görsel okuryazarlık, mahremiyet ve beden hakları, korku ve kaygı ile baş etme süreçleri gibi alanlarda okul öncesi eğitimciler ve aileler tarafından yapılandırılmış okuma etkinlikleri eşliğinde etkili biçimde kullanılabileceğini ortaya koymakta; ileride yapılacak deneysel ve karşılaştırmalı araştırmalar için öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine seven picturebooks by Carl Norac translated into Turkish (Seni Çok Seviyorum, Babam Bir Dev, Büyük Ayı Küçük Kardeş, Eğer Gidersen, Kirpiye Sarılmak Yok, Kurt Etrafta Yokken Haydi Ormanda Oynayalım, Annem Sihirlidir) in terms of the core criteria frequently adopted in children's literature—child-orientation, reality, educational value, and aesthetic quality—and to develop recommendations for early childhood education based on the findings. The research is designed within a qualitative research framework and employs document analysis as its main method. The study corpus consists of seven picturebooks addressing early childhood (approximately 3–8 years) and focusing on developmentally significant themes such as emotional intensity, family relationships, sibling dynamics, fear, love, and awareness of personal boundaries. Data were collected through structured analysis forms prepared for each book, covering physical features (cover, paper, size, page layout, typography and binding), textual and content-related characteristics (language and style, themes, plots, characters, messages), as well as visual aspects (use of colour, composition, facial expressions and body language, picture–text coherence). The data were analysed using content analysis and descriptive analysis techniques. Findings indicate that Norac's books are largely consistent with the principles of child-orientation, reality, educational value, and aesthetic quality, and that they offer rich learning opportunities, particularly in relation to emotional development, empathy, attachment, family relationships, fear and anxiety regulation, and body boundary awareness. The texts are characterised by poetic language, metaphors, and rhythmic repetitions; value transmission is achieved implicitly rather than through direct moralising. The study suggests that Norac's picturebooks can be effectively utilised in early childhood settings for emotional education, visual literacy, privacy and body rights education, and coping with fear and anxiety, especially when accompanied by guided reading activities with teachers and parents. It also offers recommendations for future experimental and comparative studies in the field of children's literature.