Rho/Rho kinaz yolağının mikroorganizmaların inhibisyonu üzerine olası etkisi
Possible effect of Rho/Rho kinase pathway on microorganisms' inhibition
- Tez No: 995356
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKİYE NALAN TİFTİK, PROF. DR. KANSU BÜYÜKAFŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Candida albicans, Escherichia coli enfeksiyonları, Rho kinaz, Stafilokok enfeksiyonları, Candida albicans, Escherichia coli infections, Rho kinase, Staphylococcal infections
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Rho proteinleri ökaryot hücrelerde yaygın bir şekilde eksprese edilerek hücresel mekanizmaları modüle etmektedir. Rho ve alt efektörü Rho-kinaz (ROCK) hücre adezyonu, çoğalması, migrasyonu, otofaji, apoptoz, aksonal rejenerasyon, hücre iskeleti reorganizasyonu, gen ekspresyonu, kan basıncı hemostazisi, düz kas kontraksiyonu ve bağışıklık yanıtı olmak üzere pek çok hücresel süreçte sinyal iletiminde kritik görev almaktadır. 3-Hidroksi-3-metil-glutaril-koenzim A (HMG-KoA) redüktaz enzim inhibitörü statinler, pleiotropik etkileri aracılığıyla inflamasyon, endotel fonksiyonu, oksidatif stres, tromboz ve fibroz gibi pekçok patofizyolojik süreci de düzenlemektedir. Statinler, mevalonat yolunu inhibisyonuyla izoprenoid türevlerinden oluşan farnesilpirofosfat (FPP) ve geranilgeranilpirofosfat (GGPP) sentezini kısıtlarlar. Bu posttranslasyonel düzenlemenin bozulması, Rho/ROCK yolağını inhibe eder. Statinlerin mevalonat yolunun erken evrelerini hedeflemesi ve ROCK inhibitörlerinin bu yolakla ilişkili hücresel sinyal iletimini baskılaması, kombine kullanımda tamamlayıcı ve sinerjik bir etki potansiyeli ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, Rho'yu inhibe ettiği bilinen atorvastatin, rosuvastatin ve provastatinin ve Rho-kinaz (ROCK) inhibitörleri fasudil ve Y-27632'nin E.coli, S. aureus ve C. albicans mikroorganizmalarındaki antimikrobiyal etkisi, mikrodilüsyon ve dama tahtası (checkerboard) yöntemiyle analiz edilmiştir. S. aureus ve E. coli için atorvastatinin inhibisyon MİK'leri sırasıyla 256–512 µg/ml ile 512–1024 µg/ml arasında gözlenmiştir C. albicans 'ı hem atorvastatin (256–512 µg/ml) hem de rosuvastatinin (64–256 µg/ml) inhibe etmiştir. Özetle, atorvastatin E. coli, C. albicans ve S. aureus izolatlarında inhibisyona neden olur iken Rosuvastatin sadece C. albicans'da inhibisyona neden olmuştur. Pravastatin ile benzer bir etki gözlenmemiştir. Öte yandan ROCK inhibitörleri fasudil ve Y-27632 tek başlarına uygulandıklarında mikroorganizmalar üzerinde inhibitör bir etki gözlenmemiştir. Bununla birlikte atorvastin ve Y-27632 kombinasyonunun dama tahtası metodu ile S. aureus üzerinde sinerjistik etkisi olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu bilgiler ışığında Rho/ROCK sinyal yolağının patojen mikroorganizmalar üzerinde inhibitör etkisi olabileceği ancak daha iyi aydınlatabilmek için çok daha fazla geniş ve kapsamlı verilere ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Rho proteins are widely expressed in eukaryotic cells, where they modulate cellular mechanisms. Rho and its downstream effector, Rho-kinase (ROCK), play a critical role in signal transduction in numerous cellular processes, including cell adhesion, proliferation, migration, autophagy, apoptosis, axonal regeneration, cytoskeletal reorganization, gene expression, haemostasis, smooth muscle contraction and the immune response. The enzyme inhibitor statins, which target 3-hydroxy-3-methylglutaryl-coenzyme A (HMG-CoA) reductase, also regulate numerous pathophysiological processes, such as inflammation, endothelial function, oxidative stress, thrombosis and fibrosis, through their pleiotropic effects. Statins inhibit the mevalonate pathway, thereby restricting the synthesis of farnesyl pyrophosphate (FPP) and geranylgeranyl pyrophosphate (GGPP), both of which are derived from isoprenoids. Disruption to this post-translational regulation inhibits the Rho/ROCK pathway. Targeting the early stages of the mevalonate pathway with statins and suppressing cellular signalling associated with this pathway with ROCK inhibitors reveals potential for a complementary and synergistic effect when used in combination. This study analysed the antimicrobial effect of atorvastatin, rosuvastatin and lovastatin (known to inhibit Rho) and the ROCK inhibitors fasudil and Y-27632 on E. coli, S. aureus and C. albicans using microdilution and checkerboard methods. The MIC values for the inhibition of S. aureus and E. coli by atorvastatin were observed to be 256–512 µg/ml and 512–1024 µg/ml, respectively. The MIC values for atorvastatin and rosuvastatin were 256–512 µg/ml and 64–256 µg/ml, respectively. In summary, inhibition was caused by atorvastatin in E. coli, C. albicans and S. aureus isolates, while inhibition was caused by rosuvastatin only in C. albicans. A similar effect was not observed with pravastatin. Conversely, no inhibitory effect on microorganisms was observed when ROCK inhibitors fasudil and Y-27632 were administered alone. However, the combination of atorvastatin and Y-27632 was found to have a synergistic effect on S. aureus using the checkerboard method. Based on this information, it can be concluded that the Rho/ROCK signalling pathway may have an inhibitory effect on pathogenic microorganisms. However, much more extensive and comprehensive data are needed to shed further light on this