Çocuklarda ve gençlerde implant destekli protetik tedavilerinin kemik büyüme ve gelişimi üzerine etkilerinin araştırılması
The Investigation of effects of implant supported prosthetic applications on bone growth and development period in children and adolescents
- Tez No: 99538
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ERSAN ERSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Büyüme, Çenelerin Büyümesi, Gelişim, Implantoloji, Implant Destekli Protezler, Development, Growing, Growing of jaws, Implantology, Implant supported protheses
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
86 ÖZET Çocuklarda ve Gençlerde implant Destekli Protetik Tedavilerin Kemik Büyüme ve Gelişimi Üzerilerine Etkilerinin Araştırılması Protetik tedavilerin temel amacı, fonksiyon, fonasyon ve estetik gereksinimleri karşılayabilmektir. Yaş skalasına bakıldığında, çocuk, genç, genç erişkin ve yaşlı dönemde, dişsizliklerin ve diş bozukluklarının tedavisinde birtakım sınırlamalara bağlı olarak, uygulanabilen protetik tedavinin şekli de değişmektedir. Avantajları nedeniyle öncelikle tercih edilen sabit protezlerden, diş yapılarına ya da büyüme ve gelişim dönemindeki sınırlamalara bağlı olarak özellikle çocuk ve gençlerde kaçınılmaktadır. Dişlerin erüpsiyon zamanlan ve buna bağlı olarak çenelerin gelişimi, dişlerin morfolojik olarak gelişimlerini tamamlama zamanları, uygulamaları sınırlayan etkenlerdir. Hareketli yada sabit restorasyonların tercih edilmesinin gerektiği durumlar yanında, çeşitli sistemik rahatsızlıklardan dolayı diş eksikliği olan veya mental geriliği olan çocuk ve genç hastalarda alternatif tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu alternatif tedavi yöntemlerinden olan implant destekli protetik tedaviler son yıllarda çok hızlı bir gelişim göstererek özellikle erişkinlerde rutin uygulamalar içine girmiştir. Çocuk ve genç hastalarda ise, uygulama sınırlarının belirlenebilmesi, büyüme ve gelişim konusundaki gelişmelere bağlıdır. Günümüzde büyüme ve gelişimin daha iyi anlaşılması, çocuklarda ve gençlerde protetik ve implant destekli protetik tedavilerin uygulama alanlarının genişlemesini sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, çocuk ve gençlerde, implant destekli protezlerin uygulanabilirliğini araştırmaktır. Biri kontrol deneği olmak Dzfere altı adet evcil87 çiftlik domuzu üzerinde yapılan bu çalışmada, beş domuzun sağ mandibular arkta, yerleştirilen ikişer implant üzerine yapılmış sabit protetik restorasyonların, 3,5- 8 aylık büyüme ve gelişim dönemi periyodunda, çene büyüme ve gelişimine etkileri sefalometrik radyografilerle incelenmiştir. Çalışma sonucunda, implant destekler üzerine bağlanmış sabit protetik yapıların, implantların doğal dişler gibi davranmamalarına bağlı olarak, yerleştirildikleri alveoler yapının kemik büyümesi ile yükseldiği, ancak doğal diş erüpsiyonu ve o bölgedeki kemik yapının gelişiminden geride kaldığı belirlenmiştir. Çenenin vertikal, horizontal ve transversal yönlerdeki gelişiminin, implant destekli yapılardan olumsuz etkilenmemesi, ancak uygulandığı bölgede tolere edilebilir farklılaşmaların ortaya çıkması, bu uygulamaların, bu dönemde yapılabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
88 SUMMARY The Investigation of Effects of Implant Supported Prosthetic Applications on Bone Growth and Development Period in Children and Adolescents Principal goal of prosthetic applications is the re-establishment of functional, fonational and aesthetic needs. Type of the prosthetic appliance used for management of edentulous jaws and dentition abnormalities varies for children, teenagers, young adults and elder patients when the age scale is taken into account. Although fixed appliances are considered as the first treatment alternative for their advantages, their use in children and young adults are avoided because of possible effects on dental structures or due to limitations in growing and developing periods. Eruption periods, development of the jaws and the morphological development periods of the teeth are the major factors that limit the use of these applications. Alternative treatment methods are required in case of the necessity for removable or fixed restorations as well as for the loss of teeth due to medical problems or in mentally retarded patients. Implant-supported prosthetic applications is one of these alternative treatment modalities and has shown an improvement so became a routine treatment approach for especially adult patients. In children and young adults, determination of these appliances depends on the progressions in growth and development. Today, a better understanding of growth and development would expand the indications of implant-supported prosthetic appliances in children and young adults.89 The purpose of this study is to search the applicability of the implant-supported prosthetic applications in children and young adults. This study was carried out with 5 pigs and one served as the control site. Fixed prosthetic applications were constructed on two implants on right mandibular arches of five pigs and the effects of these appliances on jaw growth and development were detected with cephalometric radiographies in 3.5-8 month's growth periods. As a result, fixed prosthetic applications constructed on implants were proved to develop with bone growth of the alveolar bone due to structural differences between implants and natural teeth but also shown that these applications remain behind the natural teeth eruption and bone growth at the implanted alveoler site. It has been also observed that vertical, horizontal and transversal growth of the jaws were not affected by the implant-supported structures but these applications caused tolerable differences and this reveals the applicability of these appliances in this period.