Cerrahi olmayan periodontal tedavinin segmentler arasındaki uygulama sıklığının klinik etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluating the outcomes of instrumentation in non-surgical periodontal treatment with two different time intervals
- Tez No: 99537
- Danışmanlar: PROF.DR. HAMİT SELİM BOSTANCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi olmayan periodontal tedavi, lokal ve sistemik komplikasyonlar, periodontal iyileşme, tedavi süresi, Non-surgical periodontal treatment, local and systemic complications, periodontal healing, treatment interval
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
55 ÖZET Cerrahi Olmayan Periodontal Tedavinin Segmentler Arasındaki Uygulama Sıklığının Klinik Etkilerinin Değerlendirilmesi Bu klinik çalışmanın amacı, tüm ağız erişkin periodontitis tanısı konmuş hastalarda uygulanacak olan diş yüzeyi temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmesi işlemlerinin segmentlerde uygulama zaman aralığına göre klinik olarak hasta şikayetleri, iyileşme ve tedavinin etkinliği açısından bir fark olup olmadığını değerlendirmekti. Her bir birey için, tüm ağız 4'e bölündü ve her seansta bir bölge diş yüzeyi temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmesi işlemine tabi tutuldu. Çalışmamızı 2 grup olarak planladık, az zaman aralığını oluşturan 1. gruba hergün, çok zaman aralığını oluşturan 2. gruba da haftada bir farklı segmente diş yüzeyi temizliği (DYT) ve kök yüzeyi düzleştirmesi (KYD) işlemleri yapıldı. 1. grupta ve 2. grupta ki hastaların yaş, cinsiyet ve mevsimlere göre dağılımları gruplara göre eşit tutuldu. Bu amaca yönelik olarak, sistemik yönden sağlıklı her bir grupta 50 olmak üzere, toplam 100 bireyde DYT ve KYD işlemleri uygulandı. Başlangıç ve postoperatif 3. ay da Plak İndeksi ( PI, Silness ve Löe, 1964 ), Gingival İndeks ( GI, Löe ve Silness, 1963 ), Sondlamada Kanama ( BOP, Löe, 1967 ), Cep Derinliği ( CD ) ve Dişeti Çekilmesi ( DÇ ) ölçümleri alındı. Yapılan işlemlerin bir etkisi olarak görülebilecek olan lenfadenopati, aftöz stomatitis, ödem, halsizlik, ağrı, kaşıntı, yanma hissi, dentinalji şeklindeki sübjektif ve objektif şikayetlerin değerlendirmesi yapıldı. 3. ay sonunda her 2 grupta da PI, GI, BOP ve CD ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma izlenirken, DÇ ölçümünde istatistiksel bir fark saptanmadı. Sübjektif ve objektif hasta yakınmalarında günlük grupta haftalık gruba göre daha fazla şikayet gözlendi. Günlük grupta gözlenen bu şikayetlerin çoğunluğu 3. uygulama sonrasındaydı. Bu klinik çalışmanın sonuçlarına göre, cerrahi olmayan tedavilerin, sık ya da uzun aralarla farklı segmentlerde uygulanmasının tedavi başarısı açısından herhangi bir farkının olmadığı, 3 aylık sonuçların değerlendirilmesi ile saptandı. Ancak tedavi uygulanan bölgeler de gözlenen tedavinin oluşturduğu travmalara karşı sübjektif ve objektif yakınmaların en az olması için, segmentler arasında en az bir haftalık zaman aralığı olması ve bunun yararlan vurgulandı.
Özet (Çeviri)
56 SUMMARY Evaluating The Outcomes of Instrumentation In Non-Surgical Periodontal Treatment With Two Different Time Intervals The aim of this study was to observe the effectiveness of instrumentation with 2 different treatment intervals on healing and to evaluate the patient complaints following the non surgical periodontal therapy. Our study included 100 patients with moderate periodontal diseases. Patients were equally distributed into 2 groups. First group received full-mouth daily scaling and root planning for 4 consecutive days and demonstrated the short interval group. The second group received once a week treatment for 4 weeks and represented the long interval group. Non surgical treatment procedures included scaling and root planning under local anaesthesia and soft tissue curettage where necessary. Measurements of Plaque Index ( PI, Silness and Löe, 1964 ), Gingival Index ( GI, Löe and Silness, 1963 ), Bleeding on Probing (BOP, Löe, 1967), Pocket Depth ( PD ) and Gingival Recession ( GR ) were taken at the baseline and 3 months after the treatment. Posttreatment subjective and objective complaints were recorded at the day after each treatment session. The parameters were lymphadenopathy, aphtous stomatitis, edema, fatigue, pain, pruritus, burning sensation and dentinalgia. Following the treatment procedure the results of our study revealed a statistically significant decrease in PI, GI, BOP, PD measurements in the end of 3rd month, where no change was observed for GR measurements. More subjective and objective patient complaints were observed in the short interval group. Objective and subjective complaints were observed as lymphadenopathy 12 %, aphtous stomatitis 8 %, edema 8 %, fatigue 32 %, pain 14 %, pruritus 18 %, burning sensation 18 %, dentinalgia 32 % of patients respectively long interval group. For short interval group these findings were lymphadenopathy 22 %, aphtous stomatitis 28 %, edema 20 %, fatigue 56 %, pain 36 %, pruritus 40 %, burning sensation 44 %, dentinalgia 44 %. Most of these complaints were observed after the 3rd treatment visit. According to the results of our study, no difference between the 2 groups were observed when the clinical parameters were evaluated. Taking the subjective and objective outcomes into consideration, we may conclude that the least interval for a non-surgical periodontal procedure may be a week which is favourable for a long term co-operation with our patients.