Anterior dişlerde hipomineralizasyon veya hipoplaziye sahip çocuklarda rezin infiltrasyon tedavisinin diş hassasiyeti ve hasta-ebeveyn memnuniyeti üzerindeki rolü
The role of resin infiltration treatment on tooth sensitivity and patient-parent satisfaction in children with anterior tooth hypomineralization or hypoplasia
  1. Tez No: 995414
  2. Yazar: GİZEM TIRAŞÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SACİDE DUMAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Rezin infiltrasyon, Hipomineralizasyon, Hipoplazi, Diş hassasiyeti, Çocuk, Yaşam kalitesi, POQL, Resin infiltration, Hypomineralization, Hypoplasia, Dental sensitivity, Children, Quality of life, POQL
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Gelişimsel mine defektleri, çocuklarda estetik kaygılar ve diş hassasiyeti gibi sorunlara yol açarak ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu çalışmada, anterior dişlerinde hipomineralizasyon veya hipoplazi bulunan çocuk hastalarda rezin infiltrasyon tedavisinin diş hassasiyeti, ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesi ve hasta-ebeveyn memnuniyeti üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu prospektif klinik çalışmaya, anterior dişlerinde hipomineralizasyon veya hipoplazi saptanan 7–14 yaş aralığındaki 40 çocuk dahil edilmiştir. Tüm hastalara rezin infiltrasyon tedavisi uygulanmıştır. Diş hassasiyeti işlem öncesi ve sonrası Schiff Soğuk Hava Hassasiyet Skalası (SCASS) ile değerlendirilmiştir. Ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesi Çocuklara Yönelik Ağız Sağlığına Bağlı Yaşam Kalitesi Ölçeği (POQL) ölçeği kullanılarak hem çocuk hem ebeveyn formlarından elde edilen toplam ve alt boyut skorları ile değerlendirilmiştir. Tedavi sonrası estetik memnuniyet düzeyi çocuk ve ebeveyn bildirimlerine dayalı olarak kaydedilmiştir. Bulgular: Rezin infiltrasyon tedavisi sonrası SCASS skorlarında anlamlı düzeyde azalma gözlenmiş (işlem öncesi ortalama 2.03; sonrası 0.78; p<0.001), diş hassasiyeti klinik olarak belirgin şekilde azalmıştır. POQL toplam skorlarında anlamlı iyileşme saptanmış (p=0.004); fiziksel işlev (p=0.006), sosyal işlev (p=0.021) ve duygusal işlev (p=0.011) alt boyut skorlarında da istatistiksel olarak anlamlı iyileşme elde edilmiştir. Subjektif değerlendirmelerde, çocukların %45'i diş görüntüsünden“çok mutlu”, %30'u“mutlu”olduğunu belirtmiştir. Ebeveynlerin büyük çoğunluğu tedavi sonrası çocuklarının estetik görünümünden ve ağız sağlığından memnuniyet bildirmiştir. Sonuç: Rezin infiltrasyon tedavisi, anterior mine defektlerinin minimal invaziv yönetiminde etkili bir yöntem olup; sadece estetik iyileşme sağlamakla kalmayıp, diş hassasiyetinin azaltılmasına ve ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesinin artırılmasına da katkı sağlamaktadır. Hem çocuk hem ebeveyn memnuniyeti ile desteklenen bu bulgular, rezin infiltrasyonun biyomekanik ve psikososyal faydalarını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Developmental enamel defects can negatively affect oral health-related quality of life in children by causing aesthetic concerns and dental hypersensitivity. This study aimed to evaluate the effect of resin infiltration treatment on dental sensitivity, oral health-related quality of life, and patient-parent satisfaction in children with anterior teeth affected by hypomineralization or hypoplasia. Materials and Methods: This prospective clinical study included 40 children aged 7–14 years with hypomineralization or hypoplasia detected in their anterior permanent teeth. Resin infiltration treatment was applied to all patients. Dental sensitivity was assessed before and after treatment using the Schiff Cold Air Sensitivity Scale (SCASS). Oral health-related quality of life was evaluated using the Pediatric Oral Health-Related Quality of Life (POQL) questionnaire, including both child and parent forms, with analysis of total and subscale scores. Post-treatment esthetic satisfaction levels were recorded based on child and parent reports. Results: A statistically significant reduction in SCASS scores was observed after treatment (mean pre-treatment score: 2.03; post-treatment score: 0.78; p<0.001), indicating a clinically evident decrease in dental sensitivity. A significant improvement in total POQL scores was detected (p=0.004). Additionally, physical function (p=0.006), social function (p=0.021), and emotional function (p=0.011) subscale scores showed statistically significant improvements. In subjective assessments, 45% of children reported being“very happy”and 30%“happy”with their dental appearance after treatment. The majority of parents reported satisfaction with both esthetic and functional outcomes. Conclusion: Resin infiltration is an effective minimally invasive treatment option for managing anterior enamel defects, providing not only esthetic improvement but also reducing dental sensitivity and improving oral health-related quality of life. These findings, supported by high levels of patient and parent satisfaction, highlight the biomechanical and psychosocial benefits of resin infiltration.