Kırmızı LED ışığın yaşlı ve erişkin ratlarda potansiyel terapötik etkileri
Potential therapeutic effects of red led light on testicular histology and sperm parameters in aged and adult rats
  1. Tez No: 995437
  2. Yazar: MERT EVİRGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ATİLLA ARIDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Kırmızı LED ışık, Fotobiyomodülasyon, Testis histolojisi, Sperm parametreleri, Yaşlanma, Sıçan, Red LED light, Photobiomodulation, Testicular histology, Sperm parameters, Aging, Rat
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Testisler, erkek üreme sisteminin en temel organları arasında yer almakta olup, sperm üretimi ve erkek cinsiyet hormonlarının sentezinden sorumludur. Yaşlanmayla birlikte testis dokusunda seminifer epitelde incelme, tübül çapında azalma, testosteron seviyelerinde düşüş ve sperm parametrelerinde belirgin bozulma ortaya çıkmaktadır. Fotobiyomodülasyon temelli non-invaziv uygulamaların son yıllarda çeşitli dokular üzerinde düzenleyici ve rejeneratif etkilere sahip olabileceği gösterilmiş olsa da, kırmızı LED ışığının testiküler yapı ve sperm kalitesi üzerindeki etkilerini yaşa göre karşılaştırmalı olarak değerlendiren çalışma sayısı sınırlıdır. Bu çalışmada, kırmızı LED ışığının erişkin ve yaşlı ratlarda testis histolojisi ve sperm parametreleri üzerine olası düzenleyici etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Çukurova Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu onayı sonrası (24.04.2025/karar no:1) 24 erkek Wistar-Albino sıçan kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada ağırlıklarına ve yaşlarına göre erişkin ve yaşlı erkek Wistar-Albino sıçanlardan oluşan her grupta 6 adet sıçan bulunan dört grup kullanılmıştır: Erişkin kontrol (G1), erişkin LED (G2), yaşlı kontrol (G3) ve yaşlı LED (G4). Tüm sıçanlar standart laboratuvar koşullarında 12 saat aydınlık–12 saat karanlık döngüsünde 30 gün boyunca barındırılmıştır. LED gruplarında kırmızı LED ışığı (2835 SMD Şerit Led; 4.8 W/620-750 nm/ 155 lm) sıçan kafeslerinin 20 cm üzerine yerleştirilip her gün aynı protokole göre uygulanmıştır. Deney sonunda alınan testis doku örnekleri histomorfometrik ve immünhistokimyasal açıdan değerlendirilmiş, alınan kan örneklerinden de biyokimyasal parametreler ölçülmüştür. İstatistik analizleri SPSS 20.0 programında gerçekleştirilmiş ve p<0,05 önemli kabul edilmiştir. Bulgular: Gruplar arasında SOD (p=0,272), GPX1 (p=0,001), Melatonin (p=0,102), LH (p=0,267) biyokimyasal değerlerinde anlamlı fark bulunmamıştır. Testosteron (p<0,001) ve MDA (p<0,001) düzeyleri açısından G1–G2 ve G3–G4 grupları arasında anlamlı farklılıklar saptandı. Histolojik değerlendirmelerde ise seminifer tübül epitel kalınlığı (p<0,001), sperm sayısı (p<0,001) ve sperm motilitesi (p<0,001) bakımından gruplar arasında anlamlı farklar belirlendi. Özellikle G4 grubunda elde edilen olumlu bulguların, G3 grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü. İmmünhistokimyasal olarak incelenen PCNA, BMAL1, 3β-HSD immünreaktivitesinde de G4 grubunda G3 grubuna kıyasla anlamlı farklar bulundu (p<0,05). G2 grubunda ise sayısal olarak olumlu bir artış tespit edilse de istatistiksel bir fark bulunamadı. Sonuç: Bu çalışma kırmızı LED ışığının testiküler yapı ve sperm parametreleri üzerinde iyileştirici etkiler oluşturabileceğini göstermektedir. Özellikle yaşlı sıçanlarda ortaya çıkan sonuçlar kırmızı LED terapisinin yaşlanmaya bağlı testiküler dejenerasyonun azaltılmasında potansiyel bir non-invaziv yaklaşım olabileceğini göstermektedir. Ancak daha geniş örneklemli ve moleküler düzeyde desteklenen çalışmalarla mekanizmanın ayrıntılı şekilde ortaya konması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The testes are among the most essential organs of the male reproductive system, responsible for sperm production and the synthesis of male sex hormones. Aging is associated with thinning of the seminiferous epithelium, decreased tubular diameter, reduced testosterone levels, and significant deterioration in sperm parameters. Although non-invasive photobiomodulation-based applications have recently been shown to exert regulatory and regenerative effects on various tissues, the number of studies comparatively evaluating the effects of red LED light on testicular structure and sperm quality across different age groups remains limited. This study aimed to investigate the potential regulatory effects of red LED light on testicular histology and sperm parameters in adult and aged rats. Materials and Methods: Following approval from the Çukurova University Local Ethics Committee for Animal Experiments (24.04.2025/decision no: 1), 24 male Wistar–Albino rats were used. The study consisted of four groups, each containing six rats classified by age and body weight: adult control (G1), adult LED (G2), aged control (G3), and aged LED (G4). All rats were housed under standard laboratory conditions with a 12-hour light–12-hour dark cycle for 30 days. In LED groups, red LED light (2835 SMD Strip LED; 4.8 W/620–750 nm/155 lm) was placed 20 cm above the cages and applied daily according to a fixed protocol. Testis tissue samples collected at the end of the experiment were evaluated histomorphometrically and immunohistochemically, while biochemical parameters were measured from blood samples. Statistical analyses were performed using SPSS 20.0 software, with p<0.05 considered significant. Results: No significant differences were found among the groups in terms of the biochemical parameters SOD (p=0.272), GPX1 (p=0.001), melatonin (p=0.102) and LH (p=0.267). Significant differences were observed between the G1–G2 and G3–G4 groups with respect to testosterone (p<0.001) and MDA (p<0.001) levels. Histological evaluations revealed significant differences among the groups in terms of seminiferous tubule epithelial thickness (p<0.001), sperm count (p<0.001), and sperm motility (p<0.001). In particular, the positive findings observed in the G4 group were found to be statistically significant compared with the G3 group. Immunohistochemical analysis of PCNA, BMAL1, and 3β-HSD immunoreactivity also demonstrated significant differences in the G4 group compared with the G3 group (p<0.05). Although a numerically positive increase was detected in the G2 group, no statistically significant difference was found.Conclusion: This study demonstrates that red LED light may exert beneficial effects on testicular structure and sperm parameters. The findings, particularly in aged rats, suggest that red LED therapy could represent a potential non-invasive approach to mitigating age-related testicular degeneration. However, studies with larger sample sizes and more extensive molecular analyses are needed to elucidate the underlying mechanisms in detail.