Kronik aralıklı açlığın gastrointestinal motor fonksiyonlar üzerine ghrelin aracılı etkilerinin araştırılması
Investigation of ghrelin-mediated effects of chronic intermittent fasting on gastrointestinal motor functions
- Tez No: 995436
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BÜLBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: aralıklı açlık, gastrointestinal sistem, ghrelin, izole organ banyosu, intermittent fasting, gastrointestinal system, ghrelin, isolated organ bath
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma ile aralıklı açlık beslenme modelinin sıçanlarda gastrointestinal sistem üzerinde ghrelinerjik sistem aracılı etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Bu çalışmada 20 erkek Sprague-Dawley sıçan kullanılmış; 10'u ad-libitum, 10'u ise 14 gün süreyle aralıklı açlık (AA) diyetine tabi tutulmuştur. GIS (ileum, fundus) dokularının kasılma ve gevşeme yanıtları organ banyosu yöntemiyle değerlendirilmiştir. Kasılma için bethanekol, gevşeme için SNP; elektriksel aktivite için ise EFS protokolü uygulanmıştır. Ayrıca mide-bağırsak geçiş süresi (GIT) ve katı mide boşalımı ölçülmüştür. Tüm hayvanlardan elde edilen plazmalardan ve GIS dokularından total ghrelin düzeyi ELISA yöntemiyle analiz edilmiştir. Protein miktarlarını gruplar arası karşılaştırabilmek adına Western-Blot yöntemi uygulanmıştır. Bulgular: Aralıklı açlıkta vücut ağırlığı azalmış, ağırlığa göre normalize edilen besin alımı artmış; katı mide boşalımı ve toplam gastrointestinal transit hızlanmıştır. Plazma ghrelin düzeyleri değişmezken, doku düzeyinde fundusta ghrelin ve ileumda GHSR sinyali artış eğilimi göstermiştir. Organ banyosunda fundusun spontan kasılma frekansı korunmuş, ileumda artmıştır; motilite indeksi her iki dokuda da benzerdir. Betanekol kasılmaları konsantrasyona bağlı artırmış, GHSR antagonisti yüksek konsantrasyonlarda yanıtı azaltmıştır; SNP fundusta belirgin, ileumda sınırlı gevşeme oluşturmuştur. EFS ile kasılmada fundusta grup farkı görülmezken, ileumda yüksek frekanslarda aralıklı açlık grubunun yanıtları daha büyüktür; EFS ile gevşemede grup farkı saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışma, sıçanlarda kronik aralıklı açlığın enterik ghrelin ekspresyonunu artırarak gastrointestinal motiliteyi uyardığını ve GI motor disfonksiyonlarda tamamlayıcı bir tedavi yaklaşımı potansiyeline işaret ettiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate the ghrelinergic system–mediated effects of an intermittent fasting feeding model on the gastrointestinal system in rats. Method: In this study, twenty male Sprague–Dawley rats were used; ten served as controls and ten were subjected to a 14-day intermittent fasting (IF) diet. Contractile and relaxant responses of gastrointestinal tissues (ileum and fundus) were evaluated using an organ bath system. Bethanechol was applied to assess contraction, sodium nitroprusside (SNP) to assess relaxation, and electrical field stimulation (EFS) was used to probe neural activity. Gastrointestinal transit (GIT) and solid gastric emptying were also measured. Total ghrelin levels in plasma and GI tissues were analyzed by ELISA, and protein expression was compared between groups using Western blotting. Results: Under intermittent fasting, body weight decreased while food intake normalized to body weight increased; solid gastric emptying and total gastrointestinal transit were accelerated. Plasma ghrelin levels were unchanged, whereas at the tissue level fundic ghrelin and ileal GHSR signals showed a tendency to increase. In organ bath assays, the spontaneous contraction frequency in the fundus was maintained but increased in the ileum; the motility index was similar between groups in both tissues. Bethanechol increased contractions in a concentration-dependent manner, and the GHSR antagonist reduced responses at higher concentrations; sodium nitroprusside produced pronounced relaxation in the fundus and limited relaxation in the ileum. For EFS-evoked contractions, no group difference was observed in the fundus, whereas responses were greater at higher frequencies in the intermittent fasting group in the ileum; no group differences were detected for EFS-evoked relaxation. Conclusion: This study suggests that chronic intermittent fasting in rats increases enteric ghrelin expression, thereby stimulating gastrointestinal motility, and points to a potential complementary therapeutic approach for gastrointestinal motor dysfunction.