Tütün ürünü kullanan ve kardiyovasküler hastalığı olanlarda kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri bilgi düzeyi ve sigara bırakma kararlılıklarının değerlendirilmesi
Assessment of cardiovascular disease risk factor knowledge levels and smoking cessation readiness among tobacco users with cardiovascular disease
- Tez No: 995440
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN AKPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler hastalıklar risk faktörleri bilgi düzeyi, Sigarayı bırakma, Tütün ürünü, Cardiovascular disease risk factors knowledge level, Smoking cessation, Tobacco product
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, tütün ürünü kullanan ve kardiyovasküler hastalığı bulunanlarda kardiyovasküler hastalık risk faktörleri bilgi düzeyini ve sigara bırakma kararlılığını değerlendirmek, bu değişkenlerle sosyodemografik ve klinik özellikler arasındaki ilişkileri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın örneklemini, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi ile Kardiyoloji klinikleri ve Adana'daki Kurttepe, Güzelyalı 2, Narlıca 2, Reşatbey ve Levent Aile Sağlığı Merkezlerine üç aylık sürede başvuran tütün ürünü kullanan ve kardiyovasküler hastalığı bulunan 380 birey oluşturmaktadır. Katılımcıların sosyodemografik bilgilerini sorgulayan anket formu, Kardiyovasküler Hastalıklar Risk Faktörleri Bilgi Düzeyi (KARRİF-BD) Ölçeği ve Sigarayı Bırakma Kararlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizleri SPSS paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular: KARRİF-BD puan ortalaması cinsiyete göre incelendiğinde, kadın katılımcıların bilgi düzeyinin erkeklere göre anlamlı derecede yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Girişimsel işlem veya operasyon öyküsünün bilgi düzeyi üzerinde anlamlı etkisi bulunmamıştır (p>0,05). Erkeklerin sigarayı bırakma kararlılığı kadınlara göre anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (p<0,05). Yaş ile bilgi düzeyi arasında negatif yönde zayıf ancak anlamlı bir korelasyon gözlenmiştir (r=-0,141; p=0,006). Günlük tütün tüketimi ve kullanım süresi arttıkça bilgi düzeyi azalmıştır (p<0,05). Sigarayı bırakma kararlılığı ile bilgi düzeyi arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Çalışmamız, risk faktörleri bilgi düzeyinin cinsiyet, yaş ve tütün kullanım özelliklerine göre değiştiğini, girişimsel işlem veya operasyon öyküsünün ise bilgi düzeyini anlamlı düzeyde etkilemediğini göstermektedir. Katılımcıların sigarayı bırakma kararlılığı orta düzeyde olup bilgi düzeyinden bağımsızdır. Bulgular, sigara bırakma süreçlerinin aile hekimliği uygulamalarında davranışsal, motivasyonel ve bireye özgü müdahalelerle desteklenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Assessment of Cardiovascular Disease Risk Factor Knowledge Levels and Smoking Cessation Readiness Among Tobacco Users with Cardiovascular Disease Objective: The aim of this study is to assess the level of knowledge about cardiovascular disease risk factors and the determination to quit smoking among tobacco users with cardiovascular disease, and to examine the relationships between these variables and sociodemographic and clinical characteristics. Materials and Methods: The study sample consisted of 380 individuals who used tobacco products and had cardiovascular disease and who visited the Cardiovascular Surgery and Cardiology clinics of Adana City Training and Research Hospital, Health Sciences University, and the Kurttepe, Güzelyalı 2, Narlıca 2, Reşatbey, and Levent Family Health Centers in Adana over a three-month period. A questionnaire form inquiring about participants' sociodemographic information, the Cardiovascular Disease Risk Factors Knowledge Level (KARRİF-BD) Scale, and the Smoking Cessation Determination Scale were used. Statistical analyses of the data were performed using the SPSS software package. Results: When the KARRİF-BD mean score was examined by gender, it was determined that female participants had a significantly higher level of knowledge than males (p<0.05). There was no significant effect of a history of interventional procedures or operations on the level of knowledge (p>0.05). Men's determination to quit smoking was found to be significantly higher than that of women (p<0.05). A weak but significant negative correlation was observed between age and knowledge level (r=-0.141; p=0.006). Knowledge level decreased as daily tobacco consumption and duration of use increased (p<0.05). No significant relationship was found between the determination to quit smoking and the level of knowledge (p>0.05). Conclusion: Our study shows that the level of knowledge about risk factors varies according to gender, age and tobacco use characteristics, while a history of interventional procedures or operations does not significantly affect the level of knowledge. Participants' determination to quit smoking was moderate and independent of their level of knowledge. The findings indicate that smoking cessation processes should be supported by behavioral, motivational, and individualized interventions in family medicine practices.