Sigara bırakmanın kısa dönem periodontal ve sistemik etkileri
The Short term periodontal and systemic effects of smoking cessation
  1. Tez No: 99548
  2. Yazar: S. YİĞİT AYDOĞANLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR AYKAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara bırakma, COHb seviyesi, periodontal durum, oral hijyen, solunum fonksiyon testi, Cigarette cessation, COHb values, periodontal conditions, oral hygiene, breath function test
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
77 ÖZET Sigara Bırakmanın Kısa Dönem Periodontal ve Sistemik Etkileri Sigara alışkanlığı, günümüzde dünya nüfusunu tehdit eden en önemli“önlenebilir ölüm nedeni”dir. Yapılan birçok çalışmada, sigaranın periodontal hastalık için bir risk faktörü olduğu öne sürülmüş ve sigara bırakmanın periodontal sağlık için yararlı olabileceği sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte sigara bırakmanın bu potansiyel etkisi hep indirekt olarak, daha önce sigara bırakan bireylerde görülmüştür. Buradan yola çıkarak sigarayı yeni bırakan bireylerin periodontal sağlık ve sistemik durumlanndaki kısa dönem değişiklikler çalışmamızın amacını oluşturmaktadır. Yaşlan 25-54 arası değişen 52 hasta çalışmamıza katılmıştır. Periodontal şikayetlerle fakültemize başvuran, dağıttığımız formların sonundaki“Sigarayı bırakmayı ister misiniz?”sorusuna olumlu cevap veren ve bunu 8 hafta boyunca başarabilen 7'si kadın, 19'u erkek 26 hasta çalışmamızın test grubunu oluşturmuştur. Kontrol grubu ise sigara içen ve bırakmayı düşünmeyen 8 'i kadın, 18'i erkek 26 hastadan oluşmaktadır. Sigara kullanan hastaların günlük sigara tüketim adetinin en az 15 olmasına dikkat edilmiştir. Tüm periodontal klinik değerlendirmeler her dişin mesial, distal, bukkal ve lingual olmak üzere 4 yüzeyden elde edilmiştir. Klinik parametreler olarak; plak indeksi (PI), gingival indeks (GI), sondlamada kanama indeksi (SKİ), sondlanan cep derinliği (SCD) ve sondlamada ataçman seviyesi (SAS) değerlendirilmiştir. Buna ek olarak, test grubunda hastaların sigara içme seviyeleri ve tüm çalışma boyunca sigara içmediğinin doğruluğunu kanıtlamak için COHb seviyesi ölçülmüştür. Kan tetkikleri olarak beyaz küre (BK), kırmızı küre (KK), hemoglobin (Hb), hematokrit(Htc), trombosit (trom), IgG, IgA, IgM, C3, C4 değerlerine bakıldı; solunum fonksiyon testi (FEVı, FVC) değerleri ölçülmüştür. Gerek çalışma, gerekse kontrol grubunda 8 hafta boyunca hastaların oral hijyen alışkanlıklarına müdahale edilmemiş, herhangi bir periodontal tedavi yapılmamıştır. 8. hafta sonunda elde edilen sonuçlara göre PI, GI, SKİ değerlerinde anlamlı bir artış gözlenirken, CD'de sınırda bir artış gözlenmiş, SAS'da ise herhangi bir fark gözlenmemiştir. Sistemik olarak test grubumuzda SFT'de artış gözlenirken, kan tetkiklerinde belirgin bir fark gözlenmemiştir. Kontrol grubunda klinik kriterlerin hiçbirinde 8 haftada anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu çalışmada önemli sonuçlardan biri de, diş hekiminin dahil olduğu rehberlik ve motivasyon işleminin sigara bırakma oranını arttırdığıdır.
Özet (Çeviri)
78 SUMMARY The Short Term Periodontal and Systemic Effects of Smoking Cessation Smoking is todays most important“preventable death reason”for world population. According to many studies, smoking seems as a risk factor for periodontal disease and smoking cessation would be beneficial for periodontal health. However the potential effects of smoking cessation has already been shown indirectly by former smokers. From this point of view, the aim of our study was to evaluate the differences in periodontal and systemic health of the ones who has just given up smoking. At baseline appointment, 52 patients aged 25-54 years were included into this study. 7 women, 19 men totally 26 patients who accepted to give up smoking and manage not to smoke during 8 weeks, were our test group. 26 patients who is smoking and doesn't want to give up smoking was the control group. Smokers' present consumption being at least 15 cigarettes per day, were accepted to the study. All periodontal clinical evaluations were performed at 4 sites per tooth including mesial, distal, buccal and lingual aspects. The following clinical parameters were evaluated in both groups; plaque index (PI), gingival index (GI), bleeding on probing (BOP), probing pocket depth (PPD), periodontal attachment level (PAL). Additionally, in the test group, COHb levels were taken in order to assess if the patient had given up smoking or not. Blood values; white blood cell (Wbc), red blood cell (Rbc), hemoglobine (Hb), hematocrite (Htc), trombosite (Trom), IgG, IgA, IgM, C3; C4 and breath function test (FEVi, FVC) values were also evaluated. Both in the test and control groups' patients were monitoured at baseline intment and at the end of 8th week. No oral hy no periodontal treatment were given to the patients. appointment and at the end of 8th week. No oral hygiene instructions were made and The results of this study showed that at the end of 8th week PI, GI, BOP and PD values were increased in the test group, but in control group there was no significant change in clinical values. For the test group, BFT were increased but there were no changes for blood values. Another important result of this study was that dentists were effective in encouraging and motivating the patient.