Düşük ısı porselenlerinin temel metal alaşımları ile kullanılmasında bazı fiziksel özelliklerinin değerlendirilmesi
The Evaluation of physical properties of low fusing porcelains used with base alloys
- Tez No: 99547
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ZAİMOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Düşük ısı porselenleri, bağlantı-bükülme ve aşınma direnci, lösit miktarı, doğrusal fırınlama büzülmesi, Low-fusing porcelains, bond-flexure and wear resistance, leucite amounts, linear firing shrinkage
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
80 ÖZET Düşük Isı Porselenlerinin Temel Alaşımlarla Kullanılmasında Bazı Fiziksel Özelliklerinin Değerlendirilmesi Bu çalışmanın amacı; öncelikle titanyum ile kombine kullanım için geliştirilmiş olan düşük ısı porselenlerinin doğrusal fırınlama büzülmesi, lösit miktarları, aşınma dirençleri, bükülme dirençleri gibi bazı fiziksek özelliklerinin ve temel yada kıymetli metal alaşımları ile olan bağlantı dirençlerinin incelenmesidir. Bu amaçla; doğrusal fırınlama büzülmesi ve bükülme direncinin tespiti için ADA No:69, bağlantı direncinin tespiti için DİN No:13927 numaralı standartlar referans alınmıştır; lösit miktarının tespiti için X ışınları difraksiyonu (XRD), aşınma dirençlerinin tespiti içinde örneklerin zamana karşı ağırlık kayıpları tespit edilerek karşılaştırmıştır. Metal-porselen bağlantı direnci tespiti için 3-nokta eğme testi uygulandı Test sonucunda tüm örneklerin standartın üstünde bir bağlantı direnci sergiledikleri tespit edildi, ancak geleneksel feldspatik porselene ait bağlantı direnci istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük ısı porselenlerinin bağlantı dirençlerinden yüksek bulundu. Aşınma direnci deneyleri sonucunda düşük ısı porselenlerinin geleneksel felspatik porselene göre daha kolay aşınabildikleri bulundu. Doğrusal fırınlama büzülmesi deneyleri sonucunda; örneklerin hepsi ADA No:69'a uygun standartta bulundu, ancak geleneksel feldspatik porselenin doğrusal fırınlama büzülmesi düşük ısı porselenlerinkinden istatistiksel olarak anlamlı derecede daha az bulundu. Porselen örneklerin lösit miktarları ve fırınlama sayısı ile ilişkileri; alınan seramik materyallerin pişim uygulanmayan örneklerinin X-ışınları analizinde lösit kristallerinin varlığı, ayrıca tekrarlanan fırınlamalar sonucunda test edilen örneklerin lösit miktarında artış tespit edildi. Bükülme direnci deneyleri sonucunda tüm seramik materyaller, ADA No:69'un dentin porselenleri için öngördüğü 55Mpa'nın oldukça üzerinde değerler sergilemişlerdir ve porselen grupları arasında bükülme direnci sonuçları bakımından istatistiksel olarak bir fark bulunamamıştır. Yapılan deneyler sonucunda seçilmiş olan düşük ısı porselenlerinin klinik olarak kullanıma uygun oldukları tespit edilmiştir ve dikkate değer bir farklılığın geleneksel porselenlerden daha fazla bir aşınma gösterdikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
81 SUMMARY The Evaluation of Physical Properties of Low Fusing Porcelains Used With Base Alloys The purpose of this study is to examine the physical properties such as linear firing shrinkage, leucite amounts, wear resistance, flexural strength and bond resistance with precious or non- precious metal alloys. Due to this purpose, ADA no:69 for linear firing shrinkage and flexural strength, for bonding resistance DIN no: 13927 standarts are taken as reference. For calculating the leucite amounts X-ray diffraction (XRD), for determining the wear resistance weigth loss of specimens against time were taken as reference. 3-point bending test was used to determine the metal-porcelain bond strength. The test results revealed that all specimens showed an adhesion resistance higher than standarts. The bond resistance of low fusing porcelains were found to be significantly lower than the bond resistance of conventional feldspatic porcelains. As a result of wear resistance tests, it was concluded that low fusing porcelains were more likely to wear than conventional feldspatic porcelains. Linear firing shrinkage tests revealed that, all the samples were suitable for ADA no:69; but the linear firing shrinkage of conventional feldspatic porcelains were found to be significantly lower than that of low fusing porcelains. The leucite amounts of porcelain under X-ray analysis showed the presence of leucite crystals. Also, at the end of consecutive firing a raise in the amount of leucite present in the samples was observed. The porcelain flexural strength tests revealed all porcelain samples showed much higher amounts than 55Mpa which ADA no:69 suggested for dentin porcelain; and there were no significant difference between two porcelain groups regarding porcelain flexural strength tests. To sum up, at the end of all the experiments, low-fusing porcelains are thought to be appropriate for clinical uses, and are shown to have a lot wear resistance than conventional porcelain materials.