Beliren yetişkinlik ve maneviyat
Emerging adulthood and spirituality
  1. Tez No: 995490
  2. Yazar: ERVANUR ARI AYVERDİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞEN TOPAL ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Din, Psychology, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dindarlık, Maneviyat, İnanç sistemi, Religiousness, Spirituality, Faith system
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışma beliren yetişkinlik döneminde bireylerin maneviyatı anlama, yorumlama ve yaşamlarında deneyimleme biçimlerini ve maneviyatın bu gelişim evresi içerisindeki fonksiyonunu araştırmaktadır. Araştırmanın amacı kendilerini manevi olarak tanımlayan bireylerde maneviyatın ne şekilde tanımlandığını, deneyimlendiğini ve işlev gördüğünü öğrenmektir. Araştırma sürecinde nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desen yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu; amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme tekniği ile belirlenen kendilerini manevi olarak tanımlayan 10 beliren yetişkinlik dönemindeki birey tarafından oluşturulmuştur 10 katılımcıyla maneviyat hakkında görüşmeler yapılmış, süreçte yarı yapılandırılmış mülakat soruları eşliğinde derinlemesine mülakat tekniği kullanılmıştır. Verilerin analizinde içerik analiz tekniği kullanılmış; yapay zekadan da destek alınarak MAXODA programına başvurulmuştur. Analizler sonucunda katılımcıların deneyimleri; Maneviyatın Tanımı ve Bireysel Anlam Arayışı, Maneviyatın Kaynakları ve Şekillenme Süreci, Ergenlikten Beliren Yetişkinliğe Maneviyatın Dönüşümü, Maneviyatın Psikolojik ve Toplumsal Etkileri ve Maneviyatın Günlük Yaşama ve Karar Alma Süreçlerine Etkisi olmak üzere beş ana tema altında toplanmıştır. Araştırma bulguları, beliren yetişkinlik döneminde maneviyatın bireyin yaşamında önemli ve geniş bir kavram olduğunu, bu geçiş sürecinde bireyin psikolojik bir dayanak olarak sağlıklı maneviyattan büyük ölçüde yarar sağladığını göstermektedir. Sonuç olarak yapılan araştırmalarda psikolojide maneviyat etkisine dair yapılan çalışmalara daha sık yer verilmesi ayrıca bu alanda çalışan saha çalışanlarının maneviyatın bireye sağladığı kaynaklardan faydalanarak destek süreçlerinde manevi kaynaklara başvurmaları noktasında bireyleri bilinçlendirip teşvik etmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the ways individuals in the emerging adulthood period understand, interpret, and experience spirituality in their lives, and the function of spirituality within this developmental stage. The aim of the research is to learn how spirituality is defined, experienced, and functions in individuals who define themselves as spiritual. In the research process, the phenomenological design method, one of the qualitative research methods, was used. The study group of the research was formed by 10 individuals in the emerging adulthood period who define themselves as spiritual, determined by the criterion sampling technique from purposive sampling methods. Interviews were conducted with 10 participants about spirituality, and the in-depth interview technique was used in the process accompanied by semi-structured interview questions. In the analysis of the data, the content analysis technique was used; the MAXQDA program was utilized by also taking support from artificial intelligence. As a result of the analyses, the experiences of the participants were gathered under five main themes: Definition of Spirituality and Individual Search for Meaning, Sources of Spirituality and Formation Process, Transformation of Spirituality from Adolescence to Emerging Adulthood, Psychological and Societal Effects of Spirituality, and Effect of Spirituality on Daily Life and Decision-Making Processes. Research findings show that spirituality is an important and broad concept in the individual's life in the emerging adulthood period, and that the individual benefits greatly from healthy spirituality as a psychological support in this transition process. Consequently, it is recommended that studies on the effect of spirituality in psychology be included more frequently in conducted research, and also that field workers working in this area consciously encourage individuals to resort to spiritual resources in support processes by benefiting from the resources spirituality provides to the individual.