Acil servise başvuran geriatrik hastalardaki anormal elektrolit değerlerinin ve taburculuk sonrası sonuçlarının incelenmesi
Investigation of abnormal electrolyte values and post-discharge outcomes in geriatric patients admitted to the emergency department
- Tez No: 995519
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Geriatri, Elektrolit Dengesizlikleri, Sınırda Değerler, Acil Servis, Morbidite, Mortalitenin Tahmini, Geriatrics, Electrolyte Disorders, Borderline Values, Emergency Department, Morbidity, Mortality Prediction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Geriatrik popülasyonun artışıyla birlikte acil servislere başvuran yaşlı hasta oranı giderek yükselmektedir. Yaşlanmayla beraber ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler, renal rezervin azalması, polifarmasi ve komorbiditeler elektrolit dengesizliklerine yatkınlığı artırmakta; bu durum, klinik sonuçlar üzerinde belirgin etkiler yaratmaktadır. Özellikle yaşlı bireylerde“sınırda”kabul edilen ve rutin tedavi önerilmeyen elektrolit değerlerinin bile mortalite, morbidite ve kısa dönem başvurular üzerindeki etkisi tam olarak ortaya konmamıştır. Bu çalışmanın amacı, acil servise başvuran geriatrik hastalarda sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, klor ve fosfor düzeylerindeki anormalliklerin sıklığını ve özellikle sınırda (borderline) değerlerin taburculuk sonrası 72 saat içinde tekrar başvuru, hospitalizasyon ve mortalite üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Bu retrospektif tanımlayıcı araştırma, Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi'nde belirlenen süre içerisinde başvuran 65 yaş ve üzeri hastalar üzerinde yürütülmüştür. Hastalar, laboratuvar referans aralıkları temel alınarak elektrolit düzeylerine göre sınıflandırılmış; elde edilen klinik sonuçlar istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, geriatrik hastalarda“sınırda”elektrolit değerlerinin dahi 72 saat içinde tekrar başvuru ve yatış oranlarını anlamlı düzeyde artırdığını göstermiştir. Özellikle sodyum, potasyum ve fosfor parametrelerindeki minimal sapmaların bile kısa dönem klinik sonuçları olumsuz etkileyebildiği saptanmıştır. Sonuç olarak, geriatrik hastalarda elektrolit bozukluklarının değerlendirilmesi yalnızca belirgin anormalliklere odaklanmamalı;“sınırda”değerlerin de klinik önem taşıyabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu bulgular, yaşlı hastaların acil servis yönetiminde erken farkındalık, uygun izlem ve risk sınıflaması açısından önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the increasing proportion of the geriatric population, the rate of elderly patients presenting to emergency departments has risen significantly. Age-related physiological changes, decreased renal reserve, polypharmacy, and comorbidities predispose older adults to electrolyte disturbances, which can have a substantial impact on clinical outcomes. Even in elderly individuals, the impact of electrolyte levels considered“borderline”and not routinely treated has not been fully elucidated regarding mortality, morbidity, and short-term readmissions. The aim of this study was to evaluate the frequency of abnormal and borderline sodium, potassium, calcium, magnesium, chloride, and phosphorus levels in geriatric patients presenting to the emergency department, and to investigate their relationship with re-admission, hospitalization, and mortality within 72 hours after discharge. This retrospective descriptive study was conducted in the Emergency Department of Düzce University Medical Faculty Hospital among patients aged 65 years and older. Patients were categorized based on laboratory reference intervals, and clinical outcomes were analyzed statistically. The findings demonstrated that even borderline electrolyte deviations were significantly associated with increased rates of 72-hour re-admission and hospitalization among geriatric patients. Particularly, slight alterations in sodium, potassium, and phosphorus levels were found to adversely affect short-term clinical outcomes. In conclusion, the assessment of electrolyte disturbances in elderly patients should not rely solely on clearly abnormal laboratory values. Borderline electrolyte changes may also carry clinical significance and should be carefully considered in risk stratification and discharge planning. These findings emphasize the importance of early recognition and individualized management of electrolyte abnormalities in geriatric emergency care.