Epilepsi tanılı çocuklarda anksiyete ve depresyon düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of anxiety and depression levels in children with epilepsy
  1. Tez No: 995520
  2. Yazar: GUNAY NABIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT BORA ÇARMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, çocuk, ergen, anksiyete, depresyon, Epilepsy, child, adolescent, anxiety, depression
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Epilepsi, tekrarlayan nöbetlerle karakterize kronik nörolojik hastalıktır. Çalışmalar, epilepsili bireylerde, özellikle, anksiyete ve depresyon olmakla, psikiyatrik komorbiditelerin genel popülasyona kıyasla daha sık görüldüğünü ve hastalığın klinik seyrini, tedaviye uyumu, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini göstermektedir. Bizim çalışmada epilepsi tanılı çocuk ve ergenlerde anksiyete ve depresyon düzeylerinin değerlendirilmesi, klinik ve psikososyal değişkenlerle ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız, Mayıs 2024 ile Mayıs 2025 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda gerçekleştirilen, yaş ve cinsiyet açısından benzer 106 epilepsi tanılı, 106 sağlıklı çocuk katılımcısı olan, tek merkezli, kesitsel bir çalışmadır. Psikometrik testler olarak Çocuklar için Durumluluk-Sürekli Kaygı Envanteri (ÇDSKE), Çocuk Anksiyete ve Depresyon Ölçeği-Yenilenmiş Çocuk Formu (ÇADÖ-Y) ve Güçler ve Güçlükler Anketi (GGA) kullanıldı. Epilepsi grubunda anksiyete bozuklukları (%24,5) ve depresyon puanları klinik eşik değerde (%16) olan çocukların oranı sağlıklı grupla kıyasta anlamlı yüksek saptandı. Anksiyete bozukluklarını alt gruplar halinde incelediğimizde, hasta grubunda ayrılık kaygısı puanları (54,11±13,07 puan) ve puanı sınırda (%9,4) ve klinik eşik değerde olan (%17) çocukların oranı, kontrol grubuna göre fazlaydı. Hasta grubunda yaygın anksiyete (%6,6 ve %4,7), sosyal fobi (%4,7 ve %15,1), panik bozukluk puanları (%3,8 ve %2,8) sınırda ve klinik eşikte olan çocukların oranı, kontrol grubuna göre yüksekti. Sürekli kaygı düzeyleri (36,69±9,24 puan) epilepsili çocuklarda kontrol grubuna göre yüksek saptanırken, durumluk kaygı açısından gruplar arasında fark bulunmadı. GGA toplam güçlük puanları (15,39±4,71 puan) epilepsi grubunda yüksek olup, toplam güçlüğü sınırda (%23,6) ve normal dışı olan (%37,7) çocukların oranı da, fazlaydı. Anksiyete, depresyon ve davranışsal güçlük puanları arasında, yaş ile anksiyete ve depresyon belirtileri arasında pozitif yönlü ilişkiler bulundu. Ek hastalığı olan çocukların durumluk kaygı (35,61±8,59 puan) ve ayrılık kaygısı puanları (54,57±13,35 puan), ek hastalığı olmayan çocuklara göre yüksekti. Diğer klinik değişkenlerin ruhsal belirtilerle ilişkisi anlamlı bulunmadı. Bulgularımız literatürle uyumlu olup, epilepsinin yalnızca nöbetlerle sınırlı olmayan, ruhsal ve davranışsal boyutları olan kronik bir hastalık olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a chronic neurological disorder characterized by recurrent seizures. Psychiatric comorbidities are more common in individuals with epilepsy compared to the general population and that these comorbidities negatively affect the clinical course of the disease, treatment adherence, and quality of life. The aim of this study was to evaluate anxiety and depression levels in children and adolescents with epilepsy and to examine their relationships with clinical and psychosocial variables. Our study is a single-center, cross-sectional study conducted between May 2024 and May 2025 at the Department of Pediatrics, Eskisehir Osmangazi University Hospital, including 106 children and adolescents with epilepsy and 106 healthy controls. The State–Trait Anxiety Inventory for Children (STAIC), the Revised Child Anxiety and Depression Scale–Child Version (RCADS-CV) and the Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) were used as psychometric assessment tools. In the epilepsy group, the proportion of children with anxiety disorders (24.5%) and with depression scores at the clinical threshold (16%) was significantly higher compared to the control group. When anxiety disorders were examined in subgroups, separation anxiety scores (54.11±13.07) and the proportions of children with borderline and clinical-level (9.4%, 17%) separation anxiety were higher in the epilepsy group than in the healthy group. The proportions of children with borderline and clinical level generalized anxiety disorder (6.6% and 4.7%), social phobia (4.7% and 15.1%) and panic disorder scores (3.8% and 2.8%) were also higher. Trait anxiety levels (36.69±9.24) were higher in children with epilepsy, while no significant difference was observed between the groups in terms of state anxiety levels. Total difficulty scores on the SDQ (15.39±4.71) were higher in the epilepsy group, and the proportions of children with borderline and abnormal (23.6%, 37.7%) total difficulty scores were also higher. Positive correlations were found between anxiety, depression, and behavioral difficulty scores, as well as between age and anxiety and depressive symptoms. Children with comorbid medical conditions had higher state anxiety (35.61±8.59) and separation anxiety scores (54.57±13.35) compared to those without comorbidities. Our findings are consistent with the existing literature and support the view that epilepsy is a chronic disorder with psychological and behavioral dimensions beyond seizures alone.