Mandibulanın 'Distraksiyon Osteogenezis' yöntemi ile uzatılması. Deneysel hayvan çalışması
Mandibular legthenig by 'Distraction Osteogenesis'. Experimental animal study
  1. Tez No: 99553
  2. Yazar: HAKAN HIFZI TÜZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. REHA ŞÜKRÜ KİŞNİŞÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Distraksiyon osteogenezisi, mandibula, kas, atrofi, histomorfometri, Distraction osteogenesis, mandible, muscle, atrophy, histomorphometry
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
85 ÖZET Mandibulanın“Distraksiyon Osteogenezis”Yöntemi ile Uzatılması. Deneysel Hayvan Çalışması Distraksiyon osteogenezis yöntemi son yıllarda maksillofasiyal cerrahinin çeşitli alanlarında başvurulan önemli ve etkili bir tedavi alternatifi haline gelmiştir. Mandibula, maksilla ve diğer yüz kemiklerinde, her üç yönde ortaya çıkabilen yetersizlikler kemiğin uzatılması ile tedavi edilebilmekte, böylece nüks gibi operasyon sonrası problemler ve otojen greft alınması gibi ilave cerrahi işlemlere olan ihtiyaç ortadan kalkarken, istenilen miktarda kemik kazanılabilmektedir. Kemiklerin hareketini sağlarken onlarda meydana gelebilecek değişikliklerden de etkilenen çiğneme kaslarında, uzatılan mandibulanın bu konum ve boyut değişikliği ile nasıl bir cevap oluştuğu çok açık değildir. Kaslarda meydana gelen bu cevaplar ile yapılan çalışmalar ise daha çok uzun kemiklerde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, hayvan modeli olarak seçtiğimiz tavşanda, mandibulanın distraksiyon osteogenezis ile uzatılması sonrasında, kısa dönemde, çiğneme kaslarında ortaya çıkan değişikliklerin değerlendirilmesi planlanmıştır. Bu amaçla, çiğneme esnasında çok ağır bir görev üstlenen masseter kas biyopsi örneklerinde inceleme yapılmıştır. Tek taraflı olarak86 gerçekleştirdiğimiz uzatma işleminden sonra, uzatılan tarafa ait kas örnekleri çalışma tarafını, karşı taraf kas örnekleri ise kontrol tarafını oluşturmuştur. Histopatolojik incelemede çalışma tarafında, atrofi, hipertrofi ve rejenerasyon ile bunlara eşlik eden interstisyel ödem ve fibrozisin kontrol grubuna oranla daha belirgin olduğu görülmüştür. Çalışma ve kontrol tarafı kas örneklerinde hücre alanları histomorfometrik analiz ile incelenmiştir. Görüntü analizini kullandığımız bu yöntem ile, çalışma tarafı kas biyopsi örneklerinde, ortalama kas lifi alanının kontrol tarafı örneklerden daha az olduğu bulunmuştur. İstatistiksel değerlendirme sonucunda bu farkın anlamlı olduğu tespit edilmiştir (p< 0,05). Mandibulada, sagittal yönde yapılan distraksiyon işlemi sonrası, kısa. dönemde, masseter kasta meydana gelen bu atrofik değişikliğin distraksiyon uygulamasının doğal bir sonucu olarak gerçekleştiği, atrofiye eşlik eden hipertrofi ve rejenerasyonun ise uyum sürecine bağlı olarak gelişen değişiklikler olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
87 SUMMARY Mandibular Legthening by“Distraction Osteogenesis”. Experimental Animal Study Distraction osteogenesis has become an important and effective treatment alternative in several areas of maxillofacial surgery. Saggital, vertical, and transversal deficiencies in mandible, maxilla, and other facial bones can be treated with this method by lengthening the bone. This method not only eliminates additional surgical procedures like grafting, and postoperative complications such as relapse, but also maintains bone as much wanted in the distracted area. Muscles are seriously affected with the changes in the bones which they attach. The response of masticatory muscles to the new situation and size of distracted mandible is not clear. Studies on the response of muscles are mostly carried on distracted limbs. In this study, observation of short term changes of masticatory muscles, following lengthening of mandible with distraction ostegenesis in rabbits was planned. With this aim, masseter muscle, which has primary role in function, was evaluated microscopically.88 Histopathological evaluation revealed, atrophy, hypertrophy, regeneration and concomitant interstitial edema and fibrosis were more apparent in the distracted sides than contralateral control sides. Visual histomorphometrical analysis showed, the mean of areas of fibrils of distracted side was less than the mean of areas of fibrils of control specimens and this difference was found to be statistically significant (p< 0,05). The short term atrophic changes in masseter muscles following distraction of mandible in sagittal plane, were thought to be a natural result of the procedure. It was also considered that, concomitant hypertrophic and regenerative changes are the signs of muscle adaptation.