Farklı alaşım içeren kök kanal aletlerinin eğri kök kanal preparasyonuna etkisinin in vitro olarak incelenmesi
Comparisons of four root canal instruments made of various alloys in shaping the curved root canal in vitro
  1. Tez No: 99552
  2. Yazar: A. AYŞİM AKMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BADE SONAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Eğri kanallar, Ni-Ti, Ti-Al, P.Ç ve E.P.Ç. eğeler, kanal içi komplikasyonlar, preparasyon miktarları, Curved canals, Ni-Ti, Ti-Al, s-s, flexible s-s root canal hand instruments, canal aberrations, canal enlargement
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
103 ÖZET Farklı Alaşım İçeren Kök Kanal Aletlerinin Eğri Kök Kanal Preparasyonnna Etkisinin în Vitro Olarak İncelenmesi Çalışmamızda, Ni-Ti, Ti-Al, E.P.Ç. ve P.Ç. alaşımlarım içeren K-tipi kök kanal aletlerinin eğri kanallı çekilmiş alt büyük azı dişlerinde ve suni kanallarda oluşturdukları preparasyonlann karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmamızda 80 adet çekilmiş alt büyük azı dişi ve 80 adet suni kanal kullanılmıştır. Suni kanallarda eğim açısı 42 derece, dişlerde ise 21-49 derece olarak seçilmiştir. Daha sonra dişler ve suni kanallar 20'şer örnek içeren 4 gruba ayrılmıştır. Kök kanalları step-back tekniği kullanılarak 40 no'lu K-tipi eğeye kadar prepare edilmiştir. Preparasyon öncesi ve sonrası suni kanalların fotoğrafları çekilmiştir. Çekilmiş dişlerde ise preparasyon öncesi ve sonrası alınan radyografilerin fotoğrafları elde edilmiştir. Dişlerin ve suni kanalların preparasyon öncesi ve sonrası görüntüleri asetat kağıdı üzerine çizilip görüntüler birbirleri ile çakıştınlmıştır. Kullanılan eğelerin kanal içerisinde komplikasyon oluşturma yüzdesi incelenmiş olup eğimin iç ve dış tararında yapılan genişletmenin miktarı koronal, orta ve apikal bölgelerde hesaplanıp, preparasyon yönleri değerlendirilmiştir. Çalışmamızın sonucuna göre preparasyona bağlı komplikasyonlar en fazla P.Ç. eğelerde, en az Ni-Ti eğelerde gözlenirken, Ti-Al ve E.P.Ç. eğelerin kullanıldığı gruplarda bulunan sonuçların değişkenlik gösterdi^ tespit edilmiştir. Kanallardan kaldırılan madde miktarları incelendiğinde P.Ç. ve E.P.Ç. eğeler, Ni-Ti ve Ti-Al alaşımlı eğelere kıyasla belirgin şekilde daha fazla miktarda materyal kaldırmıştır. Eğeler preparasyon yönünden karşılaştınldığmda P.Ç. eğelerin kanal kurvatüründe şiddetli sapmaya sebep olduğu gözlenirken E.P.Ç. kanal eğelerinde orta derecede bir sapma gözlenmiştir. Ni-Ti grubu eğeler kanal formunu takip eden bir preparasyon oluştururken, Ti-Al grubu yetersiz bir preparasyon oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
104 SUMMARY Comparison of Four Root Canal Instruments Made of Various Alloys in Shaping The Curved Root Canal In Vitro The aim of this study was to compare the K-type hand instruments which made of various alloys (Ni-Ti, Ti-Al, stainless-steel and flexible stainless-steel) in shaping severly curved root canals and simulated canals. 80 resin block and 80 extracted mandibular molar teeth were used in this study. The degree of canal curve in the resin blocks was 42, and in the teeth 21-49. The teeth and the resin blocks were randomly divided into 4 groups of each containing 20 teeth. The root canals were prepared up to # 40 K-type instruments using step-back technique. The photographs of resin blocks were taken before and after preparation. The photographs of the radiographs were taken before and after preparation in the teeth group. The images of the canals were drawn and compared on acetate paper. The efficancy of the files in terms of prevalence of canal aberrations and fracture of the root canal instruments were detected. Enlargement amounts at inner and outer sides, and the measurements of the enlargement sides at three levels (coronal, middle and apical) were calculated. According to the results of this study, canal aberrations were significantly greatest in stainless-steel files and lowest in Ni-Ti files. Stainless-steel and flexible stainless-steel files removed significantly greater amount of material, than Ni-Ti and Ti-Al files. Comparison of the preparations revealed that stainless steel files changed the curvature of the canals extremely whereas flexible stainless steel files changed moderately. Ni-Ti files and Ti-Al files protected the curvature but the canal enlargements of Ti-Al files were not enough.