31 Mart Ayaklanmasının bastırılmasında Hareket Ordusu'nun etkisi
The impact of the Movement Army on the suppression of the March 31 Uprising
  1. Tez No: 995577
  2. Yazar: MUHAMMED GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ RIZA SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: 31 Mart Ayaklanması, Hareket Ordusu, Meşrutiyet, İttihat Terakki, Bürokrasi, Osmanlı Devleti, Osmanlı Hanedanı, Osmanlı belgeleri, March 31 Uprising, Movement Army, Constitutionalism, Committee of Union and Progress, Bureaucracy, Ottoman State, Ottoman Dynasty, Ottoman documents
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Osmanlı Devleti, dağılma döneminden itibaren hem içyapısında hem de dış ilişkilerinde köklü bir değişim sürecine girmiştir. Askerî yenilgiler, ekonomik sıkıntılar ve toprak kayıpları devletin geleneksel yönetim anlayışını sorgulanır hâle getirmiş, Bu durum, Meşrutiyet ile şekillenen anayasal düzen ve demokratikleşme yönündeki arayışları beraberinde getirmiştir. Ancak özgürlüklerin genişlemesi farklı çıkar grupları arasında çatışmalı bir ortamın oluşmasına zemin hazırlamıştır.Bu noktadan hareketle 31 Mart Ayaklanmasında, ulusal ve uluslararası yapıların 31 Mart İsyanında doğrudan veya dolaylı etkilerinin neler olduğu, demokrasi sürecinin yaşamış olduğu kesinti, isyanın siyasi ve bürokratik düzene tepkisi araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda 31 Mart Ayaklanmasının bastırılmasında Hareket Ordusu'nun etkisinin incelenmesinde nitel araştırma yöntem ve teknikleri kullanılmıştır.31 Mart Ayaklanması ile ilgili farklı metinler, anlatılar ve yorumlar doküman analizi tekniği ile incelenerek konu derinlemesine anlaşılmaya ve yorumlanmaya çalışılmıştır. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden betimsel analiz deseni kullanılarak, literatürde farklı tarihçi ve yazarlar tarafından ortaya konulan metinler, yaklaşımlar, kullanılan kaynaklar, yazarların ulaştıkları sonuçlar, benzerlik ve farklılıklar göz önünde bulundurularak incelenmiştir.Çalışma kapsamında nitel araştırma yöntemine bağlı kalınarak veri analiz sürecinde tematik analiz tekniğiyle düşünceler ve ana fikirler ortak temalar kapsamında gruplandırılmış ve analiz edilmiştir. Bu bağlamda araştırmanın bulguları; İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin Meşrutiyet'in yeniden ilanı sonrasında yönetimi fiilen ele geçirerek muhalif kesimleri baskı altına almasının toplumda belirgin bir tepkisellik yarattığını göstermektedir. 31 Mart Ayaklanması, bu siyasal ve bürokratik düzene yönelik tepkinin toplumsal düzeydeki yansıması olarak ortaya çıkmış; iç dinamiklerin ürünü olmakla birlikte dönemin uluslararası güç dengeleri dikkate alındığında bazı dış aktörlerin dolaylı etkilerini de barındırmıştır. Kısa süre içinde Hareket Ordusu tarafından bastırılan isyan, düzenin yeniden tesisi açısından geçici bir istikrar sağlasa da, uzun vadeli demokratikleşme sürecine sınırlı katkı sunduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak 31 Mart Ayaklanması, siyasal ve bürokratik düzene karşı bir tepki olarak doğmuş; dış güçlerin dolaylı etkilerini içermiş ve bastırılması meşruti sistemin devamını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire entered a period of profound change in both its internal structure and foreign relations following its dissolution. Military defeats, economic hardship, and territorial losses called into question the state's traditional approach to governance. This situation led to the constitutional order shaped by the Constitutional Monarchy and the pursuit of democratization. However, the expansion of freedoms paved the way for a conflictual environment among different interest groups. Based on this point, the aim of the research is to examine the direct or indirect effects of national and international structures on the March 31 Uprising, the interruption in the democratic process, and the reaction of the uprising to the political and bureaucratic order. In line with this objective, qualitative research methods and techniques were used to examine the impact of the Army of Movement in suppressing the March 31 Uprising. Various texts, narratives, and interpretations related to the March 31 Uprising were examined using document analysis techniques in an effort to understand and interpret the subject in depth. Using the descriptive analysis pattern from qualitative research designs, texts, approaches, sources used, conclusions reached by authors, similarities, and differences presented by different historians and writers in the literature were examined. Within the scope of the study, adhering to the qualitative research method, thoughts and main ideas were grouped and analyzed under common themes using the thematic analysis technique during the data analysis process. In this context, the findings of the research show that the Committee of Union and Progress, after the re-proclamation of the Constitutional Monarchy, effectively took control of the government and suppressed opposition groups, creating a clear reaction in society. The March 31 Uprising emerged as a reflection of this reaction to the political and bureaucratic order at the societal level; while it was a product of internal dynamics, it also contained the indirect influences of some external actors, considering the international power balances of the period. Although the uprising, which was suppressed by the Army of Movement within a short time, provided temporary stability in terms of re-establishing order, it has been determined that it made a limited contribution to the long-term democratization process. In conclusion, the March 31 Uprising emerged as a reaction against the political and bureaucratic order; it contained indirect influences from external powers, and its suppression ensured the continuation of the constitutional system.