Metin Savaş'ın“Yeşil Çeşme”romanında söz varlığı
The lexical intervory in Metin Savaş's Yeşil Çeşme novel
  1. Tez No: 995586
  2. Yazar: BİLGE KILIÇASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söz varlığı, Vocabulary
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Dil, insanların düşüncelerini ifade etmek, iletişim kurmak ve anlaşmak için kullandıkları en gelişmiş sistemdir. Söz varlığı ise bir dilde yer alan atasözü, deyim, ikileme, kalıp söz, yerel ağız unsurları, terimler, argo ve yabancı sözcükler gibi unsurları kapsar. Söz varlığı bir dilin kelime hazinesinin bütününü ifade eder. Aynı zamanda söz varlığı, bir toplumun dilini, kültürünü, yaşayış biçimini, olaylara ve dünyaya bakış açısını, gelenek-göreneklerini, her alanda kurduğu iletişimi sağlamaya yarayan ögeler toplamıdır. Edebi eserleri söz varlığı özellikleri bakımından incelemek, bir eserin dil ve anlatım yönünden zenginliğini, yazarın kelime seçimlerini ve bu seçimlerin okuyucuda uyandırdığı etkileri anlamak açısından büyük önem taşır. Metin Savaş roman, hikâye, inceleme, derleme, mitoloji, anı-deneme türlerinde eserleri bulunan çağdaş yazarlardandır. Bu çalışmada, Metin Savaş'ın Yeşil Çeşme romanında yer alan söz varlığı unsurları ele alınmıştır. Çalışma, Giriş kısmından sonra üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmanın amacı, önemi, yöntemi, sınırlılıkları belirlenmiştir. Birinci Bölümde söz varlığı kavramı üzerinde durularak söz varlığının tanımı, kapsamı, ögeleri hakkında çeşitli bilgiler verilmiştir. İkinci Bölümde Metin Savaş'ın hayatı, sanatı, eserleri hakkında çeşitli açıklamalar yapılmış, ardından çalışmaya konu edilen Yeşil Çeşme romanı hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Üçüncü Bölümde ise romanda yer alan söz varlığı ögeleri (atasözü, deyim, ikileme, kalıp söz, argo sözcük, yerel ağız özellikleri, yabancı sözcük, terimler) tespit edilmiştir. Eserde yer alan atasözlerinin, deyimlerin, yerel ağız özelliklerinin, yabancı sözcüklerin anlamları ve sayfa numaraları, eserde geçtiği örnek cümle ile verilmiştir. Sonuç kısmında inceleme sonucunda elde edilen veriler değerlendirilmiş, ortaya çıkan söz varlığı ögelerinin kullanım sıklıkları belirtilmiş, eserin söz varlığı ögeleri pasta grafiği ile gösterilmiştir. Çalışma ile Metin Savaş'ın Yeşil Çeşme romanından yola çıkılarak Türkçenin söz varlığının tespiti çalışmalarına katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Language is an advanced system used by humans to express their thoughts, establish communication, and understand one another. Vocabolary encompasses all linguistic elements present in a language such as proverbs, idioms, reduplactions, set phrases, local dialectal expressions, terms slang, and borrowed words. In essence, the vocobulary of a language represents the entirety of its lexical resources. At the same time, a society's acting as a means of communication across all areas of life. Analyzing literary works in terms of vocobulary is significant because it helps reveal the richness of an author's language and expression, as well as the effects created by their word chocices on readers. Metin Savaş is a contemporary author who has written novels short stories, studies, compilations, mythlogy, and essays. This study focuses on the vocobulary elements found in Metin Savaş's novel Yeşil Çeşme. The study consist of three parts following the Introduction section. In the Introduction, the purpose, importance, method, and limitations of study are explained. The First Chapter focuses on the concept of vocobulary, defining and classifying it while discussing its scope and components. The second Chapter provides detailed information about Metin Savaş's life, literary career, and works, especially focusing on the novel Yeşil Çeşme. In the Third Chapter, the vocobulary elements found in the novel are analyzed these include proverbs, idioms, reduplications, set phrases, slang words, dialectal elements, borrowed words, and terms. The meanings of there words, their page numbers, and example sentences from the novel provided. In the Conclusion, the findings from the analysis are evaluated, and the frequency of the identified vocobulary elements usage is presented. A pie illustrates the distribution of these elements in the novel. Through this study, it is aimed to contribute to future research on identifying and classifying the vocobulary of the Turkish language based on Yeşil Çeşme by Metin Savaş.