Vücut farkındalığının kronik ağrılı kas-iskelet problemi olan hastalardaki etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of body awareness on patients with chronic painful musculoskeletal problems
  1. Tez No: 995621
  2. Yazar: KHANİM ALİYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CIMBIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Vücut farkındalığı, Kronik ağrı, Kas-iskelet sistemi bozuklukları, Esneklik, Eklem Hareket Açıklığı, Body Awareness, Chronic Pain, Musculoskeletal Disorders, Flexibility, Joint Range of Motion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı, kronik ağrılı kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları olan bireylerde Vücut farkındalığı düzeyini değerlendirmek ve bu düzeyin ağrı şiddeti, yaşam kalitesi ve eklem hareket açıklığı ile ilişkisini araştırmaktır. Çalışmaya kronik kas-iskelet sistemi ağrısı olan 18 yaş ve üzeri toplam 150 birey kesitsel çalışma tasarımına uygun olarak seçilerek dahil edilmiştir. Katılımcıların vücut farkındalığı Vücut Farkındalığı Anketi (VFA) ile, ağrı şiddeti Görsel Analog Skalası (GAS) ile, bireyin depresif belirtilerin varlığı ve şiddeti Beck Depresyon Envanteri (BDE) ile, vücut algısı Vücut Algısı Ölçeği (VAA) ile ve yaşam kalitesi Short Form-36 (SF-36) yaşam kalitesi ölçeği ile değerlendirilmiştir. Ayrıca katılımcılarda klinik değerlendirme kapsamında Ely testi, Straight Leg Raise testi, Lateral fleksiyon testi, Thomas testi ve Apley testi (Dawbarn testi) uygulanmış; bunun yanı sıra eklem hareket açıklığı ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, vücut farkındalığı arttıkça bireylerin yaşam kalitesinin anlamlı düzeyde yükseldiğini ve ağrı şiddetinin azaldığını göstermiştir. Vücut farkındalığı ile SF-36 yaşam kalitesi toplam puanı arasında pozitif ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r = ,53, p<0,001). Benzer şekilde, vücut farkındalığı ile ağrı şiddeti arasında negatif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r = –,44, p<0,001). Yüksek vücut farkındalığına sahip bireylerin eklem hareket açıklığı değerlerinin anlamlı olarak daha iyi olduğu belirlenmiş; eklem fleksiyonu (p=0,003), ekstansiyonu (p=0,017), omuz abduksiyonu (p=0,001) ve omuz dış rotasyonu (p =0,008) ölçümlerinde gruplar arasında anlamlı farklar bulunmuştur. Klinik esneklik testlerinde kısıtlılık saptanan bireylerin vücut farkındalığı puanları anlamlı düzeyde daha düşüktür (Apley testi: p =0,005; Dawbarn testi: p=0,003; Thomas testi: p<0,001; Ely testi: p=0,009). "Hiyerarşik regresyon analizi sonuçları, vücut farkındalığının ağrı düzeyini negatif yönde ve anlamlı biçimde etkilediğini göstermiştir. Modelin ikinci aşamasına vücut farkındalığı değişkeninin eklenmesiyle açıklanan varyansta anlamlı bir artış gözlemlenmiş olup, bu durum vücut farkındalığının ağrı deneyimini öngörmede bağımsız ve önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır (β = –,201, p = ,041). Bu bulgular, vücut farkındalığının kronik kas-iskelet sistemi ağrısında koruyucu bir rol üstlendiğini ve rehabilitasyon yaklaşımlarında önemli bir bileşen olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to evaluate the level of body awareness in individuals with chronic musculoskeletal disorders and to investigate its relationship with pain intensity, quality of life, and joint range of motion. A total of 150 individuals aged 18 years and older with chronic musculoskeletal pain were selected and included in the study in accordance with a cross-sectional study design. Body awareness was assessed using the Body Awareness Questionnaire (BAQ), pain intensity was evaluated using the Visual Analog Scale (VAS), and quality of life was assessed using the Short Form-36 (SF-36). In addition, clinical flexibility tests and joint range of motion measurements were performed. The results showed that as body awareness increased, individuals' quality of life significantly improved while pain intensity decreased. A positive and moderate significant relationship was found between body awareness and the total SF-36 quality of life score (r = ,53, p <0,001). Similarly, a negative and moderate significant relationship was found between body awareness and pain intensity (r = −,44, p <0,001). Individuals with higher levels of body awareness demonstrated significantly better joint range of motion values. Significant differences were observed between the groups in joint flexion (p = 0,003), extension (p = 0,017), shoulder abduction (p = 0,001), and shoulder external rotation (p = 0,008) measurements. In clinical flexibility tests, individuals with detected limitations had significantly lower body awareness scores (Apley test: p = 0,005; Dawbarn test: p = 0,003; Thomas test: p <0,001; Ely test: p = 0,009). Hierarchical regression analysis indicated that body awareness played a significant and negative role in predicting pain levels and that its inclusion in the rehabilitation model resulted in a significant increase in the explained variance (β = −,201, p = 0,041). These findings suggest that body awareness plays a protective role in chronic musculoskeletal pain and represents an important component in rehabilitation approaches. Furthermore, the results highlight the importance of incorporating interventions aimed at improving body awareness, in addition to physical treatment approaches, into physiotherapy and rehabilitation programs for the management of chronic pain.