Pnömatik tahıl ekim makinesinde çalışma parametrelerinin tohum dağılım düzgünlüğü üzerindeki etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of operating parameters on seed distribution uniformity in a pneumatic cereal sowing machine
  1. Tez No: 995620
  2. Yazar: BURCU ÖZSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN AKDEMİR, DOÇ. DR. AYTAÇ MORALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekim, Pnömatik ekim makinası, Hava hızı, Eğim, Tohum dağılım düzgünlüğü, Ekim normu, Cereals, Seed Drill, Pneumatic System, Fluted Roller, Seed Distribution Uniformity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, pnömatik tahıl ekim makinasında eğim, ekim normu ve ilerleme hızının, fan çıkışı, dağıtma başlığı ve ekici ayaklardaki hava hızı ile ayaklar arası tohum dağılım düzgünlüğü üzerindeki etkileri incelenmiştir. Denemeler yerli yapım basınç etkili pnömatik tahıl ekim makinası ve buğday tohumu kullanılarak gerçekleştirilmiş; hava hızları, makinanın düzde, öne 120, arkaya 120 ve yana 120 eğimde olduğu koşulda ölçülmüştür. Tohum dağılım düzgünlüğü 20 kg/da ve 25 kg/da ekim normlarında ve 7 km/h ile 10 km/h ilerleme hızlarında belirlenmiştir. Sonuçlara göre, eğimin hava hızı dağılımını önemli düzeyde etkilediği, en yüksek fan çıkış hızının düz eğimde, en düşük hızın ise arkaya eğimde elde edildiği belirlenmiştir. Dağıtma başlığında hava hızındaki geniş değişim aralığı başlık içi türbülansın arttığını ve tohumların boru girişlerine eşit dağılmasını sınırladığını göstermiştir. Varyans analizi sonuçlarına göre, ekim normu ve eğimin, ayaklar arası tohum dağılım düzgünlüğü üzerindeki etkisi istatistiksel olarak önemli, ilerleme hızının etkisi ise önemsiz bulunmuştur. Testlerin yapıldığı 20 kg/da ve 25 kg/da ekim normlarında en homojen dağılım 25 kg/da ekim normunda ve düz zeminde, en düzensiz dağılım ise her iki ekim normu için arkaya 12° eğimde elde edilmiştir. Sonuç olarak, basınç etkili pnömatik tahıl ekim makinası için eğimin hem hava akımı kararlılığı hem de tohum dağılım düzgünlüğü üzerinde etkisi belirlenmiştir. Dağıtma başlığı eğiminin arazi eğimine göre ayarlanabildiği bir mekanizmanın geliştirilmesi, ayrıca makinenin iş genişliğine bağlı olarak, tohum dağıtma başlıklarının sayısı arttırılması, hava hızı dalgalanmalarını azaltarak tohum dağılım düzgünlüğünü artırabilecek bir çözüm olabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of slope, seeding rate, and forward speed on air velocity at the fan outlet, distribution header, and seed tubes, as well as on seed distribution uniformity were investigated for a pneumatic grain seed drill. The test were conducted using a locally manufactured pressure-type pneumatic grain seed drill and wheat seeds. Air velocities were measured under conditions of flat position , 12° forward slope, 12° backward slope, and 12° lateral slope. Seed distribution uniformity was determined at seeding rates of 20 kg/da and 25 kg/da and forward speeds of 7 km/h and 10 km/h. According to the results; slope significantly affected air velocity distribution, with the highest fan outlet velocity obtained on level ground and the lowest on the backward slope. The wide variation in air velocity within the distribution header indicated increased internal turbulence, which limited the uniform distribution of seeds to the tube inlets. Analysis of variance showed that seeding rate and slope had statistically significant effects on inter-row seed distribution uniformity, whereas the effect of forward speed was not significant. The most homogeneous seed distribution was achieved at 25 kg/da and the flat position, while the most irregular distribution occurred at the 12° backward slope for both seeding rates tested. In conclusion, effect of the slopes on both air flow stability and seed distribution uniformity were determined for the pressure-type pneumatic grain seed drill. Developing a mechanism that allows the distribution header angle to be adjusted according to field slope and increasing the number of distribution headers depending on machine working width may reduce air velocity fluctuations and improve seed distribution uniformity.