Turizm sektöründe işgörenlerin duygusal dayanıklılığı üzerine bir inceleme
A study on the emotional resilience of employees in the tourism sector
  1. Tez No: 995684
  2. Yazar: ELİF NUR MERCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal dayanıklılık, turizm sektörü, turizm çalışanları, iş stresi, örgütsel davranış, Emotional resilience, tourism sector, tourism employees, job stress, course behavior
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
Özet
Turizm Sektöründe İşgörenlerin Duygusal Dayanıklılığı Üzerine Bir İnceleme Mercan, Elif Nur Yüksek Lisans, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Merve Öz Şubat 2026, VIII+66 sayfa Bu çalışmanın amacı, turizm sektöründe çalışan işgörenlerin duygusal dayanıklılığı kavramını kuramsal bir çerçevede ele almak ve duygusal dayanıklılığın stres, çalışma koşulları ve sektörel dinamiklerle olan ilişkisini incelemektir. Çalışmanın evreni Yalova'da 5 ve 4 yıldızlı otellerde çalışanlar oluşturmaktadır. Anketi cevaplayacaklar için kolayda örneklem yöntemi kullanılmıştır. Verilerin analizinde: Kruskal Wallis H testi (posthoc analizde Dunn testi), Mann Whitney U testi,Spearman korelasyon analizi, robust regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Verilerin normal dağılmamasından dolayı ortalama (mean) yerine ortanca (median) değer kullanılmıştır. Uygulanan analizler sonucunda, eğitim durumu, sektör deneyimi, mevcut işletmede çalışma süresi ve departman değişkenlerinin İş Yerinde Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği (İYPDÖ) toplam puanı üzerindeki yordayıcı etkilerinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulgusuna varılmıştır. Bu çalışma, turizm sektöründe işgörenlerin duygusal dayanıklılığı konusunun önemine dikkat çekmekte ve kavramın kuramsal temellerini bütüncül bir bakış açısıyla ele alarak alanyazına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Elde edilen değerlendirmelerin, gelecekte yapılacak ampirik araştırmalara ve turizm sektöründe çalışanların psikolojik iyi oluşlarını desteklemeye yönelik uygulamalara yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A Study on the Emotional Resilience of Employees in the Tourism Sector Mercan, Elif Nur Master's Thesis Tourism Management And Hotel Management Scientific Advisor: Dr. Öğr. Üyesi Merve Öz February 2025, VIII+66 Page The aim of study is to address the concept of emotional resilience among employees in the tourism sector within a theoretical framework and to examine the relationship between emotional resilience and stress, working conditions and sectoral dynamics. The study population consists of employees working in 5 and 4 star hotels in Yalova. A convenience sampling method was used for those who answered the survey. Kruskal-Wallis H test (Dunn test in post-hoc analysis), Mann-Whithey U test, Spearman Correlation analysis and Robust Regression analysis were used in the analysis of the data. Due to the non-normal distribution of the data, the median value was used instead of the mean. As a result of the analyses, it was found that the predictive effects of the variables of education level, sector experience, length of employment in the current company and department on the total score of the Workplace Psychological Resilience Scale (WPS) were not statistically significant. This study draws attention to the importance of emotional resilience among employees in the tourism sector and aims to contribute to the literature by addressing the theoretical foundations of the concept from a holistic perspective. It is believed that the assessments obtained will guide future empirical research and practices aimed at supporting the psychological well-being of employees in the tourism sector.