OECD ülkelerinde vergi karmaşıklığının vergi verimliliğine etkisi: Davranışsal maliye çerçevesinde bir değerlendirme
The impact of tax complexity on tax efficiency in OECD countries: An evaluation within the framework of behavioral finance
- Tez No: 995727
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİMLA GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kamu maliyesi, Maliye politikaları, OECD ülkeleri, Vergi karmaşıklığı, Public finance, Fiscal policies, OECD countries, Tax complexity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
Özet
Vergi sistemlerinin etkinliği ve sürdürülebilirliği açısından vergi verimliliği önemli bir gösterge olup, bu verimliliği etkileyen temel unsurlardan biri vergi karmaşıklığıdır. Vergi karmaşıklığı; mevzuatın yapısı, istisna ve muafiyetlerin yoğunluğu, idari süreçlerin işleyişi ve mükelleflerin bu unsurları algılama biçimleriyle yakından ilişkilidir. Bu çalışma, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinde vergi karmaşıklığının vergi verimliliği üzerindeki etkisini davranışsal maliye çerçevesinde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada literatür taraması, uluslararası raporlar ve kuramsal yaklaşımlar temelinde nitel bir değerlendirme gerçekleştirilmiştir. Çalışmada öncelikle vergi karmaşıklığı kavramı ele alınmış; vergi mevzuatı karmaşıklığı ve idari süreç karmaşıklığı olmak üzere iki temel boyut üzerinden açıklanmıştır. Vergi karmaşıklığının ölçülmesine yönelik geliştirilen endeksler ve göstergeler incelenmiştir. Ardından vergi karmaşıklığının vergiye uyum maliyetleri, algılanan adalet, güven düzeyi ve gönüllü uyum üzerindeki ekonomik ve davranışsal etkileri ele alınmıştır. Davranışsal maliye yaklaşımı doğrultusunda karmaşık vergi sistemlerinin hata yapma olasılığını artırarak gönüllü vergi uyumunu zayıflattığı vurgulanmıştır. OECD ülkeleri örnekleri, vergi karmaşıklığının vergi verimliliği üzerindeki etkisinin idari kapasite, dijitalleşme düzeyi ve mükellef-idare ilişkileriyle yakından bağlantılı olduğunu göstermektedir. Çalışma sonucunda, vergi sistemlerinin sadeleştirilmesinin yalnızca teknik bir düzenleme değil; aynı zamanda vergi verimliliğini artıran, güven ve adalet algısını güçlendiren bütüncül bir politika tercihi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tax efficiency is an important indicator in terms of the effectiveness and sustainability of tax systems, and one of the main factors affecting yhis efficiency is tax complexity. Tax complexity is closely related to the structure of tax legislation, the intensity of exemptions and allowances, the functioning of administrative processes, and the ways taxpayers perceive these elements. This study aims to evaliate the impact of tax complexity on tax efficiency in Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) countries within the framework of behavioral puclic finance. The study instead, a qualitative assessment is conducted based on a review of the literature, internation reports, and theoretical approaches. First, the concept of tax complexity is addressed, and it is explained through two main dimensions: tax legislation complexity and administrative process complexity. Indices and indicators developed to measure tax complexity are examined. Subsequently, the economic and behavioral effect of tax complexity on tax compliance costs, peceived fairness, trust levels and voluntary tax compliance are analyzed. In line with the behavioral public finance approach, it is emphasized that complex tax systems weaken voluntary tax compliance by increasing the likelihood of errors. Examples from OECD countries demonstrate that the impact of tax compexity on tax efficiency is closely related to administrative capacity, the level of digitalization and taxpayer-administration relations. As a resault of the study, it is concluded that simplifying tax systems is not merely a technical regulation but also a comprehensive policy choice that increases tax efficiency and strengthens perceptions of trust and fairness.