Atık toplayıcı göçmen kadınlar: Güneydoğu Anadolu bölgesi örneklemi
Migrant women waste collectors: The Southeast Anatolia region examole
- Tez No: 995731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRULLAH TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suriye, zorunlu göç, göçmen kadınlar, atık toplayıcılığı, görünmeyen emek, Syria, Forced migration, migrant women, waste picking, invisible labor
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez; zorunlu göç deneyimi yaşamış atık toplayıcı Suriyeli göçmen kadınların gündelik yaşam pratiklerini, emek deneyimlerini, kamusal alanda karşılaştıkları muhtemel sorunları ve uyum stratejilerini nitel araştırma yöntemi kapsamında fenomenolojik desen çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma; göçmen kadınların atık toplayıcılığı sürecinde deneyimledikleri görünmeyen emek, güvenlik algıları, sağlık boyutu, kayıt dışı güvencesiz çalışma alanı, dayanışma ağları ve kadınlık halleri üzerine odaklanmaktadır. Göçmen kadınların hem göç sürecinin yol açtığı zorluklar hem de ağır bir iş kolu olan atık toplama işinde çalışmanın ortaya çıkardığı fiziksel, sosyal, güvenlik gibi risklerle nasıl baş ettikleri literatürde önemli bir araştırma boşluğudur. Çalışma, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde atık toplayıcılığında özellikle kadınların toplumsal cinsiyet temelli deneyimlerini merkeze aldığı için literatüre katkı sağlama noktasında özgün bir niteliğe sahiptir. Çalışma grubunu, farklı yaş ve deneyimlere sahip atık toplayıcı göçmen kadınlar oluşturmaktadır. Araştırma bulguları; göçmen kadınların atık toplayıcılığına yönelmesinde dil bariyeri, güvencesiz çalışma koşulları, esnek çalışma zamanları ve ekonomik zorunlulukların belirleyici olduğunu göstermektedir. Çalışmanın bulguları, kadınların çalışma sürecinde fiziksel zorluk, güvenlik ve taciz endişeleri, sağlık riskleri ve sosyal dışlanma ile karşı karşıya kaldıklarını; buna karşın kolektif ilişkiler ve bireysel stratejiler geliştirerek bu risklerle baş etmeye çalıştıklarını ortaya koymaktadır. Çalışma; göç, toplumsal cinsiyet ve emek konularında literatüre katkı sunarak atık toplayıcı göçmen kadınların deneyimlerini görünür kılmayı hedeflemektedir. Ayrıca bu çalışmanın bulgularından hareketle; sosyal politika ve yerel yönetim uygulamalarına yönelik öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the daily life practices, labor experiences, potential problems encountered in the public sphere, and adaptation strategies of Syrian migrant women waste collectors who have experienced forced migration, within the framework of a phenomenological design using qualitative research methods. The study focuses on the invisible labor, perceptions of security, health aspects, the informal and precarious work environment, solidarity networks, and womanhood experiences of migrant women in the waste collection process. How migrant women cope with both the difficulties caused by the migration process and the physical, social, and security risks arising from working in the physically demanding waste collection industry is a significant research gap in the literature. This study is unique in its contribution to the literature because it focuses on the gender-based experiences of women in waste collection, particularly in the Southeastern Anatolia Region of Turkey. The study group consists of migrant women waste collectors with varying ages and experience levels. The research findings indicate that language barriers, precarious working conditions, flexible working hours, and economic necessities are decisive factors in migrant women's decision to engage in waste collection. The study's findings reveal that women face physical hardship, safety and harassment concerns, health risks, and social exclusion during the work process; however, they attempt to cope with these risks by developing collective relationships and individual strategies. The study aims to contribute to the literature on migration, gender, and labor by making visible the experiences of migrant women waste collectors. Furthermore, based on the findings of this study, recommendations are offered for social policy and local government practices.