Reklamlarda kadının metalaştırılması: Lüks markaların reklam afişleri üzerine Roland Barthes'ın perspektifinden göstergebilimsel bir inceleme
The commodification of women in advertising: A semiotic analysis of luxury brand advertising posters from Roland Barthes' perspective
- Tez No: 995732
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGE MAZLUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Göstergebilim, Roland Barthes, Lüks Marka, Kadının Metalaştırılması, Advertising, Semiotics, Roland Barthes, Luxury Brand, Commodification of Women
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Bilim Dalı
Özet
ÖZET Hira Öykü ÖZBEY, Reklamlarda Kadının Metalaştırılması: Lüks Markaların Reklam Afişleri Üzerine Roland Barthes'ın Perspektifinden Göstergebilimsel Bir İnceleme, Başkent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Görsel İletişim Tasarımı Yüksek Lisans Programı, 2026. Bu çalışma, modern kapitalist kültürün ideolojik üretim alanlarından biri olarak konumlanan reklamcılığın, özellikle lüks marka reklam afişlerinde kadın bedenini nasıl metalaştırdığını Roland Barthes'ın göstergebilimsel çözümleme modeli aracılığıyla incelemektedir. Reklamlar, ürün tanıtımına aracılık eden mecralar olmanın yanı sıra; toplumsal değerlerin, arzuların ve kimliklerin yeniden üretildiği kültürel alanlardır. Bu çerçevede çalışma, lüks tüketim markalarının görsel iletişim stratejileri aracılığıyla kadın bedenini nasıl estetik, erotik ve statüye dayalı bir göstergeler sistemine dönüştürdüğünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında, lüks tüketim markaları arasında seçilen Dior, Tom Ford, Gucci, Chanel ve Valentino markalarına ait on reklam afişi; Barthes'ın göstergebilimsel perspektifinde yer alan düz anlam, yan anlam ve mit düzeyleri çerçevesinde analiz edilmiştir. Afişlerde yer alan renk, ışık, kompozisyon, mekânsal düzen, duruş, bakış yönü, marka ismi ve slogan gibi görsel ve metinsel göstergeler, Barthes'ın üç katmanlı anlam çözümlemesi doğrultusunda sistematik olarak incelenmiştir. Elde edilen bulgular; lüks markaların kadın bedenini estetikleştirilmiş, erotize edilmiş ve statü göstergesine dönüştürülmüş bir meta olarak sunduğunu göstermektedir. Bu temsillerde kadın, özne olma niteliğini yitirerek, markanın sembolik sermayesini taşıyan bir“tüketim imgesi”konumuna indirgenmiştir. Barthes'ın göstergebilim perspektifi doğrultusunda çözümlenen afişlerin, sadece tanıtım materyali olmanın ötesinde; ataerkil, cinsiyetçi ve tüketime dayalı ideolojik yapıları yeniden üreten kültürel metinler olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak çalışma, reklamcılık, görsel iletişim ve toplumsal cinsiyet çalışmaları alanlarında, lüks markaların kadın bedeni üzerinden kurduğu ideolojik temsilleri görünür kılarak literatüre eleştirel, özgün ve disiplinlerarası bir katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Hira Öykü ÖZBEY, The Commodification of Women in Advertising: A Semiotic Analysis of Luxury Brand Advertising Posters from Roland Barthes' Perspective, Başkent University, Institute of Social Sciences, Master's Program in Visual Communication Design, 2026. This study examines how the female body is commodified in advertising, which is positioned as one of the ideological production spheres of modern capitalist culture, with a particular focus on luxury brand advertising posters, through Roland Barthes's semiological model of analysis. Advertisements are not merely tools for product promotion; they are also cultural discourses through which social values, desires, and identities are continuously reproduced. Within this context, the study aims to reveal how luxury consumption brands employ visual communication strategies to transform the female body into a system of signs shaped by aesthetics, eroticism, and social status. Within the scope of the research, ten advertising posters belonging to the luxury brands Dior, Tom Ford, Gucci, Chanel and Valentino were analyzed based on Barthes's semiotic framework, encompassing the levels of denotation, connotation, and myth. Visual and textual elements such as color, light, composition, spatial arrangement, posture, gaze direction, brand name, and slogan were systematically examined through Barthes's three-layered model of meaning construction. The findings indicate that luxury brands present the female body as an aestheticized, eroticized, and status-oriented commodity. In these representations, womanhood loses its subject position and is reduced to a“consumption image”that embodies the symbolic capital of the brand. In line with Barthes's semiotic perspective, the analyzed posters are not merely promotional materials but also cultural texts that reproduce patriarchal, sexist, and consumption-based ideological structures. In conclusion, this study aims to contribute a critical, original, and interdisciplinary perspective to the fields of advertising, visual communication, and gender studies by unveiling the ideological representations constructed around the female body in luxury brand advertisements.