Lomber cerrahi geçiren hastalarda propofol ve sevofluranın postoperatif kognitif disfonksiyon üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Lumbar surgery patients: A comparison of the effects of propofol and sevoflurane on postoperative cognitive dysfunction
- Tez No: 995748
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL TEZCAN KELEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Anestezi ve Reanimasyon, Neurology, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Postoperatif kognitif disfonksiyon, propofol, sevofluran, lomber cerrahi, genel anestezi, MMSE, MoCA, Postoperative cognitive dysfunction, propofol, sevoflurane, lumbar surgery, general anesthesia, MMSE, MoCA
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, lomber cerrahi planlanan hastalarda genel anestezi idamesinde kullanılan propofol ve sevofluranın postoperatif kognitif disfonksiyon (POKD) üzerine etkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bilişsel fonksiyonlar Mini Mental Durum Testi (MMSE) ve Montreal Bilişsel Değerlendirme (MoCA) testi kullanılarak preoperatif dönemde, postoperatif 24. ve 72. saatlerde değerlendirilmiştir. Yöntem: Çalışmaya lomber cerrahi planlanan toplam 68 hasta dahil edilmiştir. Hastalar propofol grubu (n=34) ve sevofluran grubu (n=34) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Tüm hastalara preoperatif dönemde (0. saat) ve postoperatif 24. ile 72. saatlerde MMSE ve MoCA testleri uygulanmıştır. Çalışmaya 45 yaş ve üzeri, nörolojik veya psikiyatrik ek hastalığı bulunmayan ve son bir ay içinde majör cerrahi geçirmemiş hastalar dahil edilmiştir. Hastaların komorbiditeleri, yaşları, eğitim durumları, sigara ve alkol kullanımları ile anestezi ve cerrahi süreleri kaydedilmiştir. Bulgular: Anestezi idamesinde kullanılan ajanlar açısından yapılan değerlendirmede, bilişsel gerileme saptanan hastaların tamamının sevofluran grubunda yer aldığı, propofol grubunda ise bilişsel gerileme izlenmediği belirlenmiştir. Bilişsel gerileme saptanan hastalar ile saptanmayan hastalar karşılaştırıldığında, ileri yaşın istatistiksel olarak anlamlı bir risk faktörü olduğu bulunmuştur. Buna karşın yandaş hastalıklar, cinsiyet ve eğitim düzeyi ile bilişsel fonksiyonlar arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışmada, özellikle ileri yaş hastalarda sevofluran ile sürdürülen genel anestezinin, erken postoperatif dönemde bilişsel gerileme ile daha sık ilişkili olabileceği görülmüştür. Propofol grubunda ise postoperatif MMSE ve MoCA skorlarında anlamlı düşüş gözlenmemiş; bu durum, propofol ile sürdürülen total intravenöz anestezinin, bilişsel fonksiyonları sevofluran ile karşılaştırıldığında daha iyi koruduğunu düşündürmektedir
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to comparatively evaluate the effects of propofol and sevoflurane, used for the maintenance of general anesthesia in patients undergoing lumbar surgery, on postoperative cognitive dysfunction (POCD). Cognitive functions were assessed using the Mini-Mental State Examination (MMSE) and the Montreal Cognitive Assessment (MoCA) preoperatively and at the 24th and 72nd postoperative hours. Methods: A total of 68 patients scheduled for lumbar surgery were included in the study. Patients were divided into two groups: the propofol group (n=34) and the sevoflurane group (n=34). MMSE and MoCA tests were administered preoperatively (0 hour) and at the 24th and 72nd postoperative hours. Patients aged 45 years and older, without neurological or psychiatric comorbidities, and who had not undergone major surgery within the previous month were included. Comorbidities, age, educational status, smoking and alcohol use, as well as anesthesia and surgical durations were recorded. Results: In the comparison based on the anesthetic agent used for maintenance, all patients who demonstrated cognitive decline were in the sevoflurane group, whereas no cognitive decline was observed in the propofol group. When patients with and without cognitive decline were compared, advanced age was found to be a statistically significant risk factor. However, no significant association was identified between cognitive function and comorbidities, gender, or educational status. Conclusion: In this study, it was observed that general anesthesia maintained with sevoflurane, particularly in elderly patients, may be more frequently associated with early postoperative cognitive decline. In the propofol group, no significant decrease was observed in postoperative MMSE and MoCA scores; this suggests that total intravenous anesthesia maintained with propofol may better preserve cognitive function compared to sevoflurane.