Gebelerde psikolojik yardım alma ile ilgili damgalama durumunun depresyon ve stresle başa çıkma tarzları ile ilişkisinin belirlenmesi
Determining the relationship between stigmatization related to seeking psychological help in pregnant women and depression and stress coping styles
  1. Tez No: 995770
  2. Yazar: İLKNUR ÇİMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Damgalanma, ebe, gebelik, profesyonel psikolojik yardım aramak, Midwifery, pregnancy, seeking professional psychological help, stigma
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, gebelerde psikolojik yardım alma ile ilgili damgalama durumunun depresyon ve stresle başa çıkma tarzları ile ilişkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve ilişki arayan türdeki bu çalışma 435 gebe ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 1 Eylül 2024 ve 30 Mart 2025 tarihleri arasında Erzurum İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Erzurum Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğinde yürütülmüştür. Veriler“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Psikolojik Yardım Alma Nedeniyle Kendini Damgalama Ölçeği”,“Psikolojik Yardım Alma Nedeniyle Sosyal Damgalanma Ölçeği”,“Hasta Sağlık Anketi-9”ve“Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Gebelerin psikolojik yardım alma ile ilişkili kendini damgalama toplam puan ortalamasının 23.77±6.19; sosyal damgalanma toplam puan ortalamasının ise 10.42±3.25 olduğu saptanmıştır. Gebelerin depresyon puan ortalaması 8.99±4.96 olup Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği alt boyutlarında ise kendine güvenli yaklaşım puan ortalaması 2.10±0.57, iyimser yaklaşım puan ortalaması 1.81±0.51 ve sosyal destek arama yaklaşımı puan ortalaması 1.86±0.56 olarak bulunmuştur. Çoklu regresyon analizi sonuçlarına göre gebelerin psikolojik yardım alma nedeniyle sosyal damgalanma değişkeninin ve kendine güvenli yaklaşıma sahip başa çıkma tarzının kendini damgalama üzerinde negatif yönde etkili olduğu, çaresiz yaklaşımın ve boyun eğici yaklaşımın kendini damgalama üzerinde pozitif yönde etkili olduğu belirlenmiştir (F=11.510; p<0.001). Bu değişkenlerin toplam olarak değişimin %14.5'ini açıkladığı (R²=0.145) saptanmıştır. Sonuçlar: Etkili başa çıkma tarzlarının damgalanma algısını ve depresif belirtileri azaltıcı bir rolü olduğu, depresyon, iyimser yaklaşım ve sosyal destek arama değişkenlerin ise kendini damgalama düzeyini doğrudan açıklamada sınırlı bir role sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the relationship between stigma related to seeking psychological help and depression and stress coping styles among pregnant women. Material and Method: This descriptive and correlational study was conducted with 435 pregnant women. The research was carried out between September 1, 2024, and March 30, 2025, at the Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic of Erzurum City Hospital, affiliated with the Erzurum Provincial Health Directorate. Data were collected using the“Introductory Information Form”, the“Self-Stigma of Seeking Psychological Help Scale”, the“Social Stigma of Seeking Psychological Help Scale”, the“Patient Health Questionnaire-9”and the“Styles of Coping with Stress Scale”. Results: The mean total self-stigma score related to seeking psychological help among pregnant women was found to be 23.77 ± 6.19, while the mean total social stigma score was 10.42 ± 3.25. The mean depression score of the pregnant women was 8.99 ± 4.96. Regarding the subscales of the Styles of Coping with Stress Scale, the mean scores were 2.10 ± 0.57 for the self-confident approach, 1.81 ± 0.51 for the optimistic approach, and 1.86 ± 0.56 for the seeking social support approach. According to the results of the multiple regression analysis, the social stigma associated with seeking psychological help and the self-confident coping style were found to have a negative effect on self-stigma among pregnant women, whereas the helpless and submissive coping styles had a positive effect on self-stigma (F = 11.510; p < 0.001). These variables were found to collectively explain 14.5% of the variance (R² = 0.145). Conclusions: It was determined that effective coping styles play a reducing role in perceived stigmatization and depressive symptoms, whereas depression, optimistic approach, and seeking social support variables have a limited role in directly explaining the level of self-stigmatization.