6 Şubat 2023 depreminin Antakya halkındaki KBB sağlığı ve yakınmalarına etkilerinin değerlendirilmesi: Epidemiyolojik ve retrospektif bir inceleme
Effects of the February 6, 2023 earthquake on ent health and complaints of the people of Antakya
  1. Tez No: 995769
  2. Yazar: BURAK ERDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL SOYLU ÖZLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: 6 Şubat, deprem, KBB, Antakya, February 6, earthquake, ENT, Antakya
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Antakya'da yaşayan bireylerde ortaya çıkan kulak burun boğaz (KBB) semptom ve hastalıklarını epidemiyolojik ve retrospektif bir yaklaşımla incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, tanımlayıcı ve kesitsel (cross-sectional) tasarımda yürütülmiştir. Çalışma grubunu, deprem öncesi ve sonrası Antakya'da yaşayan toplam 459 birey oluşturmaktadır. Veriler, araştırmacılar tarafından geliştirilen yapılandırılmış anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Anket formu; demografik özellikler, KBB semptomları, deprem sonrası barınma koşulları, çevresel faktörler ve sağlık hizmetlerine erişim durumuna ilişkin maddeleri içermektedir. Bulgular: Deprem sonrası katılımcılarda KBB semptomlarının anlamlı düzeyde arttığı belirlenmiştir (p<0,001). En sık bildirilen yakınmalar; burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, boğaz ağrısı ve tahrişi, kulak çınlaması, kulakta dolgunluk, işitme azlığı, baş dönmesi ve ses kısıklığıdır. Katılımcıların büyük kısmı yoğun toz ve hava kirliliği (%80,2), elektrik kesintileri (%61,7), ulaşım sorunları (%49,2) ve hijyen eksikliği (%37,9) ile karşılaştığını bildirmiştir. Sağlık hizmetlerine kesintisiz erişim oranı %15,7 olarak saptanmıştır. Psikolojik stresin de KBB yakınmalarının artışında etkili olduğu görülmüştür. Sonuç: Deprem sonrası oluşan çevresel olumsuzluklar, yetersiz barınma koşulları ve sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan sorunlar, bireylerin KBB sağlığını olumsuz yönde etkilemiştir. Afet sonrası sağlık planlamalarında KBB sağlığının da öncelikli olarak ele alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine ear, nose, and throat (ENT)–related symptoms and diseases among individuals living in Antakya following the Kahramanmaraş-centered earthquakes that occurred on February 6, 2023, using an epidemiological and retrospective approach. Materials and Methods: The research was designed as a descriptive and cross-sectional study. The study group consisted of 459 individuals who lived in Antakya before and after the earthquake. Data were collected using a structured questionnaire developed by the researchers. The questionnaire included items related to demographic characteristics, ENT symptoms, post-earthquake living conditions, environmental factors, and access to healthcare services. Results: A statistically significant increase in ENT-related symptoms was observed among participants after the earthquake (p<0.001). The most frequently reported complaints included nasal congestion, postnasal drip, sore and irritated throat, tinnitus, ear fullness, hearing loss, dizziness, and hoarseness. A high proportion of participants reported exposure to dust and air pollution (80.2%), frequent power outages (61.7%), transportation disruptions (49.2%), and inadequate hygiene conditions (37.9%). Only 15.7% of participants were able to access healthcare services without interruption. Psychological stress, combined with adverse physical and environmental conditions, was found to contribute to the increase in ENT symptoms. Conclusion: Large-scale disasters such as earthquakes not only cause physical and economic losses but also significantly affect ENT health. Post-earthquake environmental conditions, insufficient shelter, and limited access to healthcare services emerged as key factors contributing to the increased prevalence of ENT symptoms. Therefore, ENT health should be considered an important component of post-disaster public health planning.