Multiple skleroz hastalarında kortikal ve subkortikal yapıların incelenmesi
Investigation of cortical and subcortical structures in multiple sclerosis patients
- Tez No: 995771
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU KAMAŞAK ARPAÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Nöroanatomi, Neuroanatomy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Multiple Skleroz (MS), merkezi sinir sistemini etkileyen ve ataklarla kendini gösteren kronik bir hastalıktır. MS için tam olarak teşhis koyabilen bir laboratuvar değerlendirmesi bulunmamaktadır ancak nörolojik görüntüleme teknikleri bu hastalığın tanı ve tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. MS'te görülmesi muhtemel lezyonlar çoğunlukla optik sinir, beyin sapı, gri madde, cerebellum ve spinal kord'da yerleşim gösterdiği manyetik rezonans görüntüleme ile belirlenebilmektedir. Yapılan çalışmalarda MS hastalarında nörolojik yapıların etkilendiği tespit edilmiştir. Bu bağlamda voksel tabanlı morfometri (VBM) ile beyin parselasyonları yaparak sağlıklı bireylerin ve MS hastalarının manyetik rezonans görüntüleme (MRG) kullanılarak kortikal ve subkortikal yapılarda aktivasyon ve inaktivasyon gösteren bölgeler tespit edilerek her iki grubun sonuçlarını karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız 18-60 yaş aralığındaki Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı'nda MS tanısı alan 60 hastanın (44 kadın, 16 erkek) ve aynı yaş aralığındaki 60 sağlıklı bireyin (44 kadın, 16 erkek) MRG üzerinden gerçekleştirilmiştir. Elde edilen MRG üzerinden VBM analizi yapılmıştır. Yapılan VBM analizi sonucuna göre MS hastalarında cerebellum (sol lobulus semilunaris inferior), tonsilla cerebelli, gyrus frontalis (gyrus frontalis superior/medius/inferior, gyrus orbitalis), Brodmann 6-8-9-11. alanlar ve lobus frontalis (gyrus rectus)'da gri madde (GM) yoğunluğunda artış tespit edilirken; thalamus, nuc. caudatus, putamen, gyrus cinguli, hippocampus, gyrus parahippocampalis, uncus, amigdala, enthorinal cortex, cerebellum/vermis (culmen, declive, uvula), lobus temporalis (gyrus temporalis medialis/inferior), gyrus occipitotemporalis lateralis, insula, Brodmann 20-21-37-41. alanlar, lobus occipitalis/gyrus lingualis, Brodmann 18-19. alanlar, gyrus postcentralis, gyrus supramarjinalis'te ise GM yoğunluğunda azalma tespit edildi. Ayrıca hasta ve kontrol grup arasında total intrakranial hacim, gri madde ve beyaz madde hacimlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi (p<0.05). MS'nin hem beyin (kortikal ve subkortikal) hem de beyincikteki birçok nöroanatomik yapılara olumsuz yönde etkileri saptanmıştır. Çalışmamızdaki beyin ve beyincik yapılarındaki değişikliklerin MS hastalarında görülen semptomların açığa çıkmasında etkisi olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Multiple Sclerosis (MS) is a chronic disease that affects the central nervous system and manifests itself through attacks. There is no laboratory test that can definitively diagnose MS, but neurological imaging techniques are widely used in the diagnosis and treatment of this disease. Lesions likely to be seen in MS are mostly located in the optic nerve, brain stem, gray matter, cerebellum, and spinal cord, and can be identified by magnetic resonance imaging. Studies have found that neurological structures are affected in MS patients. In this context, the aim was to compare the results of both groups by performing brain parcellation using voxel-based morphometry (VBM) and identifying areas showing activation and inactivation in cortical and subcortical structures using magnetic resonance imaging (MRI) in healthy individuals and MS patients. Our study was conducted on MRIs of 60 patients (44 female, 16 male) diagnosed with MS and 60 healthy individuals (44 female, 16 male) in the same age range at the Department of Neurology, Kırşehir Ahi Evran University Training and Research Hospital. VBM analysis was performed on the obtained MRIs. According to the results of the VBM analysis, an increase in GM density was detected in MS patients in the cerebellum (left lobulus semilunaris inferior), cerebellar tonsil, frontal gyrus (gyrus frontalis superior/medius/inferior, gyrus orbitalis), Brodmann areas 6-8-9-11, and frontal lobe (gyrus rectus) showed increased GM density; while the thalamus, nuc. caudatus, putamen, gyrus cinguli, hippocampus, gyrus parahippocampalis, uncus, amygdala, enthorinal cortex, cerebellum/vermis (culmen, declive, uvula), temporal lobe (gyrus temporalis medialis/inferior), gyrus occipitotemporalis lateralis, insula, Brodmann areas 20-21-37-41, occipital lobe/gyrus lingualis, Brodmann areas 18-19, postcentral gyrus, supramarjinal gyrus showed decreased GM density. Furthermore, statistically significant differences were found between the patient and control groups in terms of total intracranial volume, gray matter, and white matter volume (p<0.05). MS has been found to adversely affect many neuroanatomical structures in both the brain (cortical and subcortical) and cerebellum. We believe that the changes in brain and cerebellar structures observed in our study contribute to the manifestation of symptoms seen in MS patients.