Ortodontik braketler ve ark telleri arasındaki sürtünme kuvvetlerinin deneysel olarak karşılaştırılması
Comparative study of frictional forces between orthodontic brakets and vires
  1. Tez No: 99578
  2. Yazar: SIDIKA ÖDÜL ONUR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİLİZ YUKAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sürtünme kuvveti, sliding mekanikler, kanin retraksiyonu, Frictional forces, sliding mechanics, canine retraction. VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET Onur, S.Ö., Ortodontik braketler ve ark telleri arasındaki sürtünme kuvvetlerinin deneysel olarak karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ortodonti Prgramı Doktara Tezi, Ankara, 2001. Bu çalışmanın amacı, son zamanlarda ortodonti mekaniklerine katılan yeni jenerasyon ark teli materyali ve boyutlarının farklı materyal ve dizayna sahip konvansiyonel ve self-ligating braketlerde oluşturdukları sürtünme kuvvetleri incelemek ve karşılaştırmaktır. Çalışmada üç tip metal braket (True Roth System, Damon SL, Synergy) ve bir seramik braketle (Allure) birlikte değişik boyutlarda paslanmaz çelik, NeoSentalloy, Ionguard NeoSentalloy, River Finished Gold NiTi, TMA ve Low Friction TMA olmak üzere altı farklı ark teli materyali test edilmiştir. Ark telleri, Damon SL hariç diğer braketlere paslanmaz çelik, teflon kaplı paslanmaz çelik ve elastomerik ligatür materyallerinden biriyle bağlanmıştır. Braket ve ark tellei arasında açığa çıkan sürtünme kuvvetleri Zwick universal test makinasına (Zwick 1445, Ulm, Einsingen, West Germany) bağlanan özel olarak dizayn edilmiş deney düzeneği yardımıyla ölçülmüştür. Sonuçlar Damon SL ve Synergy braketlerin konvansiyonel edgewise braketlerden açıkça daha düşük sürtünme kuvveti oluşturduğunu göstermiştir. Ark telleri arasında genel olarak nikel titanyum alaşımından oluşan teller düşük sürtünme kuvveti oluştururken bunu paslanmaz çelik teller izlemiştir. TMA teller ise tüm braketlerde en yüksek sürtünme kuvvetine yol açmıştır. Bununla birlikte iyon implantasyonu, TMA telin bilinen tek dezavantajı olan yüksek sürtünme katsayısını paslanmaz çelik telinkiyle benzer seviyelere düşürmüştür. Tüm braket ve ark teli kombinasyonlarında ark teli boyutundaki artış sürtünme kuvvetinde de artışa yol açmıştır. Self-ligasyon, konvansiyonel ligasyon tiplerinden istatistiksel olarak düşük sürtünme değerlerine yol açarken, konvansiyonel ligatür materyalleri arasında teflon kaplı ligatürler paslanmaz çelik ve elastomerik ligatürlerden daha düşük sürtünme kuvvetine yol açmıştır. Diğer taraftan, özellikle tüm ark teli materyal ve boyutlarında yüksek sürtünme kuvvet değerleri gösteren seramik braketlerde, elastomerik ligatürlere alternatif olarak estetik açıdan kabul edilebilir olan teflon kaplı ligatür tellerinin kullanılması seramik braketlerin yüksek sürtünme katsayısını kısmen azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Onur, S.Ö., A comparative study of frictional forces between orthodontic brackets and arch wires, Hacettepe University Health Sciences Institute Phd Thesis in Orthodontics, Ankara, 2001. The aim of the present in- vitro study was to determine the effect of frictional forces produced by different bracket designs, arch wire materials and ligation types during sliding mechanics. Three types of metal brackets (Damon SL, Synergy, True Roth System) and one ceramic bracket (Allure) were tested with stainless steel, NeoSentalloy, Ion guard NeoSentalloy, River Finished Gold NiTi, TMA and Low Friction TMA wires of various sizes in a specially designed apparatus. The arch wires were ligated to the brackets except Damon SL with either of stainless steel, teflon-coated and elastomeric ligatures. The frictional force was measured on Zwick universal material-testing machine (Zwick 1445, Ulm, Einsingen, West Germany). The results showed a clear distinction between the self-ligating and conventional edgewise brackets. For most of the combinations, the arch wires of nickel titanium wires produced the lowest frictional forces followed by stainless steel and TMA wires. TMA wire was significantly different from the other arch wire materials and produced the highest frictional force for all bracket and ligation combinations. Frictional forces produced by Low-Friction TMA wires were about the same level as that of stainless steel. In general, an increase in arch wire size lead to greater frictional forces for all of the arch wire materials. Among the conventional ligature materials teflon-coated ligatures produced less friction than stainless steel and elastomeric ligatures. The more esthetic ceramic brackets generated higher frictional forces than metal brackets. Use of the esthetically acceptable Teflon-coated ligatures as an alternative to clear elastomeric ligature appeared to partly reduce the high frictional resistance of ceramic brackets. The result of the study indicate that bracket design and arch wire material significantly affects the frictional forces and, self-ligating and newly developed bracket types require less force to produce tooth movement.