Suriyeli ve Türkiyeli kadınların aile içi şiddet farkındalıkları üzerine karşılaştırmalı bir araştırma: Diyarbakır-Bismil örneği
A comparative study on domestic violence awareness among Syrian and Turkish women: The case of Diyarbakır-Bismil
- Tez No: 995786
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sosyal Hizmet, Sociology, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, Uluslararası göç, Zorunlu göç, Domestic violence, International migration, Forced emigration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Suriyeli göçmen kadınlar ile Türkiyeli kadınların aile içi şiddet farkındalık düzeylerini karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Literatürde aile içi şiddetin yalnızca fiziksel değil, psikolojik, sosyal ve ekonomik boyutlarıyla da kadınların yaşamını derinden etkilediği; özellikle göçmen kadınların dil, kültür ve sosyoekonomik zorluklar nedeniyle daha kırılgan bir grup oluşturdukları vurgulanmaktadır. Ancak, göçmen kadınların şiddeti tanımlama, sonuçlarını algılama ve şiddeti kabullenme/normalleştirme eğilimlerine dair karşılaştırmalı veriler sınırlıdır. Çalışmanın yöntemi nicel bir desen ve ilişkisel tarama modeli çerçevesinde yürütülmüştür. Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde yaşayan SYVD den destek alan 110 Suriyeli ve 140 Türk kadın (N=250) çalışmaya dâhil edilmiştir. Veriler yüz yüze anket tekniğiyle toplanmış ve Aile İçi Şiddet Farkındalık Ölçeği (AİŞFÖ) kullanılmıştır. Ölçek,“tanımlama”,“sonuçlar”,“kabullenme”ve“normalleştirme”alt boyutlarından oluşmaktadır. Veriler SPSS 26 programında bağımsız örneklem t-testi ve ANOVA ile analiz edilmiştir. Bulgular, Türk kadınların Suriyeli kadınlara kıyasla anlamlı biçimde daha yüksek farkındalık düzeyine sahip olduklarını ortaya koymuştur (p<0.001). Türk kadınlar şiddeti daha doğru tanımlamakta (ort. 2.73 vs. 1.90), sonuçlarını daha iyi kavramakta (2.77 vs. 2.21), şiddeti daha az kabullenmekte (2.14 vs. 1.64) ve normalleştirmemektedir (2.41 vs. 1.63). Ayrıca çekirdek ailede yaşayan kadınların, geniş ailede yaşayanlara göre farkındalıklarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Eğitim düzeyi yükseldikçe şiddeti kabullenmeme eğiliminin arttığı; düşük eğitim ve düşük gelir düzeyinde ise şiddetin daha fazla normalleştirildiği görülmüştür. Sonuçlar, göçmenlik deneyimi, düşük eğitim düzeyi, geleneksel toplumsal cinsiyet normları ve sosyal dışlanmanın Suriyeli kadınlarda farkındalık düzeyini düşürdüğünü göstermektedir. Buna karşın, Türkiye'deki yasal düzenlemeler, medya tartışmaları ve kadın hareketlerinin farkındalık artışında etkili olduğu düşünülmektedir. Araştırma, Suriyeli göçmen kadınlara yönelik aile içi şiddet farkındalığını artırmaya yönelik hak temelli, kültürel duyarlılık içeren eğitim ve destek programlarının gerekliliğine işaret etmektedir. Ayrıca şiddetle mücadele politikalarının yerelleştirilmiş, toplumsal normları dikkate alan biçimde kurgulanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to comparatively examine the levels of domestic violence awareness among Syrian migrant women and Turkish women. The literature highlights that domestic violence affects women not only physically but also psychologically, socially, and economically, and that migrant women in particular constitute a more vulnerable group due to language barriers, cultural differences, and socioeconomic disadvantages. Nevertheless, comparative data regarding migrant women's tendencies to identify violence, perceive its consequences, and accept or normalise it remain limited. The study employed a quantitative design within a correlational survey model. A total of 110 Syrian and 140 Turkish women (N = 250) residing in the Bismil district of Diyarbakır and receiving support from the Association for Solidarity with Refugees (SYVD) were included. Data were collected through face-to-face surveys, and the Domestic Violence Awareness Scale (DVAS) was used as the measurement tool. The scale consists of four sub-dimensions: identification, consequences, acceptance, and normalisation. Data were analysed using independent samples t-test and ANOVA via SPSS 26. The findings revealed that Turkish women had significantly higher levels of domestic violence awareness compared to Syrian women (p < 0.001). Turkish women identified violence more accurately (2.73 vs. 1.90), understood its consequences more clearly (2.77 vs. 2.21), exhibited lower acceptance of violence (2.14 vs. 1.64), and demonstrated a lower tendency to normalise it (2.41 vs. 1.63). Additionally, women living in nuclear families had higher awareness than those living in extended families. As educational attainment increased, acceptance of violence decreased, whereas women with lower levels of education and income were more likely to normalise violence. The results suggest that migration experiences, low educational attainment, traditional gender norms, and social exclusion contribute to lower awareness levels among Syrian migrant women. Conversely, legal frameworks, media discourse, and women's rights movements in Turkey appear to play a role in raising awareness. The study underscores the necessity of culturally sensitive, rights-based education and support programmes aimed at increasing domestic violence awareness among Syrian migrant women. It further concludes that policies addressing domestic violence should be localised and designed with attention to prevailing social and cultural norms.