Etlik Şehir Hastanesinde uzmanlık eğitimi gören asistan hekimlerin kök hücre bağışına ilişkin bilgi tutum ve farkındalığı
- Tez No: 995826
- Danışmanlar: PROF. DR. CENK AYPAK, DR. RIFAT BOZKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hematopoetik kök hücre nakli, Bağış, Bilgi, Tutum, Hematopoietic stem cell transplantation, donation, knowledge, attitude
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç:Hematopoetik kök hücre nakli, özellikle hematolojik ve onkolojik hastalıklar başta olmak üzere birçok ciddi hastalığın tedavisinde yaygın ve etkili bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Ancak, Türkiye'de ve diğer pek çok ülkede gönüllü bağışçı sayısının yetersizliği, tedavi süreçlerini olumsuz etkilemektedir. Bu çalışma, kök hücre bağışlarının artırılmasında önemli bir rolü olduğunu düşündüğümüz sağlık hizmeti sunan asistan hekimlerin konuya ilişkin bilgi düzeyi, tutumları ve farkındalıklarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem:Araştırmamız kesitsel tipte bir anket çalışmasıdır. Araştırmanın evrenini, 4050 yatak kapasitesiyle Avrupa'nın en büyük hastanesi olan ve çeşitli illerden gelmiş yaklaşık 2500 uzmanlık öğrencisinin eğitim aldığı Ankara Etlik Şehir Hastanesi oluşturmaktadır. Literatür taranarak yapılan araştırmalar sonucunda ve literatürdeki benzer çalışmalar incelenerek hazırlanan anket, katılımcılara çeşitli çevrimiçi araçlarla iletilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 464 kişi katıldı. Katılımcılardan 440'ı (%94,8) daha önce kök hücre bağışı yapmamıştır. Kök hücre bağışında bulunmama sebepleri arasında 311 (%67,2) kişi hematopoetik kök hücre hakkında bilgilerinin yetersiz olduğunu söylemektedir.Katılımcıların kök hücre bağışı hakkında bilgi düzeyleri arttıkça, kök hücre bağışına yönelik tutumları da artmaktadır. Daha önce kan bağışı yapmış olan, çalıştıkları sağlık kuruluşunda afiş veya broşür bulunan, uzmanlığında 3. ve 4. yılında olan katılıcımların kök hücre bağışı hakkında bilgi ve tutum puanları daha yüksektir. Ayrıca Kursa ya da toplantıya katılanların kök hücre bağışına ilişkin tutum puanları katılmayanlara göre daha yüksektir. Sonuçlar: Bu çalışma; kök hücre bağışı konusunda hekimlerin olumlu bir tutumu olduğunu, ancak bu olumlu tutumun etkili eyleme dönüşmesi için bilgilendirici faaliyetlerin artırılması gerektiğini ortaya koymuştur. Eğitim seminerleri, sosyal kampanyalar ve sağlık çalışanlarının aktif rol alacağı bilgilendirme çalışmaları, bağış oranlarını artırmak açısından önemli bir strateji olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective:Hematopoietic stem cell transplantation (HSCT) has become a widely adopted therapeutic approach, particularly in the treatment of hematologic and oncologic disorders. However, the limited number of volunteer donors in Türkiye and many other countries poses a significant challenge. This study aims to evaluate the knowledge, attitudes, and awareness of resident physicians, who play a critical role in healthcare delivery, regarding hematopoietic stem cell donation. Materials and Methods: This is a cross-sectional survey-based study. The study population consists of approximately 2,500 resident physicians receiving specialty training at Ankara Etlik City Hospital, one of the largest healthcare institutions in Europe with a bed capacity of 4,050. The survey was developed based on a literature review and similar studies, and it was distributed to participants via various online platforms. Results: A total of 464 resident physicians participated in the study. Among them, 440 (94.8%) reported that they had never donated stem cells. The most frequently cited reason for not donating was insufficient knowledge about hematopoietic stem cells, as stated by 311 participants (67.2%). The results indicated that as participants' level of knowledge about stem cell donation increased, so did their positive attitudes toward donation. Those who had previously donated blood, had encountered posters or brochures about stem cell donation at their workplace, and were in their third or fourth year of residency had significantly higher knowledge and attitude scores. Additionally, participants who had attended relevant courses or meetings demonstrated significantly more favorable attitudes compared to those who had not. Conclusion: The findings of this study reveal that although resident physicians exhibit a generally positive attitude toward hematopoietic stem cell donation, there is a clear need to enhance their knowledge through targeted educational interventions. Informative seminars, public awareness campaigns, and outreach activities involving healthcare professionals are recommended as effective strategies to increase donation rates.