Antalya'da yaşayan İranlı kadınların annelik deneyimleri üzerine fenomenolojik bir çalışma
A phenomenological study on the motherhood experiences of Iranian women living in Antalya
- Tez No: 995825
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE GÖZDE YİRMİBEŞOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Annelik, göç, göçmen annelik, yorumsayıcı fenomenolojik analiz, Motherhood, migration, immigrant motherhood, interpretive phenomenological analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
Özet
Antalya'da yaşayan İranlı kadınların annelik deneyimini konu alan bu çalışmada, kadınların kimlik algısına dair dönüştürücü bir etkisi olan annelik rolünün üzerine eklenen göç hikayesinin deneyimlerine nasıl yansıdığı anlaşılmaya çalışılmıştır. Toplumsal inşa sonucu üretilen annelik ve annelik beklentilerinin yüksek standartlarına ulaşma çabası nedeniyle hissedilebilen; yorgunluk, yetersizlik, kaygı gibi olumsuzluklarla mücadele eden kadınların, göçmenlik bağlamının getirdiği ayrımcılık, dışlanma, yeni toplumsal ve kültürel normlara uyumlanma çabasının zorluları da eklendiğinde mücadele vermeleri gereken alan genişlemektedir. Dolayısıyla bu çalışmanın kuramsal arka planında cinsiyet, ırk, göçmenlik ve sınıf gibi analitik kategorilerin çakışması durumunda deneyimlerin nasıl şekillendiğini anlamlandırmak için kesişimsellik teorisinden yararlanılmıştır. Kadın deneyimlerinin göç ve annelik kesişiminde bağlamsal, sosyal, kişisel ve stratejik olarak anlaşılması amacıyla Antalya ilinde yaşayan 15 İranlı anneye ulaşılmış ve çalışmanın verileri yarı yapılandırılmış sorularla hazırlanan derinlemesine görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Fenomenolojik desende tasarlanmış bu nitel çalışmada, veriler yorumsayıcı fenomenolojik analiz yaklaşımıyla analiz edilmiştir. Bulgular, göçün annelerin kimlik algısını, günlük yaşam pratiklerini, ebeveynlik tarzlarını ve stratejilerini önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir. İran'ın sosyopolitik iklimi nedeniyle çok katmanlı mücadele süreçlerini geçerek kendi istekleri doğrultusunda Antalya'ya yerleşen İranlı anneler; yeni yaşamlarında yeni bir dil öğrenme, toplumsal ve kurumsal normları anlama, farklı yaşam pratiklerine uyum sağlama, kültürel farklılıkları anlamlandırma gibi pek çok alanda yeniden mücadele vermek zorunda kalmışlardır. İranlı anneler; Türkçe öğrenerek, toplumsal ve kurumsal süreçlerde etkili bir iletişim kurma becerisi geliştirerek, yeni toplumun kültürünü ve beklentilerini deşifre ederek, en önemlisi de bu zorlukların üstesinden geldiklerinin farkında olarak daha güçlü bir kimlik kazanmışlardır. Ayrıca bu çalışmanın öznesi olan göçmen kadınların İran'ın cinsiyetçi ve ayrımcı sosyopolitik düzeninden uzaklaşarak kendi tercihleri doğrultusunda Antalya'ya yerleşmiş olmalarının rahatlık, huzur, mutluluk ve özgüven kazanımı gibi önemli katkılarının olduğu tespit edilmiştir. Geride bırakılan ülke ile yeni hayat kurulan ülkenin sosyopolitik ikliminin bireylerin deneyimlerini derinden etkilediği ve aynı ülke içinde bulunan bölgesel farkların bile belirleyici bir unsur olduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak bu çalışmadan elde edilen bulgular, Antalya'da yaşayan İranlı anneler bağlamında göçün ve göçmen anneliğin yalnızca kırılganlıkların değil, güçlenmenin de kaynağı olduğunu göstermiştir. Feminist bir bakış açısıyla yürütülen bu çalışma, her bir anneliğin ve her göç deneyiminin kendine özgü olduğuna vurgu yaparak ötekileştirmeden anlamayı teşvik etmesi bakımından toplumsal, göçün öznesi olan göçmenlerin deneyimlerini ve beklentilerini ortaya koyması nedeniyle doğru göç politikalarının oluşmasına katkı sağlaması bakımından politik ve son olarak İran'dan yoğun göç almasına rağmen Türkiye'de İranlı göçmenler bağlamında feminist bir yaklaşımla göçmen kadınların öznel durumlarına dair yeterli çalışmanın bulunmaması bakımından da akademik bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
A PHENOMENOLOGICAL STUDY ON THE MOTHERHOOD EXPERIENCES OF IRANIAN WOMEN LIVING IN ANTALYA This study, which examines the motherhood experiences of Iranian women living in Antalya, attempts to understand how the migration narrative, superimposed on the role of motherhood, which has a transformative impact on women's sense of identity, is reflected in their experiences. Women struggle with the fatigue, inadequacy, and anxiety that can arise from striving to achieve the high standards of motherhood and motherhood expectations created by social construction. The challenges of discrimination, exclusion, and adapting to new social and cultural norms, coupled with the challenges of the immigration context, further expand the scope of their struggles. Therefore, the theoretical basis of this study utilizes intersectionality theory to understand how experiences are shaped when analytical categories such as gender, race, immigration, and class overlap. To understand women's experiences at the intersection of migration and motherhood from contextual, social, personal, and strategic perspectives, 15 Iranian mothers living in Antalya were contacted, and data were collected through in-depth interviews using semi-structured questions. This qualitative study, designed with a phenomenological design, was analyzed using the IPA approach. Findings indicate that migration significantly impacts mothers' sense of identity, daily life practices, parenting styles, and strategies. Iranian mothers, who voluntarily settled in Antalya after navigating multilayered struggles due to Iran's sociopolitical climate, have had to grapple with numerous challenges in their new lives, including learning a new language, understanding social and institutional norms, adapting to different life practices, and understanding cultural differences. By learning Turkish, developing effective communication skills in social and institutional processes, deciphering the culture and expectations of their new society, and, most importantly, recognizing that they have overcome these challenges, Iranian mothers have gained a stronger identity. Furthermore, it has been determined that the immigrant women in this study, who moved away from Iran's sexist and discriminatory sociopolitical order and settled in Antalya by choice, contributed significantly to their comfort, peace, happiness, and self-confidence. It has been understood that the sociopolitical climate of the country left behind and the country where they are starting a new life profoundly influences individuals' experiences, and even regional differences within the same country are a determining factor. In conclusion, the findings of this study demonstrate that migration and immigrant motherhood are not only a source of vulnerability but also of empowerment for Iranian mothers living in Antalya. This study, conducted from a feminist perspective, makes a social contribution by encouraging understanding without othering by emphasizing that each motherhood and each migration experience is unique; a political contribution by revealing the experiences and expectations of migrants who are the subjects of migration and contributing to the formation of correct migration policies; and finally, an academic contribution by considering the lack of sufficient studies on the subjective situations of migrant women from a feminist perspective in the context of Iranian migrants in Turkey, despite the intense immigration from Iran.