Japon bıldırcınlarında miyostatin (MSTN) gendeki polimorfizmlerin araştırılması
Investigation of polymorphisms in myostatin (MSTN) gene in Japanese quails
- Tez No: 995857
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN ERDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Japon Bıldırcını, Miyostatin, Polimorfizm, Seleksiyon, Canlı Ağırlık, Japanese quail, Miyostatin (MSTN), Polymorphism, Selection, Live body weight
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medikal Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Miyostatin, kas gelişimi üzerinde negatif bir düzenleyici olarak görev yapmakta olup, kas büyümesinin kontrolü ve et kalitesi özelliklerinin belirlenmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Özellikle mutasyona uğramış allellerin veya inaktif MSTN geninin varlığı, artan büyüme hızları ve üstün karkas özellikleri ile güçlü bir şekilde ilişkilidir. Bu çalışmada, Karaman sınırları içerisinde bulunan Yamtar Japon Bıldırcını Üretim Çiftliği'nde yetiştirilen üç farklı Japon bıldırcını hattı arasında canlı ağırlık farklılıkları gözlenmiştir. Gruplar arasındaki ağırlık farklılıklarını değerlendirmek amacıyla Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Analiz sonucunda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p<0.05). Bu farklılığın Miyostatin geninde meydana gelmiş olabilecek polimorfizmlerle ilişkili olabileceği düşünülmüş ve üç farklı seleksiyon geçmişine sahip hattın MSTN varyasyonlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda 3 gruptan seçilen toplam 72 adet Japon bıldırcınından (Coturnix coturnix japonica) pektoral kas örnekleri alınmıştır. Kas dokularından RNA izolasyonu yapılmıştır. İzole edilen RNA'lardan cDNA sentezi gerçekleştirilmiştir. Her hattın cDNA örnekleri, kendi içinde üçerli gruplar hâlinde birleştirilmesiyle pool örneklerine dönüştürülmüş ve çalışma kapsamında toplam 24 pool grup oluşturulmuştur. Ekzon bölgelerini kapsayan forward ve reverse primer dizileri arasında kalan 1932 bp uzunluğundaki alan Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) ile çoğaltılmıştır. Hazırlanan 24 grubun DNA dizi analizi Sanger metodu ile gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda ekzon 2'de 7, ekzon 3'te 6 ve genin 3' UTR bölgesinde 7 olmak üzere toplam 20 adet tek nükleotid polimorfizmi (SNP) tanımlanmıştır. Tukey HSD Post-Hoc karşılaştırma analizi sonucunda da Grup C'nin (Yamtar 2), Grup A'ya (Ebeveyn) kıyasla önemli artış (p<0,05) gösterdiği belirlenmiştir. Çalışma sonuçları, tanımlanan SNP'lerin gruplar arasındaki önemli farklılıklarda rol oynayabileceğine işaret etmektedir. Elde edilen verilerin, Japon bıldırcınlarında yapılacak ağırlık artışıyla ilgili yapılacak seleksiyon çalışmalarına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Myostatin functions as a negative regulator of muscle development and plays a critical role in controlling muscle growth and determining meat quality traits. Notably, the presence of mutated alleles or an inactive MSTN gene is strongly associated with increased growth rates and superior carcass characteristics. In this study, differences in live weight were observed among three distinct Japanese quail lines raised at the Yamtar Japanese Quail Production Farm located in Karaman, Türkiye. To evaluate the weight differences among the groups, a One-Way Analysis of Variance (ANOVA) was performed. The analysis revealed statistically significant differences between the groups (p < 0.05). It was hypothesized that these differences might be related to potential polymorphisms occurring in the Myostatin gene, and the study aimed to compare MSTN variations among the three lines with different selection backgrounds. For this purpose, pectoral muscle samples were collected from a total of 72 Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) selected from the three groups. RNA isolation was performed from the muscle tissues, and cDNA synthesis was carried out from the isolated RNA. The cDNA samples of each line were combined into pools by grouping them in sets of three, resulting in a total of 24 pooled samples. A 1932 bp region spanning the exon sites was amplified using Polymerase Chain Reaction (PCR) with forward and reverse primers. DNA sequencing of the 24 pooled groups was performed using the Sanger method. As a result of the analysis, a total of 20 single nucleotide polymorphisms (SNPs) were identified: 7 in exon 2, 6 in exon 3, and 7 in the 3′ UTR region of the gene. The Tukey HSD post-hoc comparison further indicated that Group C (Yamtar 2) showed a significant increase compared to Group A (Parent line) (p < 0.05). The findings of this study suggest that the identified SNPs may play a role in the significant differences observed among the groups. The data obtained are considered to contribute to future selection studies aimed at increasing body weight in Japanese quail.