Lise öğrencilerinin sosyal duygusal öğrenme becerileriyle öznel iyi oluşları arasındaki ilişkide akademik akışın aracı rolü
The mediating role of academic flow in the relationship between social emotional learning skills and subjective well-being of high school students
- Tez No: 995871
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR KARABACAK ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: akademik bağlamda akış, sosyal duygusal öğrenme becerileri, okulda öznel iyi oluş, Akış deneyimi, Sosyal-duygusal öğrenme, Öznel iyi oluş, flow in an academic context, social-emotional learning skills, subjective well-being at school, Flow experience, Social-emotional learning, Subjective well-being
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
LİSE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL DUYGUSAL ÖĞRENME BECERİLERİYLE ÖZNEL İYİ OLUŞLARI ARASINDAKİ İLİŞKİDE AKADEMİK AKIŞIN ARACI ROLÜ Amaç: Bu araştırmanın temel amacı, lise düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin sosyal duygusal öğrenme becerileri ile öznel iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkide akademik bağlamda akış deneyiminin aracılık rolünü incelemektir. Yöntem: Bu araştırma, nicel araştırma desenine dayalı ilişkisel tarama modeli kapsamında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, 2025–2026 eğitim-öğretim yılında Bayburt ili merkezinde bulunan farklı türlerdeki devlet liselerinde öğrenim gören toplam 442 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde“Kişisel Bilgi Formu”,“Sosyal ve Duygusal Öğrenme Ölçeği”,“Ergenler İçin Kısa Okulda Öznel İyi Oluş Ölçeği”ve“Akademik Bağlamda Akış Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson korelasyon analizi ile Hayes'in Model 4'ü esas alınarak yapılan aracılık analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonuçları, ergenlerin sosyal duygusal öğrenme becerilerinin okulda öznel iyi oluş üzerinde hem doğrudan hem de akademik akış aracılığıyla dolaylı etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Sosyal duygusal öğrenme becerilerinin akademik akışı ve okulda öznel iyi oluşu anlamlı ve pozitif yönde yordadığı, akademik akışın da okulda öznel iyi oluşun anlamlı bir yordayıcısı olduğu belirlenmiştir. Bulgular, sosyal duygusal öğrenme becerilerinin akademik akıştaki varyansın %26'sını, sosyal duygusal öğrenme becerileri ve akademik akışın birlikte ise okulda öznel iyi oluştaki varyansın %23'ünü açıkladığını göstermektedir. Sonuç: Araştırma sonuçları, sosyal duygusal öğrenme becerileri, akademik bağlamda yaşanan akış deneyimi ve okulda öznel iyi oluşun birbiriyle ilişkili olduğunu göstermektedir. Sosyal ve duygusal öğrenme becerileri arttıkça öğrencilerin akademik akış düzeylerinin ve okulda öznel iyi oluşlarının da yükseldiği, akademik akışın da okulda öznel iyi oluşun önemli bir belirleyicisi olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, akademik akışın sosyal duygusal öğrenme becerileri ile okulda öznel iyi oluş arasındaki ilişkide aracı bir rol üstlendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
THE MEDIATING ROLE OF ACADEMIC FLOW IN THE RELATIONSHIP BETWEEN SOCIAL EMOTIONAL LEARNING SKILLS AND SUBJECTIVE WELL-BEING OF HIGH SCHOOL STUDENTS Aim: The main objective of this research is to examine the mediating role of the flow experience in an academic context in the relationship between social emotional learning skills and subjective well-being levels of high school students. Method: This research was conducted within the framework of a correlational survey model based on a quantitative research design. The sample of the research consists of a total of 442 students studying in different types of state high schools in the center of Bayburt province during the 2025–2026 academic year. The“Personal Information Form”,“Social and Emotional Learning Scale”,“Short School Subjective Well-being Scale for Adolescents”and“Flow Scale in an Academic Context”were used in the data collection process. Pearson correlation analysis and mediation analysis based on Hayes' Model 4 were used in the analysis of the data. Findings: The research results show that adolescents' social-emotional learning skills have both a direct and an indirect effect on subjective well-being at school, via academic flow. Social-emotional learning skills were found to significantly and positively predict both academic flow and subjective well-being at school, with academic flow being a significant predictor of subjective well-being at school. The findings indicate that social-emotional learning skills explain 26% of the variance in academic flow, and that social-emotional learning skills and academic flow together explain 23% of the variance in subjective well-being at school. Results: The research results show that social-emotional learning skills, the experience of flow in an academic context, and subjective well-being at school are interrelated. As social-emotional learning skills increase, students' levels of academic flow and subjective well-being at school also increase, and academic flow is a significant determinant of subjective well-being at school. However, it was concluded that academic flow plays a mediating role in the relationship between social-emotional learning skills and subjective well-being at school.