Investigating the physical, thermal, hygric and weathering behaviour of coral stones as a bioclimatic material on the Swahili coast
Swahili kıyısında biyoklimatik bir malzeme olarak mercan taşlarının fiziksel, termal, higroskopik ve ayrışmaya dayanıklılıklarının araştırılması
- Tez No: 995888
- Danışmanlar: PROF. DR. SOOFİA TAHİRA ELİAS-OZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bina yapımı, Yapı malzemeleri, Yapı taşları, Building construction, Building materials, Building stones
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
Özet
Mercan taşı, sıcak-nemli ve tuzlu çevre koşullarında yüksek dayanım ve performans sergileyerek, geleneksel mimaride en ayırt edici yapı malzemelerinden biri olmuştur. Tarihsel avantajlarına rağmen, güvenilirliğini destekleyen bilimsel veri ve literatürün sınırlı olması nedeniyle güncel yapı uygulamalarında nadiren tercih edilmektedir. İklim değişikliğine bağlı olarak tropikal bölgelerde artan yağış miktarı, nem oranı ve sıcaklıklar göz önüne alındığında, higroskopik malzemelerin ayrıntılı biçimde incelenmesi ve yapı uygulamalarına entegre edilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu durum, yapı faaliyetlerinin hızla arttığı Svahili Kıyısı boyunca özellikle önem kazanmaktadır. Bu çalışma, mercan taşının biyoklimatik bir malzeme olarak performansını değerlendirmek amacıyla, laboratuvar koşullarında gerçekleştirilen fiziksel, hidrik, higrometrik, ısıl ve dayanıklılık testleri aracılığıyla kapsamlı bir veri seti oluşturmayı hedeflemektedir. Elde edilen sonuçlar, mercan taşının gözenekli morfolojisi ve denizel kökeni sayesinde elverişli nem dengeleme kapasitesi ve uygun ısıl iletkenlik değerleri sergilediğini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, tuzların kapiler etki yoluyla taşınması ve buna bağlı içsel hasar oluşumu büyük ölçüde mikroyapısal özelliklere bağlıdır; benzer şekilde, mekanik dayanım ve yüzey dayanıklılığı da yoğunluk ve gözeneklilik ile doğrudan ilişkilidir. Genel olarak bulgular, mercan taşının uygun şekilde seçilmesi ve performans temelli tasarım yaklaşımlarıyla uygulanması durumunda iklime duyarlı bir yapı malzemesi olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir. Bu araştırma, geleneksel malzeme bilgisini çağdaş yapı bilimi perspektifiyle ele alarak sürdürülebilir kıyı yapımına katkı sağlamayı amaçlamakta; ancak gelecekteki uygulamaların bağlama duyarlı tasarım stratejileriyle desteklenmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Coral stone has been the most distinguished construction material in Swahili coastal vernacular architecture, demonstrating reliable durability and performance in warm-humid, saline environments. Despite its historical benefits, it is rarely used in contemporary construction practice because of the limited scientific evidence supporting its reliability. With increased rainfall, humidity, and higher temperatures in tropical regions due to climate change, hygroscopic materials warrant detailed study and integration into building practices along the Swahili coastline, where construction activities are ever-expanding. This study investigates the properties of coral stone as a bioclimatic material through a series of physical, hydric, hygric, thermal, and durability tests under laboratory conditions, to generate a detailed dataset for future use and for conservationists working to protect historical buildings in the selected geographic area. Results indicate that the porous morphology and marine origin of coral stone exhibit favourable moisture-buffering and thermal-conductivity properties. However, its ability to transport salts via capillary action and to resist internal damage depends heavily on microstructural characteristics; similarly, its mechanical and surface durability depend on density and porosity. Overall, the findings support coral stone as a climatically responsive material when appropriately selected and implemented, guided by performance-based design. This research investigates vernacular material knowledge through the lens of contemporary building science to inform sustainable coastal construction, yet future practice with coral stone requires context-sensitive design strategies.