Lokal ileri rektum kanserinde neoadjuvan tedaviye tam yanıt veren hastaların neoadjuvan tedavi öncesi manyetik rezonans görüntülemelerinde tam yanıt için belirteç aranması
Identification of pre-treatment mri markers predictive of complete response to neoadjuvant therapy in patients with locally advanced rectal cancer
- Tez No: 995908
- Danışmanlar: PROF. DR. SADETTİN ER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Rektum kanseri, neoadjuvan tedavi, manyetik rezonans görüntüleme, patolojik tam yanıt, prognostik belirteçler, Rectal cancer, neoadjuvant treatment, magnetic resonance imaging, pathological complete response, prognostic markers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Lokal ileri rektum kanseri tedavisinde neoadjuvan tedavi sonrası elde edilen patolojik tam yanıt (pCR), daha iyi onkolojik sonuçlar ve organ koruyucu yaklaşımların uygulanabilirliği açısından önemli bir prognostik göstergedir. Bu çalışmanın amacı, lokal ileri rektum kanseri tanısı ile neoadjuvan tedavi uygulanan hastalarda, neoadjuvan tedavi öncesi manyetik rezonans görüntüleme (MRG) bulgularının patolojik tam yanıt ile ilişkisini değerlendirerek, tedaviye tam yanıtı öngörebilecek radyolojik belirteçleri araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli çalışmaya Haziran 2019–Mart 2025 tarihleri arasında lokal ileri rektum kanseri tanısı ile neoadjuvan kemoradyoterapi sonrası cerrahi uygulanan 70 hasta dahil edildi. Neoadjuvan tedavi öncesi MRG görüntülerinde tümör boyutu, T ve N evresi, anal verge'e uzaklık, çevresel lüminal tutulum oranı, mezorektal fasya invazyonu, ekstramural vasküler invazyon (EMVI) varlığı ve sfinkter/perianal kas tutulumu değerlendirildi. Hastalar patolojik tam yanıt durumuna göre pCR olmayanlar Grup 1 (n=60) ve pCR olanlar Grup 2 (n=10) olarak iki gruba ayrıldı. Verilerin istatistiksel analizi IBM SPSS Statistics yazılımı kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışma grubunda patolojik tam yanıt oranı %14,3 olarak saptandı. Grup 2'de tümör boyutunun Grup 1'e kıyasla anlamlı derecede daha küçük olduğu belirlendi (p=0,007). Ayrıca pCR gelişimi ile daha düşük T evresi (p=0,020) ve daha sınırlı nodal tutulum (p=0,003) arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Mezorektal fasya invazyonu, EMVI, çevresel lüminal tutulum oranı ve sfinkter/perianal kas tutulumu ile patolojik tam yanıt arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Neoadjuvan tedavi öncesi MRG'de değerlendirilen tümör boyutu, T evresi ve nodal durumun patolojik tam yanıtı öngörmede anlamlı radyolojik belirteçler olduğu gösterilmiştir. Bu bulgular, lokal ileri rektum kanserinde tedavi stratejilerinin bireyselleştirilmesine ve uygun hastalarda organ koruyucu yaklaşımların planlanmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Pathological complete response (pCR) achieved after neoadjuvant treatment in locally advanced rectal cancer is an important prognostic indicator associated with improved oncological outcomes and the feasibility of organ-preserving strategies. The aim of this study was to evaluate the association between pre-treatment magnetic resonance imaging (MRI) findings and pathological complete response in patients with locally advanced rectal cancer who received neoadjuvant treatment, and to investigate radiological markers that may predict complete treatment response. Materials and Methods: This retrospective, single-center study included 70 patients with locally advanced rectal cancer who underwent surgery after neoadjuvant chemoradiotherapy between June 2019 and March 2025. Pre-treatment MRI findings, including tumor size, T and N stage, distance from the anal verge, circumferential luminal involvement, mesorectal fascia invasion, presence of extramural vascular invasion (EMVI), and sphincter/perianal muscle involvement, were evaluated. Patients were classified into two groups according to pathological complete response status: Group 1 without pCR (n=60) and Group 2 with pCR (n=10). Statistical analysis was performed using IBM SPSS Statistics software. Results: The pathological complete response rate in the study cohort was 14.3%. Tumor size was significantly smaller in Group 2 compared to Group 1 (p=0.007). In addition, pCR was significantly associated with lower T stage (p=0.020) and less extensive nodal involvement (p=0.003). No significant association was observed between pathological complete response and mesorectal fascia invasion, EMVI, circumferential luminal involvement, or sphincter/perianal muscle involvement (p>0.05). Conclusion: Pre-treatment MRI parameters, including tumor size, T stage, and nodal status, were identified as significant radiological markers for predicting pathological complete response. These findings may contribute to the individualization of treatment strategies and the planning of organ-preserving approaches in patients with locally advanced rectal cancer.