Rektum kanserinde neoadjuvan hiperfraksşiyone-akselere radyoterapi [HART] ve eş zamanlı kemoterapi
Neoadjuvant Hyperfractionated Accelerated Radiotherapy (HART) and concurrent chemotherapy
- Tez No: 247405
- Danışmanlar: PROF. DR. ETHEM NEZİH ORAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Rektum kanseri, Neoadjuvan kemoradyoterapi, Hiperfraksiyone akselere radyoterapi, Akut ve geç radyasyon etkileri, Rectal carcinoma, Neoadjuvant chemoradiotherapy, Hyperfractionated accelerated radiotherapy, Acute and late radiation side effects
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
2007-2009 yılları arasında İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü'ne lokal ileri rektum kanseri tanısıyla başvuran hastalara hiperfraksiyone akselere radyoterapi (HART) ve eş zamanlı olarak kemoterapi uygulanmış, erken-geç yan etkiler, tedaviye yanıt oranları prospektif olarak gözlemlenmiştir.Patolojik olarak yeni tanı almış T3-4/ N+ 30 hastaya preoperatif 42 Gy/1,5 Gy/18 gün radyoterapi ve devamlı infüzyon 5-florourasil (325 mg/m²) verilmiştir. Hastalara neodjuvan tedavi sonrası 4-8. haftalarda cerrahi yapılmıştır. Erken yan etkiler değerlendirildiğinde 6 hastada Grad III-IV gastrointestinal, 2 hastada Grad III-IV hematolojik toksisite saptanmıştır. Bir hastada postoperatif kemoterapi sırasında sepsise bağlı Grad V toksisite görülmüştür. Radyoterapiye bağlı geç yan etkiler değerlendirildiğinde sadece 1 hastada Grad IV tenesmus saptanmıştır. Patolojik tam yanıt 6 (%21) hastada, tama yakın yanıt 9 (%31) hastada saptanmıştır. Medyan 15,5 aylık takip sonunda lokal kontrol oranı %100'dür. Altı hastada uzak metastaz saptanmış, 4 hasta metastaza bağlı eksitus olmuştur. Bir yıllık ve 15 aylık hastalıksız sağkalım oranları sırasıyla %85 ve %80, genel sağkalım oranları %86 ve %81 olarak bulunmuştur.Sonuç olarak lokal ileri rektum kanseri tedavisinde neoadjuvan HART ve eş zamanlı KT tolere edilebilen ve uygulanabilir bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem ile lokal kontrol ve tam yanıt oranının artığı ve geç yan etkilerin azaldığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this prospective observational study we evaluated the applicability and tolerability of neoadjuvant hyperfractionated accelerated radiotherapy (HART) therapy and concurrent chemotherapy in patients that were referred to Istanbul University Oncology Institue with locally advanced rectal cancer between 2007-2009 .Thirty recently histopathologically diagnosed T3-4/N+ patients received preoperatively 42 Gy/1,5 Gy/18 days radiotherapy and continuous infusions of 5-Fluorouracil (325 mg/m2). 4-8 weeks after neoadjuvant therapy were all patients operated. In early phase, 6 patients had grade III-IV gastrointestinal toxicity, 2 patients had grade III-IV hematologic toxicity and 1 patient had grade V toxicity due to postoperative sepsis during chemotherapy. Only 1 patient had radiotherapy related late side effects, grade IV tenesmus. Complete pathological response was achieved in 6 patients (21%), while in 9 patients (31%) near complete pathological response was obtained. After a median follow-up period of 15,5 months, the local tumor control rate achieved was 100%. In 6 patients distant metastasis was detected, and 4 patients died due to metastatic disease/distant metastasis. Disease free survival rates at 1 year and 15 months were 85% and 80% and overall survival rates were 86% and 81%, respectively.Neoadjuvant HART and concurrent chemotherapy (CT) proved to be a feasible treatment regimen in locally advanced rectal cancer with tolerable side effects and is shown to improve local control rate and complete pathological response rate.