Kolektif savunma örgütlerinin sosyal ağ analizi: NATO örneği
Social network analysis of collective security organizations: The NATO example
  1. Tez No: 995927
  2. Yazar: VOLKAN KOCABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA FINDIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Uluslararası İlişkiler, Siyasal Bilimler, Defense and Defense Technologies, International Relations, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kolektif savunma, NATO, Sosyal ağ analizi, Collective defense, North Atlantic Treaty Organisation, Social network analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sosyal ağ analizinin kolektif savunma örgütleri bağlamında sunduğu açıklayıcı gücü NATO örneği üzerinden inceleyerek güvenlik ağlarının yapısal işleyişini, ittifak dinamiklerini ve savunma yük paylaşımını anlamaya yönelik yenilikçi bir yöntemsel yaklaşım önermektedir. Bu kapsamda, sosyal ağ analizinin kolektif güvenlik örgütlerinin karar alma süreçlerini, üyelik politikalarını, savunma harcamalarının dağılımını ve aktörlerin stratejik rollerini anlamada nasıl etkili olduğunu değerlendirilmektedir. Araştırmada nicel yöntem benimsenmiştir. NATO üyesi ülkelerin coğrafi konumlarına dayalı olarak oluşturulan güvenlik ağı; derece merkeziliği, kenar arasındalığı ve kümelenme gibi ölçütlerle analiz edilmiştir. Bu ağ, ülkelerin savunma harcamaları ile ağırlıklandırılarak ağırlıklı kümelenme ve prestij gibi ölçütlerle akış temelli çözümlemeler yapılmıştır. Bulgular, sosyal ağ analizine dayalı yaklaşımların kolektif güvenlik örgütlerinin yapısal ve işlevsel dinamiklerini anlamada bütünleyici bir çerçeve sunduğunu göstermektedir. Aktörlerin konumlarının güvenlik üretimi ve yük paylaşımı üzerindeki etkisi görünür kılınmıştır. Genişleme süreçlerinin mevcut ağ yapısında yarattığı dönüşümler ve bazı aktörlerin stratejik rollerindeki değişiklikler sistematik biçimde ortaya konmuştur. Ancak, derece merkeziliği ile maddi katkılar arasında doğrudan bir ilişki kurulamaması, ağ analizinin örgütsel davranışı açıklamada bazı sınırlılıkları olduğunu da göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, sosyal ağ analizinin yalnızca yapısal ilişkileri değil, aynı zamanda stratejik yönelimleri de anlamada güçlü bir araç olabileceğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak, bu tez çalışması sosyal ağ analizinin, kolektif savunma örgütlerinin kurumsal işleyişi, karar alma süreçleri ve güvenlik politikalarının dağılımı konusunda yenilikçi ve işlevsel bir analitik çerçeve sunduğunu ortaya koymuştur. Bu bağlamda, sosyal ağ verilerine dayalı analizlerin gerek politik karar vericiler gerekse akademik araştırmacılar için savunma stratejilerinin daha iyi anlaşılmasına, ittifak dinamiklerinin çözülmesine ve üyelik politikalarının değerlendirilmesine katkı sağlayacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study offers an innovative methodological approach to understanding the structural functioning of security networks, alliance dynamics, and burden-sharing within the context of collective security organizations by examining the explanatory power of social network analysis through the case of NATO. In this framework, the study evaluates how social network analysis contributes to understanding decision-making processes, membership policies, the distribution of defense expenditures, and the strategic roles of actors within collective security organizations. A quantitative method has been adopted in the research. A security network was constructed based on the geographical locations of NATO member states and analyzed using measures such as degree centrality, betweenness centrality, and clustering. This network was weighted with defense expenditure data to allow for flow-based analyses using weighted clustering and prestige metrics. The findings indicate that approaches based on social network analysis offer a comprehensive framework for understanding the structural and functional dynamics of collective security organizations. The impact of actors' positions on security provision and burden-sharing has been made visible. Transformations in the existing network structure caused by enlargement processes and shifts in the strategic roles of certain actors have been systematically revealed. However, the absence of a direct correlation between degree centrality and material contributions also demonstrates the limitations of network analysis in explaining organizational behavior. The results suggest that social network analysis can be a powerful tool for understanding not only structural relations but also strategic orientations. In conclusion, this thesis demonstrates that social network analysis provides a novel and functional analytical framework for examining the institutional functioning, decision-making processes, and the distribution of security policies within collective defense organizations. Accordingly, analyses based on network data can contribute to a deeper understanding of defense strategies, alliance dynamics, and membership policies for both policy-makers and academic researchers.