Arı ürünü katkılı metal-organik çerçeve nanopartiküllerinin sentezi, karakterizasyonu ve antioksidan, antiinflamatuar ve antimikrobiyal aktiviteleri
Synthesis, characterization and antioxidant, anti-inflammatory and antimicrobial activities of bee product doped metal-organic framework nanoparticles
  1. Tez No: 995928
  2. Yazar: CEM ÇAĞLAR ÖZYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK ÇOL AYVAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Arı sütü, Arı zehirleri, Nanoteknoloji, Royal jelly, Bee venoms, Nanotechnology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Nano boyutlu parçacıklar çeşitli amaçlar için tıpta giderek daha fazla kullanılmaktadır. Kullanım alanlarından biri de ilaç dağıtım sistemi olarak kullanılmasıdır. Bu sayede biyomedikal endüstrisinde çeşitli uygulama alanları bulurlar. Metal-organik kafes yapılı bileşikler (MOF'ler), üç boyutlu organik köprü ligandları ile birbirine bağlanan metal iyonlarından oluşmuş koordinasyon polimerleridir ve tamamen farklı fizyokimyasal özelliklere sahiptirler. Yüksek gözeneklilik, yüksek yüzey alanı, ve kontrol edilebilir gözenek boyutu, yüksek ilaç yükleme kapasitesi sağlar. Yüzey modifikasyonlarının kolaylığı, aktif hedeflemede kullanım için kolay fonksiyonelleştirme sağlar. Ayrıca bileşimleri ve yapıları, uyaranlara yanıt veren kontrollü ilaç salımı için kullanılabilecekleri şekilde duyarlı kimyasal ve fiziksel özelliklere sahip olacak şekilde tasarlanabilirler. Sahip oldukları yüksek biyouyumlulukları ve biyobozunurlukları, onları ilaç dağıtımı için mükemmel adaylar yapar. Bu şekilde hazırlanan ilaç salınım sistemleri, kimyasal maddelerin olumsuz etkilerini azaltırken moleküler terapötik gücünü artırarak daha hassas, odaklanmış terapi için olağanüstü şanslar sağlar. Sağlığı geliştirmek ve belirli hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için doğal kaynaklardan biyoaktif maddeler kullanmaya artan bir ilgi vardır. Arı ürünleri, hem besin değerleri hem de geniş bir yelpazede terapötik amaçlar için eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Birçok hastalığın patogenezinde yatan oksidatif stresin etkilerine karşı koyabilen potansiyel bir doğal antioksidan kaynağı olarak kabul edilirler. Ancak doğal kaynaklardan temin edilen ilaçların düşük biyoyararlanım, suda zayıf çözünürlük ve kontrol edilmesi zor salınım kinetiği gibi klinik kullanımlarına yönelik zorluklar bilinmektedir. Nanomedikal, bu ajanların terapötik aktivitesini ve kontrol salınım kinetiğini artırabilecek yenilikçi çözümler sunabilir ve bunları kliniğe dönüştürmenin yolunu açabilir. Bu tez çalışmasında antioksidan, antimikrobiyal ve antiinflamatuar etkilerini değerlendirmeyi amaçladığımız, arı zehri ve arı sütü yüklü metal-organik çerçeveden oluşan nanoformülasyonlar geliştirildi. Sentezlenen MOF-5 ve arı zehri ve arı sütü yüklü MOF-5 nanopartiküllerinin karaterizasyonu UV-Vis, SEM, FTIR ve EDX ve Haritalama veri analizleri ile gerçekleştirildi. Antimikrobiyal etkinlik disk difüzyon tekniğine göre çeşitli patojenlere karşı, antioksidan aktivite ise DPPH radikallerini süpürme, Fe2+ ile şelat oluşuturma ve peroksidaz testleri ile ve antiinflamatuar aktivite ise incelenen örneklerin sığır serum albuminin ısı ile denatürasyonu inhibe edebilme potansiyeline göre değerlendirildi. Saf arı sütünün MOF-5 ile birleştirildiğinde etkinliğinin artması, genellikle test edilen tüm parametrelerde en yüksek etkinliği gösteren arı zehrinin ise MOF-5 ile birleştirilmesiyle sağlanabilecek avantajlar sebebi ile iki farklı arı ürününün metal organik kafes içine yüklenmesiyle elde edilen nanopartiküllerin biyolojik aktiviteleri ilk kez bu tez çalışmasında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nano-sized particles are increasingly used in medicine for various purposes. One of their areas of use is as a drug delivery system. In this way, they find various applications in the biomedical industry. Metal-organic framework compounds (MOFs) are coordination polymers composed of metal ions connected to each other by three-dimensional organic bridging ligands and have completely different physicochemical properties. High porosity, high surface area, and controllable pore size provide high drug loading capacity. The ease of surface modifications provides easy functionalization for use in active targeting. In addition, their compositions and structures can be designed to have sensitive chemical and physical properties so that they can be used for controlled drug release that responds to stimuli. Their high biocompatibility and biodegradability make them excellent candidates for drug delivery. Drug delivery systems prepared in this way reduce the adverse effects of chemical substances while increasing the molecular therapeutic power, providing extraordinary opportunities for more sensitive, focused therapy. There is a growing interest in using bioactive substances from natural sources to improve health and reduce the risk of certain diseases. Bee products have been used since ancient times for both nutritional value and a wide range of therapeutic purposes.They are considered a potential source of natural antioxidants that can counteract the effects of oxidative stress, which underlies the pathogenesis of many diseases. However, the clinical use of drugs obtained from natural sources is known to be challenging, such as low bioavailability, poor water solubility, and difficult-to-control release kinetics. Nanomedicine can offer innovative solutions that can increase the therapeutic activity and controlled release kinetics of these agents and pave the way for their translation into the clinic. In this thesis study, nanoformulations consisting of metal-organic framework loaded with bee venom and royal jelly were developed, aiming to evaluate their antioxidant, antimicrobial and anti-inflammatory effects. Characterization of synthesized MOF-5 and bee venom and royal jelly loaded MOF-5 nanoparticles was performed by UV-Vis, SEM, FTIR and EDX and Mapping Data analyses. Antimicrobial activity was evaluated against various pathogens according to disk diffusion technique, antioxidant activity was evaluated by scavenging DPPH radicals, chelation with Fe2+ and peroxidase tests, and anti-inflammatory activity was evaluated according to the potential of the examined samples to inhibit denaturation of bovine serum albumin by heat. Due to the increase in the effectiveness of pure royal jelly when combined with MOF-5, and the advantages that can be provided by combining bee venom, which generally shows the highest activity in all tested parameters, with MOF-5, the biological activities of nanoparticles obtained by loading two different bee products into a metal-organic cage were evaluated for the first time in this thesis study.