İnsansız hava araçlarında sürdürülebilir alternatif yakıt ve ileri teknoloji motor kullanımının incelenmesi
Analysis of sustainable alternative fuel and advanced technology engine use in unmanned aerial vehicles
  1. Tez No: 995938
  2. Yazar: ÖZGE BAKIRCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN ATMANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif yakıtlar, Elektrik motorları, İnsansız hava aracı, İçten yanmalı motorlar, Alternative fuels, Electric motors, Unmanned aerial vehicle, Internal combustion engines
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
İnsansız hava araçları (İHA), teknolojik ilerlemeler ve genişleyen kullanım alanları ile günümüzde önemli bir yer edinmiştir. Bu araçlar, askeri ve sivil uygulamalardan çevresel izlemeye ve ticari taşımacılığa kadar çok geniş bir aralıkta faaliyet göstermektedir. İHA'lar üzerine yapılan çalışmaların artması, bu teknolojilerin daha da gelişmesini ve yeni kullanım alanlarının keşfedilmesini sağlamıştır. Bu çalışmada, alternatif yakıtlar incelenerek havacılık sektörünün geleceğini şekillendirmek için İHA motorlarında kullanılan alternatif yakıtlar incelenerek sürdürülebilirlik üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırmada, kaynakların gelecekteki rolünü anlamak için geleceğe yönelik projeksiyonlar incelenmiştir. İncelemeler sonucunda alternatif yakıtların ülkelerin ihtiyaç duyduğu emisyon azalmasına ciddi ölçüde etki edeceği çıkarımı yapılmıştır. Bu etkiyi sağlamak için ise politik, ekonomik ve çevresel açıdan teşvik çalışmalarının sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasında kritik öneme sahip olduğu görülmüştür. Tez çalışmasında, İHA teknolojisinde kullanılan alternatif yakıtların sürdürülebilirliği üzerine bir yaklaşım geliştirilmiştir. Bu yaklaşım ile enerji güvenliğini sağlamaya yönelik gelecekte atılacak adımlara rehberlik edilmesi ve bu alandaki çalışmalara katkı sunulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Unmanned aerial vehicles (UAVs) have gained an important place in today's world with technological advances and expanding areas of use. These vehicles operate in a wide range of applications, from military and civilian applications to environmental monitoring and commercial transportation. Increasing studies on UAVs have led to the further development of these technologies and the discovery of new areas of use. In this study, alternative fuels are examined and their impact on sustainability is investigated by examining alternative fuels used in UAV engines to shape the future of the aviation industry. In the research, projections for the future were examined to understand the future role of resources. As a result of the analysis, it was concluded that alternative fuels will have a significant impact on the emission reduction required by countries. In order to achieve this effect, it has been seen that political, economic and environmental incentives are critical in achieving sustainability goals. In this thesis, an approach has been developed on the sustainability of alternative fuels used in UAV technology. With this approach, it is aimed to guide the steps to be taken in the future to ensure energy security and to contribute to the studies in this field.