Çin tarih yazıcılığı bağlamında Tang tarihlerindeki Tibet monografilerinin incelenmesi
An examination of the Tibetan monographs in the Tang histories within the context of Chinese historiography
  1. Tez No: 995949
  2. Yazar: ALİ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRHAN KİRİLEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, History, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tibet, Çin, Eski Tang Tarihi, Yeni Tang Tarihi, Tarih Yazıcılığı, Tibet, China, Old Tang History, New Tang History, Historiography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Tang Hanedanına ait iki resmî tarih eseri olan Eski Tang Tarihi (Jiu Tangshu) ve Yeni Tang Tarihi'nde (Xin Tangshu) yer alan“Tubo/Tibet Monografisi, Birinci Kısım”(吐蕃上) metinlerini karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Çalışmanın amacı, aynı tarihsel anlatının iki farklı resmî tarih derlemesinde nasıl yeniden düzenlendiğini; metin yapısı, terminoloji ve anlatım tercihleri bakımından ortaya çıkan farkların Çin tarih yazıcılığı açısından ne ifade ettiğini değerlendirmektir. Araştırmanın birincil kaynaklarını JTS'nin 196. cildi ile XTS'nin 216. cildinde bulunan ilgili monografiler oluşturmaktadır. Metinler klasik Çinceden Türkçeye çevrilmiş; ardından zaman-tarih-sayısal veriler, yer adları, kişi adları ve ünvanlar, terminolojik tercihler ile yazım tarzı gibi unsurlar temelinde sistematik biçimde karşılaştırılmış; ayrıca birinde bulunup diğerinde yer almayan bilgiler“JTS'ye özgü bilgiler ve XTS'deki eklemeler”çerçevesinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis offers a comparative study of the“Tubo/Tibet Monograph, Part One”(吐蕃上) found in two official histories of the Tang dynasty, Old Tang History (Jiu Tangshu) and New Tang History (Xin Tangshu). The purpose of the study is to examine how the same historical narrative was reorganized in these two official compilations and to explore what the differences in textual structure, terminology, and narrative style indicate about Chinese historiography. The primary sources of this research are the relevant monographs in volume 196 of Jiu Tangshu and volume 216 of Xin Tangshu. The texts were translated from Classical Chinese into Turkish and then compared systematically. The analysis focuses on chronological and numerical data, place names, personal names and official titles, terminological choices, and writing style. In addition, information found in one text but not in the other is examined as“information unique to JTS and additions in XTS”.