Kırım Kongo Kanamalı Ateş tanısı ile yoğun bakımda takip edilen hastalarda fibrinojen albümin oranının diğer prognoz belirteçleri, hastalık şiddeti ve mortalite ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of fibrinogen-albumin ratio with other prognostic markers, disease severity, and mortality in patients followed in the intensive care unit with a diagnosis of Crimean-Congo Hemorrhagic Fever
  1. Tez No: 995950
  2. Yazar: CEM YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İCLAL ÖZDEMİR KOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Biyobelirteçler, Kritik hastalık, Çoklu organ yetmezliği, İnflamasyon, Biomarkers, Critical illness, Multiple organ failure, Inflammation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), yüksek mortalite oranlarıyla seyreden, vasküler endotel hasarı, yaygın damar içi pıhtılaşma (DİK) ve sitokin aracılı immün yanıt sonucu gelişen multiorgan disfonksiyonu ile karakterize akut viral bir enfeksiyondur. Hastalığın seyri asemptomatik tablolardan çoklu organ yetmezliğine kadar değiştiği için, mortaliteyi erken dönemde öngörebilecek güvenilir biyobelirteçlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada, yeni bir biyobelirteç olarak Fibrinojen-Albümin Oranı'nın (FAO), KKKA hastalarında mortalite ve hastalık şiddetini öngörmedeki rolü araştırılmıştır. Bu retrospektif gözlemsel çalışma, 2014-2025 yılları arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesi'nde KKKA tanısı ile izlenen 110 erişkin hastayı kapsamaktadır. Hastalar sonlanım durumuna göre yaşayan (n=22) ve ölen (n=88) olarak iki gruba ayrılmıştır. Yatışın ilk gününe ait klinik skorlar (SOFA, APACHE II, SGS), laboratuvar verileri ve inflamatuar indeksler (FAO, NLR, SII, TLR) karşılaştırılmış; mortaliteyle ilişkili değişkenler Spearman korelasyonu, ROC analizi ve lojistik regresyon testleriyle değerlendirilmiştir. Hasta popülasyonumuzda mortalite oranı %80 bulunmuştur. Ölen grupta SOFA, APACHE II, SGS, DİK skorları, kreatinin, LDH, PT, aPTT ve INR anlamlı yüksek saptanmıştır (p<0,05). Çalışmanın temel bulgusu olarak, FAO medyan değeri ölen grupta (0,49), yaşayan gruba (0,72) göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulundu (p=0,029). ROC analizinde mortaliteyi öngörmede en güçlü belirteçler SOFA ve Kreatinin olarak saptandı; FAO ise zayıf ayırıcı değer gösterdi.Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde ise sadece SOFA ve SGS mortalite için bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi. FAO düşüklüğü, KKKA'da fibrinojen tüketimi ve karaciğer yetmezliğiyle ilişkili sistemik çöküşü yansıtmaktadır. Bununla birlikte, mortaliteyi öngörmede SOFA ve SGS skorları halen en güvenilir belirteçlerdir. FAO, bu süreçte tamamlayıcı bir prognostik parametre olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Crimean-Congo Hemorrhagic Fever (CCHF) is an acute viral infection characterized by high mortality rates, vascular endothelial injury, disseminated intravascular coagulation (DIC), and cytokine-mediated immune response leading to multiorgan dysfunction. The clinical course of the disease ranges from asymptomatic infection to multiorgan failure; therefore, reliable biomarkers capable of predicting mortality at an early stage are needed. This study aimed to investigate the prognostic role of the Fibrinogen-to-Albumin Ratio (FAR) as a novel biomarker in predicting disease severity and mortality among CCHF patients. This retrospective observational study included 110 adult patients diagnosed with CCHF and followed in the Intensive Care Unit (ICU) of Sivas Cumhuriyet University, Department of Anesthesiology and Reanimation, between 2014 and 2025. Patients were divided into two groups according to outcome: survivors (n=22) and non-survivors (n=88). On the first day of ICU admission, clinical scores (SOFA, APACHE II, SGS), laboratory parameters, and inflammatory indices (FAR, NLR, SII, TLR) were compared. Variables associated with mortality were analyzed using Spearman correlation, ROC curve, and binary logistic regression tests. The overall mortality rate was 80%. The non-survivor group had significantly higher SOFA, APACHE II, SGS, DIC scores, creatinine, LDH, PT, aPTT, and INR levels (p<0.05). The median FAR was significantly lower in non-survivors (0.49) compared with survivors (0.72) (p=0.029). In ROC analysis, SOFA (AUC: 0.851) and creatinine (AUC: 0.816) were the strongest predictors of mortality, whereas FAR showed weak discriminatory power (AUC: 0.349). Multivariate logistic regression identified SOFA (OR: 1.569) and SGS (OR: 1.378) as independent risk factors for mortality. A low FAR reflects systemic deterioration related to fibrinogen consumption and hepatic dysfunction in severe CCHF cases. Nevertheless, SOFA and SGS remain the most reliable indicators of mortality prediction. FAR may serve as a complementary prognostic parameter in this process.