Çevresel zararlardan kaynaklanan hukuki sorumluluk
Civil liability for environmental damages
  1. Tez No: 995962
  2. Yazar: SEMA KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ABİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hukuki sorumluluk, Legal responsibility
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, çevresel zararların hukuki sorumluluk bağlamında değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Çevre hukuku, sürdürülebilir kalkınma ilkesi çerçevesinde bireylerin ve kurumların çevreye verdikleri zararların önlenmesi ve giderilmesi için çeşitli hukuki düzenlemeler içermektedir. Çevrenin korunması, gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde çevre hukukunun temel hedeflerinden biri olup, bu bağlamda çevresel zararların önlenmesine ve tazminine yönelik farklı sorumluluk ilkeleri geliştirilmiştir. Bu çalışmada, haksız fiil sorumluluğu, kusursuz sorumluluk ve tehlike sorumluluğu çerçevesinde çevresel zararların tazmini incelenmiş ve farklı hukuk sistemlerinde bu sorumluluk türlerinin nasıl uygulandığı değerlendirilmiştir. Türk hukukundaki düzenlemeler, Türk Borçlar Kanunu, Çevre Kanunu ve Medeni Kanun'un komşuluk hukuku hükümleri çerçevesinde ele alınarak, çevresel sorumluluk bakımından yargı içtihatları ışığında değerlendirilmiştir. Uluslararası çevre hukukunda, çevresel zararların önlenmesine yönelik olarak benimsenen temel ilkelerden“kirleten öder”ilkesi, ihtiyatlılık ilkesi ve sürdürülebilir kalkınma ilkesi detaylı şekilde ele alınmıştır. Tezde ayrıca, Amerikan, Alman, Fransız ve Avrupa Birliği hukukundaki çevresel zararların tazminine yönelik düzenlemeler karşılaştırmalı hukuk perspektifinden değerlendirilmiş, bu ülkelerin uyguladığı sorumluluk rejimleri incelenmiştir. Türk hukukunda çevresel sorumluluğun mevcut durumu ele alınarak, etkin bir tazmin sistemi oluşturulabilmesi adına öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to evaluate environmental damage within the framework of legal liability. Environmental law incorporates various legal regulations to prevent and compensate for environmental harm under the principle of sustainable development. The protection of the environment is one of the fundamental goals of environmental law at both national and international levels. In this context, different liability principles have been developed to prevent and remedy environmental damage. This study examines the liability arising from tort, strict liability, and absolute liability in environmental damage cases and evaluates how these liability types are implemented across different legal systems. Turkish environmental regulations are assessed within the framework of the Turkish Code of Obligations, Environmental Law, and the neighborhood law provisions of the Civil Code. Furthermore, relevant judicial precedents are analyzed to understand the practical application of environmental liability in Turkey. In international environmental law, fundamental principles such as the“polluter pays”principle, the precautionary principle, and the sustainable development principle have been thoroughly examined. Additionally, the legal frameworks of the United States, Germany, France, and the European Union regarding environmental liability have been examined through a comparative law perspective. The study concludes with an evaluation of the current state of environmental liability in Turkish law and presents recommendations for establishing a more effective compensation system.